Isnin, 8 Ogos 2011

Puding Sago Gula Melaka

_DSC0282
PUDING SAGO GULA MELAKA

Salam kembali di ramadhan yg ke 8 insyaAllah! :-)

Menghitungg hari niii jerrrr ahahaha... Ok, menu iftar semalam tak sempat nak snap sbb mcm biasa kelam kabut kita ni tak abis lagiii :D kalau nak tahu menu kita apa semalam ni pergi jer umah KAKAK SECUBIT GARAM pasti ada menu kita kat sana sbb kita org buat menu yg sama, NASI AYAM IPOH n CUCUR UDANG hihihi..kan kak nor :D Tp kita tak dpt nak buat show sbb semalam mmg tak sempat, cuma batallkan pose dgn air dulu baru makan kikiki....

Puding Sago Gula melaka ni mmg wajib buat, nmpk rumah KAK JUWITA JAMALUDIN buat tp versi kita ni versi pemalas, kaler gula punn cair jerr mcm org yg buat ni lerrr, IDEA itu pentinggg, terima kasih pd blogger2 yg bg idea nak masak apa tuk berbuka tahun nii, kalau tak de IDEA dr sapa dari sapa mesti tak terasa nak buat kan? kan? KErana adanyer blogger2 ni lahh baru dpt ilham nak berbuka apa :-) Mintak izin kembali resepinyer ya along! muaaahhhh!!! Mintak maaf ya komen2 dah baca cuma tak sempat nak reply kalau sempat kita reply ya insyaAllah!

PUDING SAGO GULA MELAKA
Resepi Asal: ALONGROZZ

Makes 5 glasses
  • 160g Green Sago - soaked with water 30min
  • Water
  • Coconut Milk>>Agak2 lah ya terpulang nak byk mana, kita guna fresh milk :D
  • Palm Sugar Syrup
_DSC0272
Tak leh nak tuang dlm cwn sbb tertuang byk air gula tuu wakakaka....

METHOD:
1. Strained sago & place in a pot.
Pour in water to cover sago about 1" above it.
Boil until sago turn translucent.
Strain & run under running tap water to get rid of some starch.
Scoop into glasses.
Chill.

2. To serve, pour few tbsp coconut milk then few tbsp palm sugar syrup.
The sugar syrup will sink to the bottom naturally.

3. To make palm sugar syrup, place 1 piece palm sugar in a pot, cover with water, add 2 tbp white sugar & 1 screwpine leaf. Boil until sugar is dissolved. Cool.

_DSC0271

22 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

dia mula dah ngeeee
mana set menu berbuka smlm
x sabar nk tgk lepas baca kat umah k.nor @____@

quinnie berkata...

ika kita suka kuih ni taruk kuah santan..tapi tula.asyik makan santan je sejak bulan puasa ni...memang tinggi la kolestrol bulan ni...kekkeke...

AZLITA AZIZ berkata...

mearahnya mak ngah... tergoda akak.. nanti nak buat jugak lah tuk buka posa.. mesti sedap kan ika.. makan pula time sejuk2 lagi lah... arghhhhh.... lupa posa...

Ida,Japan berkata...

wow!! merah menyala la kuih dia, k'ida tgk, ika suka kuih2 yg gini....lembut manis, ninja tu mkn tak ikaa.he.he, apa2 pun k'ida suka cuma tak sume org2 dlm umah menggemari kuih2 pesen gini...

anymz berkata...

lawanya kaler merah cherry.buat akak tirguda sudah..haha
belum berkesempatan lagi membuat sebarang puding bulan2 posa ni.anak2 bujang akak lebih suka makan kueh mueh.mmm sedap nampaknya tu ika..

Kerull berkata...

Salam Ika..masuk es box pastu makan..memang power...sejukkkk

Asmara berkata...

thanks to u gak la ika, kalau x masuk sini sehari mmg tak sah! aii mmg suka sgt la skodeng respi kat sini. hihi..

Ayu berkata...

ika cantik puding mu ituuuu..
menghitung hari nak naik bendera ke?..hehehe..
betul tu ika, kerana ada blogger2 nilah kita dapat belajar dan mendapat inspirasi apa nak masak dan memasak..

HALAMANKU berkata...

SAlam Ika sedaptu.. lemak2 manis2 rajinnyer wat desert tuk berbuka.. erma semua tang lebur2 goreng2 ni boleh join desert ni he he he cantiq.. mengancamtu warna... he he he

TopsyTurvyMum berkata...

Yuhuuuu...
Tenet akak laju dahhhh..hehe
Semalam akak singgah sini ambik resepi cili jeruk. Hari ni nak ambik kuih lopes lak!
Puding sago adalah kegemaran Adnan. 1st day puasa dah buat:)

Kamalia berkata...

ika..slalunye buat kuih2 camni ank2 mkn ke?haha..sbb budak2 kat umah ni diorg tgok gak,kalu cam pelik2(tradisional) sure xnak mkn.aritu taufu fa,amni je yg mkn.twin siap keluarkn balik dr mulut die tuh..hasihh.igt nk cube yg ni jugak,tpkan takut xde yg mkn..ponek je mak nnt..

izahdaut berkata...

feberetttttttt..
patut la cam cair je, rupanya dah tuang air gula ye.. hehehe.. betul tu ika.. tengok blogger2 ni la kita dapat IDEA.. I LIKEEE

Juwita Jamaludin berkata...

Salam ika.. Betul2 tiap hari jln2 untuk dpt mood masak2 hihihi merah tu ika.. Akak x pernah buat warna merah tau

mawarseri berkata...

wahhhhhhhhhhh....sedapnya ...post ke mumbai sikit leh...

tun_telani berkata...

setuju! setuju! skrg xde masalah sgt nk pk menu berbuka.. buka je blog tgk kawan2 masak ape.. hihi....
tun duk tenung2 xnmpk sago dia.. hehe

Cheq Sue berkata...

ingat air sirap tadi... :)

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

Ika comey...la la la la la la...akak dtg sambil nyanyi ni....nak rase2nye ngaaap terus dr skrin....hik2...cantik tul n berbeza caranya ika wat sagoo ni....i get this simpan k.....nanti , jap lagi, unta kita g jumpa gajah ika tau...nak ngoder sagoo ni sebeban gitew....hik4!!:P

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi berkata...

wah!cantik! =0).
merah mak ngah..menggoda betul puding sago akak ni.=0).

ibh berkata...

Ikaa..bz beno ko ya...Apa ko buat.Kemas2 nak raya ka..Tak pa la..akak dah tgk pun kat rumah Kak Nor semalam...Bukan main lg ya..janji2 masak sama ya..heeee...

Ria berkata...

kak ika..kite da wt takoyaki ny..sdp sgt..mmg puas mkn la..kalu bli ntah bpe puluh ringgit kne byr..hehe..mkn tu je da kenyang..mule2 nk golek2 kn cm susah..tp lme2 cm xpert lak..haha

Naz berkata...

Amboiiiii..merah mata hitamku..hihihi.. Sungguh menggoda tengok di siang hari bulan puasa..huhuhuh

HomeKreation berkata...

Salam Ika cayang. Lambat nya kita sampai, baru balik dari KL tak sempat nak jalan2 lagi ni... Wah, cantik nya merah pulak ya, pose2 ni mmg best makan dessert sagu kan.