Ahad, 14 Ogos 2011

Pierre Herme's Chocolate Sables

_DSC0569
VIENNESE CHOCOLATE SABLES

Salam ramadhan yg ke 14 buat sume :-),

Dah stgh bulan kita puasa kan? Hari ni ramai org g shopping ke? Kita duk kat umah ajer ninja kena kerja ada masalah sikit beberapa hari nii :-( Harap2 selesai lah cepat sbb kesiankan budak2 dgn mak budak sekali hihihi.. Sebenrnyer kita ni pun demam selsema dah, kira satu rumah skrg ni selsema n batuk2, kakak n abg jer yg dah baik, tggl kita dgn ninja n yg kecik ni jer yg baru kena, hmmm...

Masih mood malas nak buat kukis hanya main2 nak cuba resepi baru jerr :D Beskut yg kat atas ni tgk kat umah KAK RIMA, tp kita cuma ada nozzle ni ajerr tak de nozzle bentuk mcm kak rima hihihi..belasah jer lahhh! janji leh picit :D Beskut ni sedap! rasa mcm kuih semprit tp perasa coklat tapi buakn kuih semprit ada lainnyer sikit, budak2 kat umah ni suke pulak! mmg kena ulang buat lepas nii :D Sapa2 yg nak buat beskut raya leh buat resepi ni senang sangatt!!! Nak kata dia rasa mcm beskut coklat yg biasa tu lain sikit teksur dia mmg best! Kak Rima, mintak ijin resepinyer ya :D tenkiuuu!! selamat berpuasa sume! buat sementara waktu ni menu berbuka tak de ya, kita nak main2 dgn butter jerrr :D Kalau nak tgk rupa asal leh g blog kak rima rupa beskut kita ni rupa derhaka hihihi... Selamat berhujung minggu semua! :-) Minta undur diri dan terima kasih setiap kunjungan dan komen, saya sgt2 hargainyer.

VIENNESE CHOCOLATE SABLES
Source:KAK RIMA

Ingredients
  • 260g All purpose Flour
  • 1g Fleur De Sel>>Sea salt
  • 30g Dutch Proccessed Cocoa Powder>>Kak Rima guna Valrhona
  • 100g Powder Sugar sifted
  • 250g Butter
  • 3 Tbs egg white
_DSC0566
ohhh sgt tidak cantik berbanding kak rimanyer cookies ahahaha...
Method:
  1. Preheat oven to 180c
  2. Whisk together flour and cocoa powder and set aside.
  3. In a mixing bowl, whisk butter until creamy. To ensure that recipe succeeds, the butter needs to be very soft.
  4. Add in powder sugar and fluer de sel/sea salt to butter and continue to whisk until light and creamy.
  5. Whisk in egg white until it is well combined.
  6. Add in (2) until and mix until well combined.
  7. Spoon dough into a pipping bag fitted, with a star tip. Pipe dough into W shaped cookies.
  8. Bake cookies at 180c for 10-12min- no more, the cookies will be delicate. Transfer carefully into cookie jar after cooled.

25 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

Nama cookies Mcm Nama pelakon la ngeee
Curlasttt2 semua cookies uols buat
Owh Kasi la sket mood rajin itew kat ai hikhik

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Nur-nba berkata...

Salam.. Rajinnya Ika.. Cantik rupa biskut nih..

Nazrah berkata...

ehemmm....sekurangnya kat rumah awak dah ada cookies..kita rasa kat rumah kita main tunjuk jer...mood oh mood..tolong la kita..heheh

cik cek berkata...

Waaa....dah ada kuih raya...kak cek taktau bila la nak start buat...hu hu hu...kuih raya Ika..cantikkkk :D

ady berkata...

as-salam ika
nama pun sedap pierre herme..kalau mkn lagi sedap cookies ni..ika dah banyak buat kuih raya..?

K.Nor berkata...

aritu tengok rima buat terasa gak nak menerai.. tengok la kalau mood rajin dtg..

wehhhhhhhhhh gi lay down.. kata demam.. apa ni mengukis lak dia.. dah makan ubat belum? sib baik tengah memonteng hehehe.. jgn lupa makan ubat dn minum air suam banyak2 tau..

sabar kagawa japan berkata...

wahhhh...rajin sungguhhh kak ikaa mengukis eh....dah start utk koleksi raye yerr......akak demam eh...odaijini,.....

che'iza berkata...

Ijah... tgk jer dah dapat rasa sedap jah... Den bab mengukis ni memanglah haru jah... buatkan den boleh tak ijah sayang.....

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi berkata...

wah!cantik nye biskut tu..tgn kak ika ni mmg berseni betul...=0).

nama biskut tu mmg class gitu..seakan-akan nama pelakon pierre andre..kihkihkihkihkih ;0).

akak jgn lupa minum air kosong byk2 time iftar..makan ubat tau =0).

izahdaut berkata...

apeke pelik benor nama sekut neh. bahan kanmain senang, nama pulak tak senang.. eh tak senang gak la nengokkan kuih M mu ini ika...rasa nak geget geget je.. meh sini bagi skitt sekut M nii..ngehehe

Amie berkata...

Ika,
kak Amie baca je dalam hati nama biskut tu, rasa terbelit lidah pulak nak sebut... he heheh...sesuailah nama dengan kejadiannya yang melengkar-lengkar tu...

HomeKreation berkata...

Salam Ika cayang. Wah2, byk dah kukis raya dier. Cun ler, nape kata tak cantik lak. Kalau tak nak, hantor semua ke miri...hehehe.

lina_pg berkata...

salam ika.dah cantik sgt dah tu...nmpk rangup jer kukis ika ni.Akak bila nka warming up ngukis ni xtau la...

Juwita Jamaludin berkata...

Ika.. Coklat dah tentu sedap.. Nampak tembikai nak.. Ni nak mana satu ni...:) nampak rapuh dan ranggup yumm.. Yum

Mas berkata...

ika cayang..
cantikk la biskut tu...
dah start kukis yerk...

Rima berkata...

Ija
I hope u are feeling better .. eh dah "beautiful sunday" lah si sables tu.. lahhh by the end of the day yg penting laku cookies ni dan yg super penting.. cuti ku dah dapat stamp of approval! hehehe

shereen berkata...

Ika,
Wah..semprit dah tak main dah...sables pulak sekarang...high class, you...hahaha.Psssttt..guna cocoa powder cap Tulip ker?...lol.

quinnie berkata...

hamboi2....ni buat siang2 ke malam2 cookies nih? hahahha...bukan main bertenaga lagi ek....kakkakka....

kita macam tak buat biskut raya je thn nih..hahhaha.....tak tau nak buat biskut apa...dulu macam2 biskut nak buat...ni cam dah kenyang lak nak makan biskut....kehkehkeh...

Hanis MY berkata...

Huwaaa jakunnya pestaim dgr... Yummy!

Anawahid berkata...

wah, wat kukis lg, rajin ko mekkkk... kan dh demam, sian!!.. tula, lg kesian bkn LMH turn rumah ko mlm ni.... wakakka

ela berkata...

wahhhhhhhhh...nama nya berbelit..rupanya oh cantik n unik....mesti sedap nih....

Deliah's Deli berkata...

mesti penuh rasa coklat,rangup n sekejap je licin sebalang ni.

smg cepat sembuh ya..nnti blh g beraya :))

Ummi berkata...

Salam Ika cayaaaannggg....uiks x sihat ke, siannyaaaa la tukang masak, kena bercuti la maknanya tu..bawak2 berehat la yea...Moga Ika sihat cepat dan leh mengukis lgk... Cantik gilosss kukis Rima ni eh...nnt nak usha2 gak laa...muaaahh!

Tanpa Nama berkata...

This is one of the easiest sources for short term monthly it and
get themselves deep into financial blind! Many times
you have credit that is not all that good and it is not something you
could have controlled.

Also visit my web blog :: Online Payday Loans