Selasa, 16 Ogos 2011

Nastar Pineapple Rolls aka Tart Nenas

_DSC0015
NASTAR PINEAPPLE ROLLS / TART NENAS

Salam kembali di ramadhan yg ke 16 buat semua insyaAllah! :-)

Ok ok nak cepat, ni projek semalam ni lahhh, lagi satu projek nanti2 dulu malas pulak nak ambik gmbr dah lah mendung kat luar sana tuuu hihihi... Biskut wajib kat umah2 semua org betul tak?? kan kan alaaa ngaku jer lahhh wakakaka.... Cuma bentuk lain sikit tahun ni sbb kita malas nak main tekan2 kat acuan tuu suke sgt menggentel sejak2 nii sbb senang n cepat! Resepi kali ni cuba dr Chinese blogger JANE CHEW, tak byk beza lebih kurang jerr tp tetap sedapppppppp! my ol time fev tart nenas :D

Ok jane, allow me to share ur superb recipe here, tenkiuuu so mch! Ok kakak2 saya hari ni sibuk sikit mood turun naik jer dr tadi nii hihihi... Ikut suke lah sapa2 nak buat tart gulung boleh ler main picit2 kalau nak cetak pun ok lebihkan tepung sampai dia boleh di cetak ya :-) Selamat berpuasa sume n happy baking!!!

NASTAR PINEAPPLE ROLL/TART NENAS
Original Recipe : JANE CHEW

Ingredients
  • 250g unsalted butter (at room temperature),
  • 50g icing sugar,
  • 2 egg yolks,
  • 360g plain flour mixed with 2 tbsp corn flour (sifted),
  • ¼ tsp salt>>yg ni kita masukkan secubit sahaja :D

Methods:

  1. Preheat oven at 160°C. Line a baking tray with grease-proof paper.

  2. Cream butter and icing sugar until light.

  3. Beat in egg yolks, one at a time.

  4. Add in salt and beat until fluffy.

  5. Fold in sifted ingredients (divided into 2-3 times) and mix into a firm dough.

  6. Leave aside for 30 minutes.

  7. Put the dough into nastar piping tip, and then press out into a strip of 5cm length. (This part, i just piped out a long strip in order to make my life easier :)

  8. Place pineapple filing at one end and roll up the pastry, as in a Swiss roll, enough to enclose the jam. Do not overlap the pastry. Cut off the excess pastry.

  9. Put the rolls on the baking tray. Brush with egg wash.

  10. Bake in preheated oven for 15 minutes and turn the baking tray 180 ° and continue to bake for 2 minutes or until golden brown

_DSC0023
Utk doh kita timbang lebih kurang 18g.

Pineapple Filling

Ingredients:
  • 2 big pineapples
  • 100g rock sugar,
  • 100g sugar,
  • 4 clove,
  • 1 cinnamon stick,
  • 1 star anise,
  • 1tbsp of lemon juice (Pls add more sugar if you feel it is too sour)>> kita suke masam sikit utk inti :D
Method:

  1. Slice and cut pineapples into pieces. Put in the food processor to grate it.

  2. Strain the grated pineapple till dry.

  3. Put the grated pineapple in a heavy saucepan and cook until juice has dry up. Add rock sugar, sugar and the spices.

  4. Stir till the pineapple has thickened and dry. Add in the lemon juice.

  5. Continue cooking for another few minutes until filling is dry.

  6. Leave to cool and shape into small balls.

26 ulasan:

Cheq Sue berkata...

phewwww... seme dah tayang beskut raya... kite lak mood masih ke laut lagih... hummmm

Anawahid berkata...

mendung x bererti hujan... cepat kuarkan yg lg 1 tu... sekeh kang!.. hahaha

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

dia start dah....
dok tekan loceng awat x buka pintu
bawa balang besar nak suruh isi ni ngeeee

tun_telani berkata...

tun x penah buat!! muahahhaa~~ kt umah tun jarang ada tat nenas tau.. dh kawin org segamat ni baru belajar mkn tat nenas.. hihi

Lady Dea berkata...

Tart ni rasa² klau kau hayun kat aku sebalang 2 ni selamat sampai rasanya.cer ko try.hahaha

Liza berkata...

nak try buat cam ni laa..tart nenas ni peberet hubby, tp biasa beli jer..

izahdaut berkata...

Comelllll.. Pas tu buat tajam2 camnduri tuu..baru lagi nampak cam nenas kan kan kan. Ce buat ce ce

AZLITA AZIZ berkata...

waaaa... cun lah tart nenas dia.. akak punya dah abis dah Dalili makan nampaknya mmg kena buat lain tuk raya.. suka tgk ika punya ni comel

Nazrah berkata...

haha..sama la kita wat tart gak..dah dua hari..yg first daynya dah habis..wat kali kedua...

Asmara berkata...

order boleh? satu2nya biskut raya yg tak penah nak mencoba membuatnya. pasal apa ntah. hehe.. oh tau sbb tk berapa mkn kot. eh tak jugak kalau ada depan mata ku balun je. ahaha..:D

Hanis MY berkata...

cantiknya tat nenas tu tengok gambo rasa nak terus ngap huhuhu...

chikadakbiru berkata...

wahh cantiknya tart..dh selamat mengetart yer....kite baru nak wat esok..amik berkat cuti hahah

Amie berkata...

ha....ini dia hidangan wajib raya Kak Amie tapi malas nak buat, hai...kita ni semuanyalah malas kalau bab tepung2 ni... tapi makan suka!

jamu mata ajelah di sini ye Ika.... nak bawa sini takut pecah pulak masa menyeberang Laut China Selatan ..hi hi hi

Ummi berkata...

Waaaaaaaahhh baik demam terus mengetart eh Ika, currlaassst gitu...peberet akak tart2 nenas nih... ^__^

Tanpa Nama berkata...

wah ika cantiknyer tart..feberet abg ne...nk kena wat!:) zila66

Ayu berkata...

ika hantar kesini 2 balang besar ya..
kalau tak kena reject..kuih akak belum buat lagi niiii..

anymz berkata...

bestnya ada tat...insyaAllah esok akak akan memulakan operasi.tu ijahdaut dah marah2 tu..asyik esok..esok...je..sumpah dan janji belum akak tunaikan..hehe

che'iza berkata...

Cantiknyer jahhhhh.... Camni dah boleh meniaga dah.... Org tempah tau..... 2 balang... raya tahun depan....hehehhe... Terima kasih.... sayanglah jahhhh.....

Yatie berkata...

rajinnya Ika wat tart mcm ni..akak suka makan tart tapi tak suka buat....hehehehhe..nak order 5 balang ya...leh kan..

Juwita Jamaludin berkata...

Ika.. Lawa.. Akak punya rart mak mertua dah bagi.. Senang cerita tak yah buat.. Muahahaha.. Lawa buat gitu tak la asyik gulung je.. Ihiks

lina_pg berkata...

salam ika,nmpk gebus je tuh..hmm sedapnya cair di mulut

sue-sama berkata...

cantek molek.. :)

cikmanggis berkata...

biskut wajib ni..wajib beli hehe.

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang... wah dah buat dah .. akak pun dah buat dah.. esok baru dapat post kat blog.. hari nie cam x sempat sbb penat sgt.. huhuu..
tart nenas tu comel ler ika... mmg fav setiap masa nie kan.. sedaap

quinnie berkata...

ika..bak seketul..hehheh..kita tak pernah buat tart bentuk cam gini...chinese memang suka buat bentuk nenas nih..kita pun dlm proses nak buat tart jugak..tengok lah esok lusa...buat makan sediri je...kekekke

Nuridah berkata...

Pagi Ika,

Hahaha mak ayu nk reject kalau tk hantar beri dia kuih tart ni...hehehe..

Diam2 tk diam dh byk kuih raya Ika nie...cantik2 pulak tu...jeles akak...hahaha...akak pun nk juga lah 5 balang botol...kalau tk akak tk beraya nanti.