Khamis, 4 Ogos 2011

Onde-Onde Pulut Hitam

_DSC0130
ONDE-ONDE PULUT HITAM


Salam ramdhan hari yg ke 4 buat semua!! :-)

Dah ada menu utk berbuka nanti? Owhhhhh! jgn di tanyer kita yaaa, masih belum pikir lagi ahahaha.... hari ni lepas kemas selesaikan baju yg dah sampai tak nmpk muka org kalau berdiri hihihi.... lepas tu tido jap n lepas bangun g supa jap carik bhn2 yg tak ada sbnrnyer kita pun tak tahu nak buat apa hari nii tp main beli jerrr kikiki.... dan balik tu terus main gentel2 dgn onde2 nii :D suke dgn kuih onde2 niii nak2 kalau isi dlm penuhhh! :D ok tak leh bebel panjang2 hari ni sgt panasnyer :D

Untuk komen yg ada kat n3 bwh nanti kalau berkesempatan kita balas n buat kunjung balas ya insyaAllah, sbb kerja kita dah selesai tggl nak buat menu berbuka jerr ^_^v

Resepi dari ALONGROZZ mcm biasanyer, terima kasih alongg!! mintak izin kembali copy resepinyer kat sini :-) kepada semua, selamat berbukaaaa!!!! belum lagi nak ucap jer dulu :D tak leh lebarkan bibir sgt sbb bibir kita dah pecah2 :-(

ONDE-ONDE PULUT HITAM
Resepi Asal:ALONGROZZ

Bahan2>>kita buat stgh adunan resepi asal kat bwh ni :-)

  • 90 g Tepung Pulut Hitam*
  • 110 g Tepung Pulut*
  • 2 sb Santan Pekat*
  • Air+Garam secukupnyer*
  • Kelapa Parut+Garam secukupnyer untuk salutan kuih
  • Gula Melaka yg di potong kecik2


_DSC0141
Suke onde2, sapa tak suke onde2? :D dia tak liat tauu jgn risau kes tercekik hihihi...

Cara2

  • Satukan semua bhn bertanda * dan masukkan air sedikit demi sedikit uli sehingga menjadi doh yg sempurna.
  • Ambil sedikit doh dan bulat2 kan kecik dan isikan dgn gula melaka yg telah dipotong kecil2 td terlebih dahulu, tutup rapat supaya doh nanti bila direbus tidak terkeluar isi gula melaka td. Buat sehingga doh habis.
  • Didihkan air di dalam periuk sehingga menutupi keseluruhan buah melaka tadi, pastikan air mendidih dan masukkan doh yg telah di isi dgn gula melaka td sehingga buah melaka timbul ke permukaan air yg di didihkan tadi, angkat buah melaka yg timbul tadi dan golek2kan dgn kelapa parut yg telah di campurkan dgn garam tadi buatb sehingga habis, tunggu sejuk barulah boleh dimakan untuk keselamatn di dalam mulut ehehe...

_DSC0140

34 ulasan:

Shereen berkata...

Ika,
I yang tak berpuasa ni pun tak boleh tahan tengok menu you for the last few days...semua mengcengkam jantung sehingga bertitisan air liur!Nak buat jugak but tak terkejar I dibuat you...no chance dieting...tsk!tsk!tsk!

Watierman, rmanbkr berkata...

Ikaaaaa sedapnya.......!!!!Nak jugak!

Nurul berkata...

Ika...
rajin betula adik akak sorang ni... menu best2 puasa nih... sume sedap2... :)

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

menarik pulak tgk onde2 ni ika.. tak terfikir lak leh buat dari pulut itam tu.. salu guna utk wat kuih koci jer... hmm.. nak menggentel tak sempatlah hari kerja ni.. suntuk! layan gambau ajelah kat sini.. huhu...

CT Delima berkata...

as'alam Ika

Ikaaaa cayangggg miss you soooo muchhhh..muahhh!

nak buat jugak onde2 ni lah nampak kelainan sikit guna tepung pulut hitam. tapi kena beli dulu lah tepung pulut hitam tu baru boleh buat... hihihi

tak boleh cakap sedap, kang kurengggg pahala.. hehehe

dah habis lom lipat kain baju yang dah sampai puncak gunung fuji tu... hahaha

Anawahid berkata...

baik2 ika, jan sampai gigi pelesu tertanggal melekat dek pulut tu... wakaakka...

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

Ika...ya Allah rajin nau ni masak n hapdate....mmmm simpan akak 5 butir tau...yang kembong gedabak byk isi dlm tuh k.....

Baruuuuuuuu je akak terpikir nak abiskan tpg pulut hitam ni....gud idea comel!!!:)

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam ika..k.atie singgah nk minta onde2 dlm seketoi -dua,xyah la g pasar ramadhan cari kuih..ngeee

Cheq Sue berkata...

ha.... sedang elok la kuar resepi ni... tepung pulut itam tu dok selebet aje tak buat-buat dia... kena try nih...

lina_pg berkata...

assalam ika..wow satu kelainan..kalau umah akak ni kompom mama ngan abah je tukang makan,anak2 susah diduga tekak deme berdua tuh kalau kuih cenggini..

tun_telani berkata...

tak penah wat onde2 guna pulut hitam.. xpernah lk nmpk tepung pulut hitam nih, kalau nk wat kene blend sendiri pulut hitam tu. kui kui ;p

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

Boley Telan air lioq jer sbb tepung pulut itam x dak la
Ika pos kt ai kejap ngeee buat muka Kawaii ni ngeee (~_~;)

sabar@kagawa japan berkata...

waduh2222222 mane nk cri pulut hitam nihhh menggoda sungguhh nk tau sgt22 rasenye mcnee musti soodap kann

ijayuji berkata...

To Sheeren>> Hi there!! misss u lor!! hihihi... alaaaaaaaa... u kan boleh buat anytimeeee kan kan, ai yg hari2 ni pikir nak buat apalah utk buka puasa ahahaha.. ini baru hari ke 4, hari2 lain ai mmg blurrr lahh!

To Kak Watierman>>Salam kak wati!! ambik kak jgn malu2 suke ajer kita ada org nak makan :D Selamat berbuka!

To Kak Nurul>>Salam kak! Alaaaaaaa..kalau boleh nak g bazar yg mcm2 lauk n juadah tuuu tauuu! nak buat hari2 rasa tak larat dah nii :-( selamat berbuka ya kak!

To Kak MAdiha>>Salam kak madiha!! mmg unik sikit onde2 niii kita suke sbb tak liat sgt tp kalau yg biasa tu pun kita suke jugak mmg kita suke kuih2 dr lauk2 sbnrnyer hihihi..Selamat berbuka kak!

ijayuji berkata...

To Kak CT Delima>>Salam kak CT!!! muaaahhh! misss u too!!!!! Haaaa..boleh cuba onde2 ni pulak kak, sedapppp!!! pastu tak liatttt :D sure tak tercekik hihihi kita dah settle dahhhhhhhhh past nak menyusun jerr yg belum lagii hihihi...Selamat berbuka kak!

To Kak Anawahid>>Salam kak! weeeiiii" ini onde2 tak liat lah! ai pun tak pakai gigi pelesu tauu! wakakakaka... g masak sana! berjalan jer kejanyer! :P

To Kak Ayu>>Salam kak ayuu!!! alaaaaaaa..kalau tak rajin nanti tk dpt makan nak makan kat sini mana ada tp kat sini pun ada versi mcm onde2 cuma dlm inti kelapa mcm kuih koci tp luar di salut dgn kelapa parut jugak :D Selamat berbuka ya kak!

To Kak Azatie>>Salam kak atie!! Ambik kak nak byk2 pun tak pe kita suke ajerr hihihi...selamat berbuka kak!

ijayuji berkata...

To Cheq_sue>>Salam kak sue!! haaaaaaaaa...bagus tuuu! leh buat kak bukan payah sgt buat ni hihihi..selamat berbuka!

To Kak Lina_pg>>Salam kak lina!! kita pun kt umah ni tak de yg minat ngan kuih2 mcm ni kita jer sorang yg makan kalau buat mesti suku adunan takpun stgh adunan jerr hihihi..Selamat berbuka ya kak!

To Tun Telani>>Salam tun!!! akak import dr mesia tun :D ni pun akak suh mak akak poskan lagi tepung pulut hitam ni nnti hihihi...kalau tak kempunan lerrrrr , selamat berbuka yer tun!

To ☆*♥L@dy @yU♥*☆>>Salam ayu!! meh sini nak baper bungkus hihihi..ai ni pun suh mk ai poskan lagi buat2 persediaan kalau nak guna lagi hihihi... meh sini jemput2 rasa ya :D Selamat berbuka!

To Saba>>Salam saba! Akak pun suh mak akak poskan hihihi.... sian mak akak :D Rasa sama mcm onde2 biasa tp ada lain sikit dr segi keliatannyerrrrrr tuuuu hihihi tak yah nak letak2 keledek bg lembut mmg tak liat guna tepung pulut hitam nii :D Selamat berbuka ya saba!

Juwita Jamaludin berkata...

salam ika.. wow nasib bedak dia tebal nampak putih sikit..:) sedao ika.. akak kuih2 gini suka gak.. tambah macam ika kata isi penuh hihhiih

nak mee kari gak ni ada dalam list ni tapi hari apan nak buat yek.. hihihih

K.Nor berkata...

owhh buat onde2 pulut itam.. tak pernah makan lg la.. sedap ek :)

Amie berkata...

Ikaaaa....
Kak Amie kannn... tak boleh tengok kuih come lotey macam onde-onde pulut hitam Ika tau..... hitam manis tu, tak sampai hati nak telan! he he heehhhh ...jadinya kena pandang ajelah...

lemongrass berkata...

Next time I buat onde onde, nak buat kaler hitam lah. Hitam hitam si tampuk manggis kan, hehehe.

HomeKreation berkata...

Seperti biasa, Along ler yg lambat sekali sampai....hehehe. Tapi kita tau lambat pun adik kita mesti simpan utk Along kan, kan kan...hehehe. Sedap onde2 itam ni, ALong pun dok tngat nak buat tak buat2 lagi....

TopsyTurvyMum berkata...

Yuhuuuuu Ikaaa!
Mesti tgh solat terawikh ni kan??:)

Akak nak snagat buat kuih guna tepung pulut hitam ni. Koci ke kan..Tapi tepung pulut hitamnya enggak adaaa jual di siniii:((

Ku telan air liur saja laaaa

Ida,Japan berkata...

lum pernah k'ida mkn onde2 itam ni, mana la nak dptkn tepung pulut itam kt sini..msk apa yg ada jer ikaa

Yatie berkata...

akak dok berangan nak buat onde2 pulut itam ni, tapi tak terbuat2 gak...tentu sedapkan..sesuatu yg baru kan...

ibh berkata...

Onde onde itam tak pernah makan...Ada lagi tak ika...(^_^)

quinnie berkata...

wah kuih baru ni..kita tak pernah makan lagi onde2 pakai tepung pulut hitam ni...mesti best...dah macam kuih koci laks...nanti nak cuba la...duk selalu buat yg biasa je....

ijayuji berkata...

To Kak Juwita>>Salam kak! wakakakaka... yer la kan dah itam2 si tompok manggis kasi lah bedak tebak sikit baru nmpk ke ayu an dia tuuu hihihi...sedap kan kak kuih2 gini, kita pun suke! :D

To Kak Nor>>Salam kak! ha ar kak, kita dah 3kali buat kalau tak silap, sedap! tak liat :D

To Kak Amie>>Salam kak amie! oowwwhhhhhh kalau mcam tu kita buat triple size dgn yg kita nii baru akak makan eak hihihi.... kecik2 sekali ngap jer kak tak lah meletup letup gituuuu masa makannyer :D

To Kak LG>>Salam kak! boleh ajerr kak buat hitam si tampok manggis itam itu lagi menawan mcm kulit org yg buat kuih nii wakakakaka..

ijayuji berkata...

To Alongrozz, Salam alonggg!!! macehh resepinyer! kita suke resepinni long, pastu kuih koci pulut hitam mmg kegemaran kita hihihi.. alaaa tak pe lambat mmg kita dah tinggalkan tuk along :-)

To Kak TTM>>Salam kak! alaaaaaaaaaa... kita suh mak kita poslah kak! ahahaha... kalau kat sini yg byk BERAS PULUT HITAM! :D kalau rajin nak blend ok ajerrr kikiki.... mmg kak koci pulut hitam pun sedap! kita dah buat byk kali :D

To Kak Ida>>Salam kak ida! kita suh mak kita poskan sbb kat sini pun tak de kak :D ni kita suh poskan lagi hihihi...

To Kak Yatie>>Salam kak yatie!! nanti dah ada tepung pulut hitam tu cuba akak buat mesti jatuh cinta kita suke sbb tak liat sgt tp yg biasa2 tu pun suke jugak :D

ijayuji berkata...

To Kak Sue>>Salam kak sue!! sama jer kak rasanyer dgn yg biasa tu cuma pd kita yg ni lembut tak yahlah tambah keledek bagai :D ada tuuuuuuu ambik sebijik jer ya :P

To Kak Quinnie>>Salam kak! ha ar kak koci pulut hitam pun kita dah biasa buat sesekali tukar pulak dgn onde2 sbb dia lebih kurang jerrr cuma lembut tak liat mcm biasa tu lah :D

Mimis berkata...

Menariknya Onde-onde pulut hitam tu.. :)

kayrul-shah berkata...

onde2 pulut hitam?..tak pernah la plak tengok..first time tengok..tergoda u

ijayuji berkata...

To Mimis>>Salam mimis! sesekali buat kelainan since dia tu sama fungsi mcm beras pulut biasa :D not bad lah! sedap!

To Kayrul-shah>>Salam kayrul, tu la kita pun pestaim jugak tahu ada onde2 pulut hitam niii, penyumbang resepi yg sgt kretif :-)

Hanis MY berkata...

wahhh sedapnyerversi yg ni tak pernah makan la...uwaaa nakkk nakkkk huhu...pengsan la cenggini...

Diana @ Melley Mey berkata...

yg nie tgk pun dah tau sedaaap.... suka ngan onde2.. utamanya anak akak ke dua tu... fav sepanjang masa dia nie... nie onde2 pulut hitam ek.. akak x perna lg buat n makan.. cam best jer tu ika... nnt nak try gak.. ;)