Rabu, 10 Ogos 2011

Menu Iftar ke 9>>Bakso

_DSC0378
BAKSO

Salam di ramadhan yg ke 10 buat semua insyaAllah! :-)

MEnu iftar atau berbuka puasa hari ke 9 ramadhan BAKSO resepi dr CHE'IZA , MURTABAK DAGING n JELLY TEMBIKAI kat bwh nun :D Alhamdulillah kejap jer dah masuk angka 10 ya? :D >>>mcm budak kecik2 jerrr asyik mengira dah baper hari puasa hihihi...

Buat semua yg tinggalkan komen terima kasih! Mmg tak sempat nak reply skrg ni akn reply bila masa kita sempat, n insyaAllah akn buat balas kunjungan balik, terima kasih!! Dulu2 dah buat resepi Bakso che'iza nii, pastu resepi bakso dr indonesia, mmg kita suke rasa dia sbb makan dgn hirisan kobis yg mana kita sgtttttttttt suke :D Mcm biasa kita letakkan balik resepinyer kat sini :-) Mintak halal n izin kembali resepinyer ya che`iza, tenkiuuuu!!!

BAKSO
Resepi Asal: CHE`IZA MyR

Bahan-bahan ( 7-8 org )

  • Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
  • Taugeh
  • Kobis dihiris halus
  • *UTK BEBOLA
  • 400 gm daging cincang
  • 2 biji bawang merah diracik halus
  • 2 biji bawang putih diracik halus
  • 2 sb telur (1/2 biji)>>Yg ni kita gunakan putihh telur sahaja utk 2 biji telur
  • 1 sk tepung ubi / tepung jagung
  • sedikit serbuk lada sulah n garam
  • *UTK KUAH
  • 3 biji bawang merah dihiris
  • * 3 ulas bawang putih
  • *1/2 inci halia
  • *1sk lada sulah biji
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 sb pati daging / pati ayam
  • sedikit serbuk lada sulah
  • garam n perasa

_DSC0381
Makan dgn sambal kicap sambil pakai kain batik wakakaka...

Cara-cara

  1. UTK KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
  2. Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
  3. UTK BEBOLA: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
  4. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.
  5. Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dgn cili padi yg ditumbuk berasingan dgn kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak... Tapi kalau kat batu pahat leh jumpa....


_DSC0386

21 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

waduh2 ibu
sangat terliur saya ngegok ni
pantas sekali ibu bikin yer....
(motip tertiba kuar bhsa indon?)
hahahahaha

Wanieyra berkata...

Salam Ika..

Setiap hari menu berbuka kat sini semuanya sedap2 je.....bila le kita blh jadi mcm ika ni..

Anawahid berkata...

wahhhhhh... mangan bakso yo mbakyuuuu... walah enak tho...

faa.rosli berkata...

sedapnyerr

KG berkata...

ok i buat bakso today...but cheat a bit meat balls gotten already frm pasar tani! makasih ijayuji...mwahs!...and dessert pengat pisang!

sue-sama berkata...

Kak ika, nak bakso sikit!!!nak meatball!hehe

Mas berkata...

ika...semalam kak mas berbuka ngan bakso juga tau..
yummy...memang sedappp.....

Watierman, rmanbkr berkata...

Assalam Dik Ikaaaaaa...ni lah antara menu yang Akak masih belum coba buat sebab En. Hubby ni dengan Bakso macam ada alergic reaction jer....dengar nama pun dia dah reject....maybe Akak buat time dia out station bila2 nanti...but nampak sodap jer bagi Akak!....Alahai ayunya berkain batik hehehe!

Rabiatun Adawyah berkata...

assalamualaikum...wahhh, ada bakso ghupernyer..dapnyer..Kiter pun suka bakso ni..lama dah tak mkkn..huhuhu..

Ida,Japan berkata...

wahhh...bakso yg sedap banget!!!masa dulu2 pernah beli yg org indon buat..sedappp, pernah gak buat sekali...malu nk interprem...sbb bebolanya tak cantikk..bulat cantik ler bebola daging yg ika buat ni...haiii..terliurnnyer..hari ni msk apa plak ika?

ijayuji berkata...

To LAdyAyu:
Salam ayu! wakakakaka... bisa ngomong jowo yo ayu? aku jowo yoo ahahaha.. menu indonesia mestilah kena spekong jowo :D

To Kak Wanieyra:
Salam kak ira!! jom berbuka kat umah kita kak meriah sikit ramai2 org kan leh makan kenyang2 gituuu sambil borak2 :D

To Kak Anawahid:
Salam kak! iyooo mangan bakso waei karo jelly :D Alhamdulillah!warekk kok wetengku :D

To Fa.rosli:
Salam ramadhan faa, bakso mmg sedap buatnyer pun tak renyah sgt :-)

To Kak Yani KG:
Salam kak! bagai dicita ulam mendatang yer kak :D still ok kalau guna meatball kat pasar :Dcheat sikit jerrr ehehe.. sedap tuu dessert akak pengat pisang! kita lama tak buat!

To Sue Chan:
Salam sue! ambik sue ada lagi dlm esbok jgn malu2 :D

To Kak MAs:
Salam kak mas! waaahhhhhh menu kita samalah semalam ni ya kak hihihi..bakso simple n sedapppp! setujuuuuu sgttt!

To Kak Watierman:
Salam kak watie!! kalau gitu akak buat bakso tp akak letak nama lain, mee hoon bebola daging kikiki.. sedap tau kak! rekak kita lah sbb dah biasa makan :D

To Kak Tun:
Salam kak Tun!! kan kan kan bakso mmg ramai yg suke, sedappp!! kita suke letak sayur byk2 :D puas makan krup krap krup krap :D

To Kak Ida:
Salam kak ida!! sesekali layan bakso sedap tp kita kalau kerap layan pun tak jadi masalah suke sgt sup2 n bihun :D hari niiiinya menu dlm kepala otak lagi byk sgt benda yg nak dibuat yg pasti nak buat kuih2 dulu hihihi...

Sofea berkata...

sedap tu ikaaa...akak suka sgt sup2 mcm nii..boleh geng lah kita:) muah2

Amie berkata...

lama tak makan bakso Ika, di sini memang terkenal dengan bakso, banyak orang jual bakso jadi jarang buat... memang sedap terutama tang bebola daging tu! harum je bau kuah bakso kan...

tun_telani berkata...

tun penah sekali je makan bakso! tu pun x mkn meat ball dia.. huhu.. jd mcm mee hoon sup laa kan kalau xde meat ball.. hihi

AZLITA AZIZ berkata...

eh eh terliurnya ika... walaupun akak tak pernah makan lagi bakso tapi tengok ika punya bakso ni rasa macam nak cuba pulak..

Ayu berkata...

ika, akak lain kali kalau nak buat bebola daging nak buat sendiri lah..dulu sekali akak beli yang dah siap..tak sedap langsung ..hamis nya semacam..nampak sedap bakso ika ni..waduh..tengok sup tu rasa nak tuang aje dalm mee tu..heheha

Fiza Amran berkata...

ika.... betul la buat fiza terliur... ok nanti cuba

selamat berpuasa

che'iza berkata...

Ika... cukai den maner?....

cikmanggis berkata...

sedap tu bebola daging tu ika..plop plop masuk mulut..tetiba kenyang hehe.Selamat berbuka ya:)

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika akak cayang..
uwaaa... ingatkan dah komen tadi.. heheheh,.. rupanya kat fb.. hahahah... maaf akak lambat smpi.. ehhehe
ika.. akak pun dah berangan nak buat suatu hari nnt... daughter mmg nak cari resipi bakso.. tunggu dia rajin ckit suruh dia buat... ehhehehe... mmg sedap tgk bakso tu tau ika

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

bakso akak suka gak.. lama tak buat.. kalau versi indonesia dorang mkn dgn sos warna merah (ada campuran dia).. memang best.. kalau mkn dgn sambal kicap tentu rasa dia dah mcm bihun sup kan? pun best jugak.. hehe.. yg penting.. bebola daging utk bakso dorang letak kisaran daun limau purut akak rasa.. coz ada terasa sikit2.. hehe