Selasa, 9 Ogos 2011

MEnu Iftar ke 8>>Rojak Tepung

_DSC0332
ROJAK TEPUNG

Salam ramadhan yg ke 9 buat semua! :-)

Sekejap jer dah nak masuk 10 ramadhan, skrg ni masa berlalu cepat sgt2!! Urusan dunia pulak tak pernah habis2 dibuatnyer..hmmm... Hari ni mengantuk, sejak puasa jarang dapat tido siang mcm selalunyer adaaaaaa jerrrr kerjanyer, haish!

Jom layan mata jer dulu pastu carik idea apa pulak nak masak petang ni, ye tak? :D Menu berbuka ramdhan yg ke 8, alhamdulillah masih bertenaga dan tak de dapat surat khas lagi :D.. Dah stick dgn Resepi KAK HANA nii, dulu2 suke mkn rojak tepung kat kedai kawan kita nii kalau balik mesti tak pernah lupa nak beli rojak nii sedapp! pastu cariklah resepi sume tak de rasa yg sama mcm kat kedai tuu, last kita jumpa resepi kak hana niii, baru lahhhhh sama!!! punyerlah seronok! walaupun ada lain sikit rasa kuah dia tp pd kita dah cukup sama dah tuu, :D Kat Utara tak tahu lah panggil apa sbb isi yg di gunakan agaknyer berbeza kalau namanyer pasembor tu pd kita sama ajerr sbb bhn2 yg kita makan pun ttp itu jugak pilihan kita hihihi... Rasanyer kita nampak KAK AS kat jepun buat rojak lepas tu terus pasang angan2 pastu KAK YAT MARIA pulak tyg rojak dia haish! terliur adik hihihi...

Macam biasa KAKA HANA, dah sunyi sepi makcik sorang nii, mintak izin n halal kembali resepinyer! TEnkiuuuu!! Selamat berpuasa sume!! moga diberi kekuatan juga hingga waktunyerrr insyaAllah!

ROJAK TEPUNG
Resepi Asal: KAK HANA

Bahan-bahan

UTK KUAH
  • 10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
  • 40g kacang tanah - goreng n blend
  • 40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
  • *segenggam udang kering
  • *sebiji bawang besar
  • *5 biji bwg merah
  • *3 ulas bwg putih
  • gula melaka
  • air secukupnyer - dlm 6-7cwn
  • garam
  • gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK
  • 2 cwn tepung gandum
  • satu sudu makan rata yis
  • 3 sudu gula
  • garam
  • air
  • pewarna kuning - optional
  • myk utk deep fry
BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!
  • timun - hiris
  • tauhu - goreng n hiris
  • tempe goreng - hiris
  • sengkuang - hiris
  • salad lettuce - hiris
  • kangkung celur (optional)
  • taugeh celur (jika suka)
  • telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)
  • kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
  • ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
  • mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee

_DSC0336

_DSC0338
Tak leh nak curah lerr kuahnyer sbb belum masuk waktu berbuka nanti kembang! kita tak suke hihihi...

Cara-cara
  • UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
  • blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
  • masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
  • pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
  • bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!
  • UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
  • dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
  • perap adunan selama 1 jam.
  • panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.
  • CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)
_DSC0334

24 ulasan:

anymz berkata...

adik manissssssssss
salam,buat pe tuuuuuuuu?
akak memang suka sgt menu cenggini masa bulan2 posa.mmg suka menu yg boleh di ulang makan lepas terawih atau bertadarus kan?..tapi tak boleh makan byk masa berbuka.ada kacang.takot tak tahan air wuduk.maklom nak menuju kertu ni byk masalah dalaman.hahaha

Shereen berkata...

Ika,
Kadaboom habis menu you ni..tergelincir lagi my diet nampaknya..hehehe.Anyways, biskut tawar tu biskut cream crackers ker?..but cream crackers kan masin-masin sikit?...what brand you pakai?Terima kasih for the recipe.Senang sikit kerja bibik!

Ida,Japan berkata...

ikaaa sukanya....ala2 sikit cam rojak mamak ni, k'ida suka..adehh nk buat bila la tu agaknyer...emmmsedapnyer, rajin adik sorang ni

Sheila Shafeareen berkata...

Salam sdp tu rojak epun nak pula ada kuih2 dan tahu sduka letak byk kuih...ada juga cadang ak buat nnt bila free baru cari bhn2nya

Sofea berkata...

singgah dapur ika intai2 rojak tepung..mesti sedap kena pula ngan kuah kacang..:)

ijayuji berkata...

To Kak Anim:
Salam kakak manis :), Owwwwhhhhhhhhhh byk sgt pantangnyer tu kak hihihi.... akak tak yah makan kuahnyer yerr mkn isi2 dia jerr hihihi... Kita pun ank carik menu2 satu pinggan gituuu malas betul nak buat2 lauk byk2 jenis fenaaattttttt sbb kita suke buat kuih muih hihihi....

To Sheeren:
Hi dear! dun worry diet tak lari u makan salad jer lah wakakakaka... Cream crakers pun boleh tp u jgn letak grm lah, ai guna brand apa ya? tak sure lah beskut yg empat segi kecik2 tuuuuuuuuu yg dlm tin besar tuu kalau kat mesia yg tak de rasa tuuuuuuu ssh nak xplain sbb i mintak mak i poskan siap dah di blender halus for me ahahaha...

To Kak Ida:
Salam kak Ida! Kita kan kak kalau nama rojak ni semua sama sbb kita kalau mkn rojak ambik benda yg tu jugak hihihi... rasanyer tang kuah dia lain sikit kot, tp rojak2 ni mmg kita suke! tak jemu makan :D

To Kak Sheila:
Salam kak! ha ar kak, sedap sesekali pekena rojak tepung, sbb kita leh pilih mana yg kita suke bhn2 dia tuu tp kuah rojak ni mmg kita suke lama carik tauu! baru terjumpa 2 tahun lepas hihihi...

To Kak Pija:
Salam kak pija!!! selamat pagiiii!!!! Mmg kuah kacang ni kita sukeeee yummylicioussss!!!

TopsyTurvyMum berkata...

Salam Ika...
Yuhuuuu...Akak buat dah rojak tepung ni sabtu lepas. Memang menu wajib every ramadhan:)
Akak pun tak cukup tido..mata cam panda dahh..

Rima berkata...

Ijaaaaa
Aiseymennn.. tadi baru gi rumah si babe Yat then boleh ternampak kat sini.. ku akan pi beli .. i repeat ok.. pi beli and not masak rojak ini hahaha

Rasa macam nak buat kuih talam hari ni.. i know serimuka sure laku one in my hsehold but macam nak makan talam beras pulak.. haisssh

Selamat menjalani ibadah puasa.. dah cuti belum?

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang....
rojak mmg fav akak sejak akak kecil lg... tp nak buatnya mmg x reti lagi.. huhuu... tgk rojak yg ika buat nie teringin plak nak makan rojak berbuka nnt... nie kena call hubby nie suruh beli.. hehehehee...

Gee® berkata...

Salam Ika, aduhhhh....tergugat iman akak dibuatnya tgk rojak tu... sikit lagi air lioq nk menitis nsb baik smpt capai tisu td... mmg ika ni rajin tau...

ijayuji berkata...

To Kak TTM:
Salam kak! kan kan mmg menu wajib masa bokak pose :D kita suke resepi kak hana nii :D ahh? mata panda??? bukan mata gorilla??? wakakaka...

To Kak Rima:
Salam kak! macehhh! utk akak jugak selamat berpausa tuk hari niii :D Surat cuti BULAN tu belum approve lagii tunggu jer lahh niii hihihi... amboiiiii! BELI tu yg sakit mata nak baca! wakakaka..siap ulang2 lagii! huh! :D

To Kak Diana:
Salam kakak cantek! rojak mmg kita pun dr kecik2 suke makan, kalau g sekolah mesti suruh kwn kita tolong bwkkan ke skolah sekali maksdunyer beli dgn mak dia hihihi...suke sgt rojak kwn kita tuu sib baik resepi ni sama dgn kwn kita tuu :D cuma bhn2 tu kita makan mana yg suke n ada jerr :D

ijayuji berkata...

To Kak Gee:
Salam kak gee! sib baik dah ambik tisu yer kak hihihi kalau tak de tisu kita ada tisu nii :D rajin tu tak jugak kak kdg tu terasa nak g luar main tunjuk2 tapi tk de :-( kena lah buat sendirk walau mata ni dah mula pedih2 :D

izahdaut berkata...

munge pepel... nakkkkkkkkkkkkkkk..
masyaAllah..rajin betul tulang besi dak Ika neh.. bagi sikit tangan ngan tulang lutut ika.. nak pinjam.. nak buat sup.. ngahahhaa

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

makan ni jer ker berbuka semalam?
diet ker uols????
ai kan biler tgk rojak tepung gini teringat kat penang....kat padang kota sedapppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp...uwaaa nak balekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Yatie berkata...

Assalamualaikum Ika,
waduh rajinnya adik akak ni masak...tiap2 hari ada je menu yg sedap2...akak pun jadi verangan nak wat rojak gak ni...hehehehe...mmenyelerakan sungguh..

Watierman, rmanbkr berkata...

Assalam Ika....malu Akak nengok presentation Akak jika dibandingkan dengan rojak tepung Ika ni....memang class lah!

Anawahid berkata...

sedap rojak ni, nk buat malas... hahahha

Ummi berkata...

Ikaaaaaaaaaaaaaaaaaa....waaa, patutlah seperti pernah ku lihat rojak ini..tp di mana yaaaa... Hahaha, di rumah Hana Jepun, eh Kuantan dah...betul, betul..hehe.. Baru jek sehari seblm puasa, Hana n Hamzah ajak akak n family makan malam kat bandar...adoiii makan dan borak x hengat dunia... Budak Hana tu dah x sempat nak masak2 beriya dah skrg ni katanya, nk membalas jemputan akak la kononya, dia dah x sempat nak ajak ke rumah...hahaa..sian tul dia! Mesti dia pun missed nak celoteh di alam maya ni dgn u all semua kan Ika...huhuu. Tp dia sihat2 jek..nnt ada masa akak letak gambar2 makan kami yea...hehe

Cheq Sue berkata...

bookmark dulu... xsempat buat... febret ni

sue-sama berkata...

feveret rojakkk!!!

AZLITA AZIZ berkata...

salam ika... ni bukan Asma Rojak ke ika???

Akak dah lama cari resepi asma rojak tapi tak jumpa..
kalau kat johor biasa pangil asma rojak.. kalau betul nanti ika cakap ye akak mmg dah lama nak buat dan cari resepi ni..

kuah dia tu aje yg tak tau mcm mana nak buat.. nanti boleh cuba jugak lah yg ni... nampak macam sama jeee..

ijayuji berkata...

To KAKAK Izah Daut:
Salam kak! munga pepel kenapa??? sambil sengseng lengan baju** wakakakaka.... tak kesian ke kat ank2 kita kalau tulang maknyer kena buat sup, kijammmm kijammmmm.. g pinjam tulang sapa2 sana :P

To ☆*♥L@dy @yU♥*☆:
Salam ayu! ha ar ayu kita makan ni ajerr ada lauk sampingan lagi kalau rajin kita n3 macam MALAS byk pulak hari niii rasa nak tido jerrrr sbb bdn kita ni mcm dah nak ada perubahan hormon jerrr :D Sedap ayu rojak niiii, resepi ni mmg best!

To Kak Yatie:
Salam kak yatie! waduhhhhhh tak rajin kak sbb tu buat yg senang2 ajerrr lg pun mkn tak byk :D alasan** :D sesekali nak berbuka dgn menu2 mcm ni asyik makan nasik kita takut gemukk :D

To Kak Watierman:
Salam kak watie! tak yah malu2 kak dgn kita semua sama ajerrr :-) kita ni pun main campak2 jer kak :D Selamat berbuka ya kak!

To Kak Anawahid:
Salam kak! ha ar! akak tu mmg ! itu ajerr jwpn dia sbb boleh tunjuk2! kalau kita ni malas mmg kempunan lerrr! huh!

To Kak Ummi:
Salam kak! alaaaaaaaaa akak ni mmg lahhh! sajerr nak buat kita jelessssss jerr huh! kim salam kat kak hana ya kalau jumpa dia lagi kangen betulll dgn makcik sorang tuuu, akak puaslah sbb umah dekat! meh akak ngan kak hana pindah siam pulak :D

To Cheq Sue:
Salam kak, ok sila2 kalau malas nanti leh beli jer kak :D

To Sue Chan:
Salam sue! Akak pun sama sue, kalau balik mesai mmg akak tak pernah terlupa beli rojak nii mmg kesuakaan akak :D

To Kak Azlita:
Salam kak ita!! rojak asma sama kot dgn tepung ni sbb setiap tempat nama dia lain2 yg pasti kuah dia tuuuu mmg sedap! akak cubalah resepi ni kot2 betul kena ngan selera akak kita mmg dah stick dgn resepi nii sbb sebijik mcm kat kedai yg kita selalu beli :-)

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam ika....
tabik spring ngan ika & ibu2 lain yg sgt rajin menyediakan juadah berbuka pelbagai menu mcm ni.. kalau kat rumah akak.. takleh lari dari nasi.. jarang2 msk lain.. itupun mcm mee or nasi goreng aje.. akak sebenarnya suka gak berbuka dgn menu2 lain selain nasi tp keadaan tak mengizinkan.. atau kalau buat pun.. kena gak ada nasi.. keke.. tunggu akak jd surirumah sepenuh masa lah dulu.. hihi... terliur pulak tgk ika buat rojak tu.. akak salin resepi dulu ye.. tak tau bila nak buat.. TQ dik..

NM02 berkata...

salam kenal

singgah sini terus follow

nnt kalu sudi jom follow saya plak eh

maceh

^_"