Isnin, 8 Ogos 2011

Talam Kurma

_DSC0315
TALAM KURMA

Salam kembali buat semua! :-)

InsyaAllah kalau sampai waktunyer ini salah satu menu pencuci mulut untuk ramadhan yg ke 8 hari ni, menu utama tgh nak mulakan jap lagi, jdnyer ni last n3 tuk hari ni :-)

Nampak Nuuuna post n3 ni td pagi, terus jatuh cinta, SEBAB? sbb kita suke kurma even jemput2 kurma pun kita suke :D apa2 yg berkaitan kurma insyaAllah kita suke n boleh makan. Masa tuk mengundurkan diri, mana umah2 org yg belum kita lawat ptg2 kalau sudah masak n tak kelam kabut mcm 2 hari lepas n semalam ni kita buat lawatan ya, terima kasihh sudi singgah! dan SELAMAT BERBUKA buat semua bila masuk waktunyer!

TALAM KURMA
Resepi Asal: KAK QUINNIE

Bahan2
(utk pengetahuan sume talam ni lembik sikit sbb tuan respei suke lembik2 kita ikut 100% resepi tak de masalah, CUMA pastikan betul2 sejuk baru potong :-) )

Adunan bawah
  • 1 cawan kurma dibelah panjang2- kalau nak kurangkan pun boleh
  • 1 1/3 cawan tepung gandum
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 3/4 cawan gula merah
  • 2 1/2 cawan santan
  • 1 telor ayam>>yg ni kita tak masukkan

Adunan atas
  • 2 1/3 cawan santan pekat
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil mumbung garam

_DSC0295
Terlupa nak tutup atas dgn aluminium foil haish!

Cara2

1. panaskan kukusan...kemudian masukkan semua adunan bawah didalam blender dan blend bahan2 hingga gula hancur...kecuali kurma ye..kurma tak yah blend....kemudian tapiskan adunan kedalam mangkok..selepas tu masukkan kurma kedalamnya dan gaul rata.....masukkan adunan bercampur kurma tadi kedalam loyang yg telah di sapu dgn sedikit minyak.bila air kukusan dah didih...masukkan loyang kedalam pengukus dan kukus 25 minit..guna api kuat.. sebelum tu tutup loyang dgn aluminium foil utk elakkan adunan tadi kena air kukusan. pastikan bhgn bawah ni dah keras baru letak adunan atas...kalau 25 m tu tak keras2 lagi...sambung kukus lagi hingga ia keras.

2. campurkan adunan atas kedalam mangkok...gaul rata dan tapiskan....bila adunan bawah sudah keras...taburkan sedikit tepung gandum atas adunan bawah tadi ..ataupun boleh jugak lorekkan skit dgn pisau....tujuannya supaya adunan atas dan bawah melekat. lepas tu..masukkan adunan atas...kukus lagi selama 30 minit...jgn lupa tutup balik loyang dgn aluminium foil. bila dah masak...angkat loyang dan buka aluminium foil dan biar kuih sejuk baru dipotong.

(nota: kuih saya ni lembik sebab saya memang nak makan yg lembik...saya memang suka kuih talam jenis lembik dari yg keras..tambah2 kalau makan time panas...guna sudu je..memang nikmat...hehhehe.....kalau nak makan yg lembik cam saya ni...kukusan yg ke2 tu...buat 20 minit je...lepas tu bukak aluminum foil..dah biar sekejap kuih tadi atas kukusan selama 5 minit cam tu dgn api terbuka...kemudian tutup api dan sejukkan kuih.kalau suka makan yg keras..proses mengukus tu lama kan skit...lepas tu boleh kurangkan skit je santan...)


_DSC0323
tak sabo nak merasa :D sbb suke sgt dgn kurma! :D

25 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

ader lagik tak nanak jugakkkk
tukar ngan kueh lapis ai ngeeee

ijayuji berkata...

To ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Salam ayu! hihihi.. boleh3!!! kita suke ajerr yg lembik2 ayu kikiki... makan ngan sudu tauuu! :D Selamat berbuka ayu! :-) kita nak ke opis nii :D

Hanis MY berkata...

tu diaaaa talam kurma owh nooo pingsan pingsannnn nak jugakkk uhuhu...guna tepng gandum biasa eh nak cuba la cenggini... i loikeee

Sue @ Nenie berkata...

Selamat berpuasa buat Ika sekeluarga semoga dirahmati dan mendapat keberkatan dariNyaaa...

Wahhhh Ika, meriah sungguh hidangan berbuka orang Bangkok yaaaaa....Kalo semua orang kat mesia ni macam Ika, boleh nangis semua tokey2 Pasar Ramadhan....

anymz berkata...

eh rasanya baru pagi tadi quinnie post.akak dah masuk dlm list dah..jet turbo betul ika ni..:)

ijayuji berkata...

To Hanis_My:

Salam hanis! jgn pingsa dulu dah siap talam tu baru pingsan tak pe hihihi... ha ar guna tepung gandum jerr kita guna tepung serbaguna sbb kita ingatkan dr dulu all purpose flour tu tepung gandum! :D

To Kak Sue@Nenie:

Salam kak sue! salam ramadhan jugak buat akak n family! Alaaaa menu biasa2 jer kak byk jual kat bazar :D sini mana ada bazar :-( selamat berbuka ya kak!

ijayuji berkata...

To Kak Anim:

Salam kak anim! kita kan sekapal kak, sbb suke kuih talam :D bauuuu kurmaaaa tu tadiii aduhhhhh rasa nak ngap itunjam jugak! kikiki..sib baik iman kuat lagi :D selamat berbuka kak!

resipe-masak-makan berkata...

Sawadikap,hantag mai sekepin talam kurma tuh, nak rasa juga macam mana, for ur info toyu tu adalah kicap,org kedah panggil toyu, hehe, Yes, i keje kat klia, Inflight Chef for Saudi Air, Qatar Air,China Air, Fire Fly, Merpati Air, Egypt Air, Astana Air, Zimbabawe Air and Dr M private jet, tapi dah bosan la kak,need fresh air and new place

Sofea berkata...

sama la kita ika..suka kuih taloam yg lembut2..lagi sedap mkn panas2.SELAMAT BERBUKA PUASA!

Yatie berkata...

uwaaa sesuatu yg baru ni, akak mmng suka kuih kukus2 ni..leh cuba ni...tq.

sue-sama berkata...

ouh..terliur!

inahar ali berkata...

ikaa cayaaaaaaang...fuiyooooooo nk gaaakk!! akak pun suker yg lembik2 kt atas tuh..pastu kurma pun suker..selalu akak wat jemput2 jek..sedaap!! selamat berbuka ye!!

lina_pg berkata...

assalam ika terbayang2 keenakan talam kurma ni..aduh ngences betul la..sedap tu, akak suka yg paler lembik2 sket camni. selamat b'buka ya ika

Deliah's Deli berkata...

slm br tgk Q bt..cepat je dah smpai dapur ika..manisnya kurma ini,nak sikit..bt moreh. :)

sue-sama berkata...

kakak..sy adik kakak :) 24 thn...kire tue gak ni...hehehe, salam kenal dr sy kak...suke blog masak2...


sy x belajar di jepun...baru je nak pegi kak inshaAllah bln 10 ni

quinnie berkata...

hehhehe..patut la berombak je rupa atasnya..rupanya tak tutup masa kukus ek..hahahha..kita kalau malas..tutup pakai tudung periuk je ..kakakkaka...tengok kuih ika...kita lak teringin nak makan lagi..hehhhe..

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Ika cayang!!!!
laju betul adik mama nih... mama jer dlm bln puasa tahun nih tak tahu kenapa..malas sangat nak update blogger...byk mengejar masa!!!
Anyway mmg belum pernah buat kuih talam yg ada kurma lagi...ni mesti sedap :P

Mas berkata...

ika cayang...kak mas pun suka talam yg lembik2...
baru syok makan kan...
isshhhh...terliur lak nengok talam ika tu....

ibh berkata...

Ikaaa..ko ada tinggal tuk akak tak ni...(^_^)....lama tak makan kuih talam ni tau

Juwita Jamaludin berkata...

ika.. awak kalau menalam dan buat kuih lapis cantik je .. akak laua buat terlembik la apa la.. geram tau.. hihihihihi mesti best rasa kurma tu ye

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang...
sama ler ngan akak.. apa jer bab2 kurma nie mmg x kan tolak punya... suka sgt makan... yg nie akak x perna lg try.. makan pun x perna nie.. pasti sedaaap kan ika... terliur sudah

Nazrah berkata...

bagus gak buat time gini..sebab stok kurma yg banyak

ijayuji berkata...

To Resepi-Masak-Makan:
Oowwwhhhhhh.... kerja kat situuu yaaaa, sonoklahhh eak kerja mcm tuu tp kalau hari2 boring jugak kan nak ambik fresh air pulak jd pilot tak boleh pulak ya hihihi...

To Kak Pija:
Salam kak Pija! ha ar kak sedap lembik2 n makan panas2 aduhhhhhh... mmg sedap talam ni!

To Kak Yatie:
Salam kak, aduhhhhhhh bukan saja baru malah sedapppp! kita sukeee sgt!!! sedappp! hihihi...bau wangi kurma tuuu haa yg tak thn :D

To Sue chan:
Ohhh.. dtg lah sini :D

To Kak Inahar:
Salam kak ina cayang!!! Ha ar! mmg sedappp yg lembik2 gituuuu yg kenyal2 tak sedap! biar lembik mmg sedapppp! Betul2!! selalu buat jemput2 kurma hihihi..sedap kak, akak kena cuba!

To Kak Lina_pg:
Salam Kak Lina! ramai suke yg lembik2 ya, nxt time mmg nak buat yg lembik2 jerr hihihi sedap kak bau kurma tu wangii sgt! kita makan niii semalam aduhhhh mmg puas hati :-)

To Kak Del:
Salam kak del! ha ar kak! sbb terus berkenan tu lah kita terus projek lepas kak Q n3 tuu hihihi.. manis kyrma! betul tu! bukan manis gula mmg sedap! :-)

To Sue Chan:
Salam sue, oowwwhhhh baru nak g ya, tak pe lepas ni merantau tempat org mesti seronok ambik peluang tuuu ganbatte kudasai!!

To Kak Quinnie:
Salam kak!!Ha ar! lupa nak tutup atasnyer! dah abis kukus baru teringat ada aluminium foil kat sebelah periuk tuu ahahaha... sedap kak! kita suke sgt! ni mmg aada simpanan nanti buka nak makan lagi :D

To MamaHawa:
Salam mama!Tak pe ma, kita pun update mana yg sempat jerr ma, kalau ikutkan adaaaa jerr yg nak dibuat kerja rasanyer tak pernah abis :D Selesaikan mana yg penting dulu ya ma, blog ni esok2 lusa2 leh layan :D

To Kak Mas:
Salam kak mas!! kan kan kan ramai suke yg lembik2 kita pun kalau ikutkan puding sume suke yg lembik2 hihihi biar kaut pakai sudu jerrr :D cubalah kak sedap sgt!

To Kak ibh Sue:
Salam kak sue! ada tu kak dlm sebok ada sikit utk akak n kita mkn tuk buka nanti hihihi...

To Kak Juwita:
Salam kak ita! Tak jugak kak kdg tak menjadik kdg menjadik tp talam kurma ni mmg lembik CUMA nak ekna masukkan dlm sebok n betul2 sejuk baru leh potong :-) sedap kak!

To Kak Diana:
Salam kakak cantek manis! Kan kak, kurma mmg sedap kita kalau namanyer kurma mmg tak tolak kalau kek ada letak kurma pun kita makan sedappp!!! cubalah buat nanti kalau terasa nak makan mmg tak menyesal sedap sgt! manis pun sgt niceee! :-)

To Kak Nazrah:
Salam kak! cubalah kak, sedap tau! tak rugi mencuba :-)

Anawahid berkata...

dok tggu dr semlm x sampai2 pon talam ni... sekeh ika!!!!... huh!

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

mengancam nampak talam tu ika... cukup sempurna bahagian yg manis & lemaknya tuh.. puas mkn sebab tebal.. hehe.. kurma byk kat rumah.. cik abg akak sorang je yg mkn.. akak ngan ank2 kurang sikit kurma ni.. suka mkn kismis.. hehehe.. tp kalau dah jd talam ni mesti akak suka ni... nampak pun dah terliur dah.. hehe..