Rabu, 3 Ogos 2011

Nasi Kari Ayam

_DSC0043
NASI KARI AYAM


Salam ramadhan hari yg ke 3 buat semua!!

Ok tak leh nak bebel panjang2 sbb hari ni tersgr byk kerjanyerrr, rasanyer kena settle sume kerja2 siang2 sbb kalau dah malam2 sure terbongkang depan TV wakakaka... semalam niii alahaiii mcm kepenatan sgt, pukul 12 leh terlelap depan tv sampai kul 2 pagii!!! sib baik tersedarr tp dapo tunggang langgang sikitlah sbb tak kemas lepas dah duduk depan tv :D

HAri ni nak menyetel baju2 dr hari sabtu, iyerrrrr puan2 dr hari sabtuuu! ahahahaha.... punyerr lah tinggi! sampaikan laci baju masing2 dah susut tak de baju akakakaka.... Ok balik pada resepi ni, puasa pertama kak nor buat nasi kari ayam nii so skrg my turn lah buat, menu berbuka ramadhan yg ke 2 bersama BADAK BERENDAM bak kata kak nor, mana bluebyppo?? wakakaka... badak siam tak de kaler biruuu hihihi.... Resepi asal dr IBUNDO n kita copy dr umah KAKAK SECUBIT GARAM, macehhhhh sume! mintak izin n halal kembali :-) Selamat berpuasa sume!!!

NASI KARI AYAM
resipi : Ibundo
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
  • 3 cawan beras basmathi
  • 1/2 ekor ayam ataupun lebih dipotong biasa
  • 4 sudu besar butter atau majerin
  • 8 cawan santan dari sebiji kelapa>>Untuk santan kita tak semuakan ya, guna air 2 cwn
  • 3 sudu besar rempah kari
  • 4 ulas bawang merah dihiris
  • 2 ulas bawang putih dihiris
  • 1 inci halia dihiris panjang
  • rempah tumis empat sekawan
  • 1 cube stok ayam kalau suka
  • sedikit daun ketumbar
  • daun kari ~ yg ni k.nor tambah
  • 1 sudu besar lada hitam ~ ditumbuk (yg ni k.nor tambah gak)
  • garam
_DSC0032
sangat best nasi ni! nasi kita peroi2 mmg suke dgn basmathi :D

Cara:
Beras basmathi dibersihkan dan di tos kering airnya. Ketepikan.
Panaskan butter/majerin dalam periuk. Masukkan bawang merah, bawang putih, rempah empat sekawan, dan halia. Tumis sehingga naik bau. Masukkan rempah kari. Tumis sehingga rempah kari masak. Masukkan ayam. Kecilkan api dan biarkan air ayam keluar. Apabila air ayam kering, masukkan santan, garam, stok ayam dan daun ketumbar( k.nor letak daun kari sbb daun ketumbar k.nor masukkan dlm nasi bersama ayam). Masak sehingga ayam lembut dan masak. Padamkan api. * K.Nor masukkan lada hitam yg ditumbuk tu sekali dgn bahan2 lain spt santan, garam dll tu..

Kemudian curahkan kesemua bahan yang dimasak tadi ke dalam penapis. Ambil kuahnya dan masukkan ke dalam beras di rice cooker. Pastikan kuah itu cukup untuk menanak nasi sebanyak 3 cawan beras itu. Kita dah biasa masak nasi dan tentu tahu berapa banyak air yang nak digunakan. Tapi untuk nasi ini, sila lebihkan sedikit airnya daripada ukuran biasa. Kalau kuah tak cukup, tambah sikit dengan air. Kalau kuah terlebih, jangan habiskan. Boleh buat kuah untuk makan nasi nanti.

Apabila nasi sudah 3/4 masak, masukkan ayam dan segala macam tok nenek yang ada bersama ayam itu ke dalam periuk nasi. Gaul dan tanak nasi hingga masak.

Nasi ini boleh dimakan dengan lebihan kuah kari, sayur salad sempoi dan sambal belacan.

* Utk lebihan kuah kari tu, K.Nor panaskan balik dan masukkan sedikit air asam jawa. Biarkan mendidih sekejap dan bolehlah dipadamkan api.
** Nasi Kari Ayam ni K.Nor gadingkan bersama Simple Salad With Cajun dan Air Asam.

_DSC0026

29 ulasan:

Yat Maria berkata...

alahaiiiiiiiiii ni lagi satu wat kita fenin lalat tahan grrr...grrr sebab tgklah itu menu yg sangatttttttttttt shedap nampaknya!!!! ko pong guda akak arr sma cam K Rim ko tu!!

anymz berkata...

yuhuuuuu,adik manis ku cayang..buat pe tuuuuu?..hehe

wah..semalam gi zoo ek,tengok ada badak berendam tu..

sedap kan nasi kari ayam ni?..akak suka.anak2 pun suka..buat lauk kari ayam pekat2 makan dgn papadom..sedapnya.rasa cam nak buat lagi..

Mas berkata...

kak mas pun nak buat nanti...
sedappnya tengok nasi tu.....

TopsyTurvyMum berkata...

Yuhuuuu...
Akak dah pernah buat ayam kari ni tapi style lain. Masak nasi ngan ayam dalam oven teruss.
Menu camni mmg laju jer kalau berbuka.
Budak2 kureng suka sket kalau buat nasi putih ngan lauk.

quinnie berkata...

ika akak pun ingat nak buat nanti...hari tak tau bila lagi...hahahhaha...akak fan jugak ngan ibundo@kakpah ni...best resepi2 dia...:)

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi berkata...

akak..sedap ini resipi! =0).
tgh tahan napsu ni nengok gmbr makanan akak nie...ada masa lapang, weekends ke..saya nak cuba jugak =0).

Gee® berkata...

aduhhh... tak tahan la tgk nasi ni... sangat sedap!!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

Pepagi dh jamu mata ngan nasik ni
Menggoda iman betui la ....kena try nnt d(^_^o)

ijayuji berkata...

To Kak Yat MAria>> Salam kak! ahahaha... semalam nak n3 tp kepenatan lah kak, hari2 penat! :D

To Kak Anim>>Salam kak! ughhhh hari ni kita byk kerja kak, mau 3 jam baru abis menggosok tu kakk wakakaka... padan muke kita :D Semalam tak g zoo, badak2 ni nak berbuka kat sini hihihi.... sedap mmg nasik ni! ank2 kita pun suke! dia org skrg lagi suke mkn nasi berempah gini, mmg best!! tak yah masak lauk lain kalau utk budak2 nii just nasi n sup CUKUP! malas :P

To KAk Mas>>Salam kak! menu bebuka kita mungkin byk nasi2 yg mcm nii sbb kita malas nak buat lauk2 sgt :D budak2 pun suke senang! :D

To Kak TTM>>Salam kak! waaahhhh! itu lagi senang masuk dlm oben! wakakakaka... mesti sedap ayamnyer tu! kan kan nanti nak tgk resepi akak pulak :D

To Kak Quinnie>>Salam kak! wakakakakaka.. td fan kak besah yer kak? kalau lauk2 fan ibundo ye kak? ahahahaha... kita pun tgh mencarik2 resepi yg best2 gituuu maklomlah puasa kan tkak kita high class sikit :P

To Vivi lim>>Salam nurul! sedap nurul akak suke, lg pun budk2 suke nasik mcm nii pastu buatkan dia org sup, senang sikit tak yah nak buat lauk bagai, akak puasa2 gini jd malas sikit dgn akak suke kuih muih atau pencuci mulut :D

To Kak Gee>>Salam kak gee! mmg sedappp!!! suke sgttt!!!! budak2 suke kita pun suke lah :D sbb senang kerja :D

ijayuji berkata...

To ☆*♥L@dy @yU♥*☆>>Salam ayuuu!!! jom jamu mata jerr yerr hihihi... sedap ayu, budak2 pun leh makan sbb tak pedas kan, kita puasa2 ni nak carik menu2 yg mcm ni senang, tak byk kerja cumal larat sikit lah guna beras basmathii ituuuu tp ku sanggup bwk sampai bahu rebeh sebelah :D

Rabiatun berkata...

assalamualaikum Ika..sedapnyer..INGAT nak buat semalam, tp takde daun ketumbar..bg laluan kat Nasi Minyak dulu..huhuhu...

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang...
wah smpi tdo dpn tv ker ika.. ciannya adik akak nie.. hehhehe banyak baju ek? x per.. pelan2.. hehehehe ;)
ermm.. nasi nie mmg best kan ika... akak pun suka

ijayuji berkata...

To Kak Tun>>Salam kak tun!!! hihihi biasanyer gitulahh yg membantutkan kita tuk buat itu ini kan kak :D nanti carik tauuu!!! sedapppp

To Kak Diana>>Salam kakak cantek!!!! penat sgt kak pastu mood tak de nak buat kerja atau gosok baju tp basuhnyer bukan main awal2 pagi dgn tgh2 malam part menggosok tu jadi malas bila tertangguh hihihi....
Nasi ni mmg sedappppppp! suke sgtttt nasi2 mcm ni! :D kalau akak dekat leh hantar tukar2 juadah kan kak cantek :-)

cik cek berkata...

Ikaaa....

Tahap menggoda iman dibulan posa ni...hu hu hu kak cek pun suka sgt nasi guna beras basmathi ni...byk dah masuk list resepi...buatnya tak tau la bila agaknya...nak tumpang buka posa kat rumah Ika la...ada mcam2 pilihan....emmmm...bau kari sampai ke sini...:)

ijayuji berkata...

To Cik Cek>>Salam cik cek!!!! kan kan kan, kita suke beras basmathi nasib baik ada semalam nii ambik 10 kg :D sbb menu berbuka kita akn dtg mmg berasakan nasi2 mcm nii hihihi.... alaaaaaa..tak byk mana hidangan kita kak, cuma 2 jerr pencuci mulut dgn nasi itu jerrr nak tunjuk2 tak boleh sob sob

KG berkata...

hooi...tak terkejar i nak try new recipes...but this one, inshaallah i akan buat! my family suka nasi nasik yg cam ni!

ijayuji berkata...

To Kak Yani KG>> Salam ramadhan kak! must try! mmg mabelessss! kids pun suke :-) insyaAllah menu2 berbuka kita akn byk kuar menu2 mcm nii sbb malas lerr kak wakakaka...

izahdaut berkata...

ikaaaaa... geram nengok badak yang berendam2 tu.. meh bagi 2,3 ekor badak kat akak weh. hahaa... nasi ni pun dlm list.. tunggu dtg kerajinan dan selera nak makan kari2 ni boleh la buat... lawa aa gambar posing.. i likee.... skill u dah bertambah tambah shanteekkkk

Ida,Japan berkata...

bila2 k'ida pun nak try la nasi ni...nmpk sedapp, bubuh rempah kari erk...kuih badak pon sedap..lama tak mkn..hari ni msk apa lak ika....k'ida baru nk update blod ari ni, bzz dan bz..letih pun ada, pstt...k'ida nak n3 puding tembikai jap lagi kut....resepi amik kt sini ...mekasih byk2 ye ika

Anawahid berkata...

badak pas dh beremdam, kompom lapar... wakakaka... jom mkn nasik daun kari... maduuuuuuuu... possss... kalo x LMH akak ikat kaki dia jan kasik balik mlm ni!!!... wakakaka

Kamalia berkata...

uwaa..nak jugak ns kari iteww..oh,arini kita plan msk ns beriani ngan badak berendam..tula,nmpk ika tyg badak berendam smlm, terus terliur..inti ade sikit lg tuh,xtau cukup tak..kot tak cukup,letak inti kcg merah je bole?cite mcm pose jekan..wakaka.
penat la kita nk mengganti pose nnt nih:(

K.Nor berkata...

jah.. buatkan akak bluehippo berendam ya.. hehe

tak sia2 pikul beras 10kg smlm kan, hasilnya sangat2 sedap kan.. :)

tun_telani berkata...

sedapnyer.. tun 1st day puasa wat nasi ayam goreng.. cm lebih kurang je, rasa kari jugak.. hehe... duk kt kg susah nk amik gambo.. nk gi usha bluehyppo beremdam jap.smlm x sempat nk mengusha.

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam ika...
wahh.. sana sini dok sebut2 nasi ayam kari ni.. entah bila giliran akak lak.. hari kerja mmg tak sempat ler nak msk beria gini.. masa memasak agak terbatas.. tunggu weekend ler baru leh masak special sikit.. hehe.. tp minggu ni nak blk kg pulak.. nak berpuasa kat kg.. hehe.. kita tengok yg ika masak dulu lahh.. jadikan inspirasi nnt bila2 rajin leh try pulak..

Ayu berkata...

Assalam ika, wah berbuka nasi ayam kari ya semalam, usih kenapa tak hantar kat rumah kasi pak we makan..
hehehe..nanti kena reject baru tau..wakakaka..

Mimis berkata...

Nampak sedap sgt nasi kari ayam nih.. :) kalau x guna beras basmathi boleh x?

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

MMM ika comel....alahai....menu2 kita ni sekepala seperot la.....mmmmm nanti kak ayu mimjam resepi and wat stock utk menu iftar k....mmmm owh lupa nak ckp, the kuih badak berendam...the gojes the bangat daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...ekekke .....akak kamu nih fenin2 dah sbb kene eksesaaaaaaaaaaaais tgh hari bute nih!!!!

ijayuji berkata...

To KAKAK IZah Daut>> Salam kak! alaaaaaaa badak2 tu semua dah arwah daaaaaa g tangkap kat zoo senang sikit wakakakaka... Kak apanyer yg lawo gmbr tuuuu, petang2 ambik mcm tak best jerrr huhu..

To Kak Ida>>Salam kak ida!!! ai misssss uuuuu!!! takpe kak buat mana yg penting n larat yerr kita ni pun sejak2 puasa paksa bdn buat itu ini pastu mlm2 dah terbongkang depan tv hihihi... selamat berbuka ya kak!

To Kak Anawahid>>Salam bini tua! wakakakaka.... alaaaaaaaa LMH memahamiiii dia yg ajar tajk yah bg bini tua ahahaha....

To Kamalia>>Salam lia!!! wahhhhh badak mmg sedap berendam kat jepun tu lia sbb panas :D tak peee ganti pelan2 ya hihihi...nasi beriani?? sedapppppppp tuuuuuuuuu

To Kak Nor>>Salam kak! amboiiiii nanti kita cat lah badak2 tu kaler biru eak hihihi.... ha ar! sedappp! macehhhh!!

To Tun Telani>Salam tun!! waaahhhh best tu duk kat kampung! akak pun kalau kat umah mak segan ler nak tonggeng panjat2 ambik gmbr hihihi... selamat berbuka ya tun :D akak mmg suke nasi2 gini sbb tak yah pkir lauk2 lagi :D

To Kak Madiha>>Salam kak madiha!!! tak pe kak kita phm org kerja ni hari free cuma hari minggu jerrr, buat pelan2 sikit2 dulu tp list mesti panjang kan kak? hihihi...

To Mak Ayu>>Salam mak ayuuuuu!! alamkkk semalam beskal kita pancit! nak suh pakwe tolong pakwe bz hihihi... nanti kita antar dessert ya :D jgn reject tauu! wakakakaka...

To Mimis>>Salam mimis! salam ramadhan juga buat mimis, boleh ajerr tp tak yah rendam2 lah kang kembang sgt tak sedap pulak pastu sukatan air tu ikut sukatan beras n kesesuaian rice cooker tuu :-) sedap nasi nii tak yah lauk lain dahh ;-)

ijayuji berkata...

To Kak Ayu>>Salam kakak ayuuuuu yg jauh di padang pasir sanaaaaa ya habibi ya maulanaaaaa hihihi... sana tak de badak sbb panas kan? hihihi.... bila2 nanti buat lah kak seap nasi n badak berendam tuuu suke kita! kenyang alhamdulillah :-)