Selasa, 2 Ogos 2011

Iftar Hari Ke 2>>Badak Berendam



_DSC0005
BADAK BERENDAM

Salam ramadhan yg ke 2 buat semua :-),

Tgk gmbr dulu tuan umah byk urusan :D, yg pasti sedappppppppp sgt! :D . Menu hari ni NASI AYAM KARI, n3 akn update bila free :D Gmbr ni ambik petang2 cuaca terang sgt ptg tadii suke sgt tak yah tarik lampu hihihi... daaaaaaa...


_DSC0009
Badak2 yg sedang berkubang ahahaha.... letak hirisan nangka :D


BADAK BERENDAM

Resepi Asal : Kak Besah MyR

Bahan-bahan ( dlm 20 biji )
  • 2 cawan tepung pulut
  • lebih kurang 11/2 cawan perahan air daun pandan.
  • 1/2 sudu teh garam
  • inti kelapa secukupnya - cara mmbuatnya sama dgn inti kuih koci @ onde-onde
  • utk dadih;
  • 21/2 cwan santan, 2 sudu tepung beras & 1/2 sudu teh garam>>Kita tambah 1sb gula
  • 3 helai daun pandan

Cara-cara

  1. campurata semua bahan2 utk dadih, lalu dikacau atas api hingga pekat.lebihkurang 10 mnit - ketepikan.
  2. bulat2 kan inti kelapa.ikut suka la nk besar @ kecil
  3. campurkan garam dgn air pandan & gunakan campuran itu utk menguli tepung pulut hingga mnjadi doh yg boleh dibentuk.
  4. ambil sedikit doh, bulat2 kan lalu dileperkan. letakkan inti dlm nya dan dikelim rapat. buat hingga habis. letak atas plastik agar x melekat.didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih.pastu masukkan 'badak2' (bola2 pulut la hehe..) kedalamnya.
  5. bila kesemua bola2 timbul/terapung, biar mendidih 3,4 minit barulah di angkat & ditos kan.
  6. terus masukkan kedalam dadih tadi..
  7. siap utk hidangan family tersayang..


19 ulasan:

Anawahid berkata...

baekkkk punyaaaaaa... sayang ikaaaa....aada lg x???... *bodekkkkkkk*.... ;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

Bertuahlah badak2 Ty Ada tuan yg tlg warnakan bg lawa hikhikhik....nnt leh try....ternet x der keja try recipe jer la ☆〜(ゝ。∂)

Shereen berkata...

Ika,
Masa I tengok your badak sedang berendam tu, I terbayangkan myself yang macam badak ni tengah berendam kat my bathtub / jacuzzi...ughhh...not a pleasant thoughts nor sight...hehehehe.

Mas berkata...

perhhhhhh...sedappnya tengokkk....
mengancammm betoi badak berendam tu...

Amie berkata...

badak pun badaklah..... yang penting badak2 berendam tu udah dikurung, dimake-up cantik2... minta seketoi Ika.... hi hi hi

ibh berkata...

Ikaaaa....Cantik ja badak ko tu posing ya..kikikikiiiiii.....Tak baik makan sorang tau..Kirim2 sikit kat jiran jauh ni...hahahhaaa

K.Nor berkata...

badak yg akak tau, blue hippo jer.. apasal tak ada kaler biru badak2 yg berendam tu hehe

sitiezahim berkata...

bes kalau sesekali layan masa bulan pose ni kan eheheh

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang...
tgk badak berendam tu teringin plak akak nak merasanya tau... nak buat mesti x dapat punya.. tadi dah buat apam dah... hehehe... esok? lusa? pasti x kena bagi lg.. huhuu.. jamu mata jer ler kat cnie kan... cantik2!!

indahhouse berkata...

Salam ika,
Salam ramadhan... awal pagi saya dtg nih. teeerbangun awal. hihi... baru skodeng badak berendam ni. kalau tengok siang tadi, sah terasa nak makan.. hehe. Selamat menempuh ramadhan dgn jayanya. :)

Juwita Jamaludin berkata...

salam ika.. bak badak berendam juga.. buat sahur.. hiihihihiihi.. boleh la masuk list nanti kuih wajib bulan2 puasa ni

quinnie berkata...

ika....kita ingat nak buat badak berendam jugak...tapi dlm ingatan je la...hahahhaha...

TopsyTurvyMum berkata...

perghhh..badak kaler merah ngan ijo!!!
Mak akak pun buat badak berendam semalam. Akak tepon dia sebelum tido, diorang baru nak berbuka...

cik cek berkata...

Salam Ika...lewatnya kak cek sampai ...tehegeh2 baru tiba.....sedapnya badak berendam aneka warna...lama tak mkn...nak buat aduhai...kurang rajinla pulak...:)

Yat Maria berkata...

Amik gambar petang2 jgn ko terngaapppp tu badak sudah!! :)

Sheila Shafeareen berkata...

Salam ika sdp kuih ni akk suka satu lagi lah buat mcm kuih koci yg besantan tu...

cikmanggis berkata...

sedapnya badak tu dok berendam hehe ini kegemaran pakcik..nnt nak buat jugal la..masuk list dulu.

ijayuji berkata...

To Kak Anawahid>> Ha arrrrrr!!! baik punyer bodek bini tua nii, apa motif?? wakakakaka...

To ☆*♥L@dy @yU♥*☆>>Salam ayu, tu lah kan sian badak2 tu asyik kaler malappp jerrr sbb berlumpur wakakakaka.. recomended! mmg sedappp!!!!

To Sheeren>> Hi dear! wakakakaka... i can imagine :P ai pun same2 lah! kalau masuk bathtubb air terus kering!! ahahaha

To Kak Amie>> Salam kak amie! badak ni bukan sembarang badak tauuuu!!! badak pergi u niii tauu! hihihi.... sbb tu kaler maler :D

To Kak Ibh>>Salam kak sue!! wakakakaka... badak2 tu ikut ckp org tauu! masuk mulut pun dia masuk dlm mulot jugak, akak lmbt bdk2 tu sume dah tak de! ahahaha...

To Kak Nor>>Salam kak! ha ar eak! ada bluebyppo! hihihi badak siam tak de kaler biru! sume merah2! :D

To Sitiezahim>>Salam kak! mmg besttt! kalau boleh nak kerap layan badak2 nii sbb sedap! :D

To Kak Diana>>Salam kakak cantek!!! meh sini dtg sini yaaa nanti kita masakkan tuk akak, khassss tuk akak cantek! ;-) takpe sabo jer kak nanti ok lah tuu :D

To Nurindah>>Salam indah! selamat menyambut ramadhan buat indah n suami juga!!! semoga kita boleh puasa dgn sihat n kuat! insyaAllah! Badak berendam sedap! :D

To Kak Juwita>>Salam kak ita!! mmg menu2 mcm ni biasanyer yg di carik cari kita pun suke mkn dessert2 mcm nii nanti nak buat yg lain pulak :D

To Kak Quinnie>>Salam kak Q!!! ha ar berangan dulu tauu! pastu nawaitu betul2 wakakaka...

To Kak TTM>>Salam kak! badan ni moden sikit badak bandarlah katakan wakakakaka.. abis tu akak g mintak tak bdk berendam ngan mak akak tu?? rugi3!!! :D

To Cik Cek>>Salam cik cek!!! badak bandar niii kak :D sedap sgt! suke mkn ni walau pestaim makan n buat tp mmg best!! :-)

To Kak Yat>>Salam kak yatt!! Ambik gmbr petang2 lah yg best! kalau cuaca terang lah kan kikiki...sokmo gelap sbb umah kita ni ngadap matahari naik gituuu :D

To Kak Sheila>>Salam kak sheila!!! ha ar!! kuih koci tuuu mmg kita dah pernah buat yg ada letak santan sedapppp!!!

To Makcik Manggis>>Salam kak CM!!! haaaaa kegemaran pakcik mesti buat tauu! tak buat pun tunjuk2 pun jadilah kan kan kan :D

kayrul-shah berkata...

salam ika...semalam kayrul buat badak berendam nie..memang puas la makan sebab dapat banyak sangat..