Sabtu, 6 Ogos 2011

Menu Iftar Ke 5>>Nasi Mandhi, Ayam Bakar Mandhi, Acar Mentah dgn Watermelom Smoothie

_DSC0239
NASI MANDHI,AYAM BAKAR MANDHI,ACAR MENTAH

Salam Ramadhan yg ke 6 insyaAllah buat semua!!

Menu ramadhan yg ke 5, kekenyangan sungguh! Dan seperi biasanyerrrr rasa tetap maintain takde terkurang masin n tawarnyer :D. Dah lama list resepi ni sejak demam mandhi dulu2 kita pun tak ketinggalan jugak, simple n rasa ayam dia tuu rasa lemon, kita tambah madu sikit kat adunan rempah ayam bakar mandhi tuu :D

Resepi jengah umah KAKAK SECUBIT GARAM lagi :D Resepi asal kat umah KAK RAIDAH, n resepi ni kak raidah dpt dr kawan kak raidah yg duk kat padang pasir sana :D Mekaseh yer kakak2 sume mintak izin n halal kembali resepinyerrr!!!! :-) Komen kat n3 kalau free kita reply, bz sikit lah :D semalam pulak kepenatan..

AYAM BAKAR MANDHI
Resepi Asal:
Puan Raidah
Sumber:KAK NOR SECUBIT GARAM

Bahan-bahan ayam:

  • 1 ekor ayam ~ dibelah 2 dan di cuci bersih
  • 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil serbuk kabsa ( kalau tak ada,gantikn dgn rempah campuran )
  • 2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
  • 2 biji lemon ~ dihiris bulat
  • Garam
  • Sedikit pewarna kuning/ saffron
  • Aluminium foil.

Cara penyediaan ayam:

1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
2. Alaskan/balutkn bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
3. Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Pada 10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.
**Semasa ayam dibakar, ayam akan mengeluarkan air. Selepas 45 @ 50 minit, buka foil dan keluarkan air didalam ayam tersebut dan barulah bakar semula selama 10 minit atau sehingga ayam sedikit garing.
**Kuah dari ayam tadi, saya campurkan dgn saffron/pewarna kuning sebelum dimasukk
an ke dalam nasi.

_DSC0235

Nasi:

Bahan-bahan:

  • 4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
  • 3 camca besar minyak sapi
  • 4 1/2 cawan air atau secukupnya
  • 1 biji bawang besar ~ hiris halus
  • 3 ulas bawang putih ~ hiris halus
  • 1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
  • 1/3 cwn kismis
  • Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
  • Sedikit pewarna kuning
  • Garam secukup rasa.

Cara penyediaan nasi:

1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.

#K.Nor skip step 3 tu.. mana la ada arang kat rumah ni.. :)>>kita pun sama :D



_DSC0236
Sos:

  • 1 biji tomato ~ hiris
  • 5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris
  • 1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus
  • Garam
  • Gula Perahan lemon.

Cara penyediaan:

~ Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.

Ulam:

~ Boleh dimakan bersama hirisan timun, tomato serta ulam2 kampung.


_DSC0219
WATERMELOM SMOOTHIE

WATERMELON SMOOTHIE
Resepi Asal:KAK YANI MyR

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 500g tembikai
  • 200ml susu segar
  • 100ml plain yogurt
  • 3 sudu besar gula
  • sedikit hirisan tembikai utk hiasan
  • sedkit chocolate chips utk hiasan
  • Daun pudina utk hiasan

Cara-cara

  1. Potong dadu tembikai selebih kurang saiz ais kiub dan buang bijinya. Frozen tembikai tadi lebih kurang 4-5 jam.
  2. Masukkan tembikai yg dah difrozen ke dalam mixer/blander. Masukkan juga susu segar,yogurt dan juga gula. Kisar sehingga jadi bentuk smoothie.
  3. Tuangkan ke dalam gelas yg sesuai dan hias dengan hirisan tembikai, chocochips dan juga daun pudina.
  4. Sedia utk diminum :)

28 ulasan:

Cheq Sue berkata...

aduish... dah lama sgt dok angan2 nak buat nasik ni...hujung minggu ni sesuai sgt la nak cuba... setakat nak buat untuk makan sorang mau ngalir air mata...

quinnie berkata...

hohoho...baru tengok kaknorzailina hantar resepi ni semalam...malas nya nak menggiling rempah kabsa...macam ada batu giling kat umah ni..hhahaha...hari ni kita ingat nak gantuk piuk la..makan telor goreng je..kihkihkih....

AZLITA AZIZ berkata...

ayoyo... semua mandhi... mandhi....
ituuuu... tuan rumah sudah mandi belum...???

hehe... gurau ye ika...
waaa... meriah menu buka puasa ika semalam...
rajin sunguh adik akak sorang ni....:)

Juwita Jamaludin berkata...

Salam ika nasi mandhi akak pernah buat tp ayam mandhi lum... Sedapnya ika... Nampak set tu berkera tu

cik cek berkata...

WoW...set lengkap yg sgt cantikkkk....bak sepinggan kak cek nak rasa...ke buat buka posa...he he he...nampak sedap la Ika...:)

Amie berkata...

ooooo....mandhi/mandi-manda dia ye... banyak kali dah Kak Amie belek-belek resepi nasi mandi, kambing mandi, ayam mandi.... akhirnya dapat juga makan di sini,

belum pernah buat resepi ni, tapi memang berhasrat nak buat, nanti kakak rujuk sini ye Ika kalau dah sampai seru nak masak menu begini...

ijan berkata...

Salam Ika,
Selamat pagi makcik!!! dah makan nasi mandhi tu dah mandi ke belum? ehhehe... sedap nye nasik ni. teringat ringat lak rasa dia. kena cari peluang buat jugak la bulan puasa ni... :)

Sheila Shafeareen berkata...

Salam...rajin cik adik kita ni masak di bulan osa....bebagai manu di sajikan..sampai x terkejar rasanya....nasi npk cantik bederai....

izahdaut berkata...

woo ada rempah kas kas.. rempah orang kayoo tu dik.. hehhee... mahal tuuu.. tapi warne tak tukar merah ek.. warne jadi kuning je ye.. maap la bertanya.. tak pernah beli rempah tu..

nasi mandhi ni teringin tul nak buat tapi bila tengok tak cukup bahan dari dulu lagi.. sampai kini sentiasa tak cukup bahan. canner tu? hehee

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Wahhhhhh sedapnya menu!!! Nak join mesti dah abis kan Ika!!! :D

Nak keluar dari sini la Ika...tak tahan terliur :)

Selamat Berpuasa darling!!! Hey nice header lor...classs!

makcikmanggis berkata...

salam ika.makcik masuk list ya..list pendek sb nak bikin ini petang hehe...nampak memenga mengancam habis...selamat berpuasa :)

Ida,Japan berkata...

meriah2 menu dapur ika ni..rajin betul adik kita ni, smlm k'ida sempat msk nasi jagung serta lauk pauknyer, nk msk kuih dh tak larat sgt..last2 mkn buah2 jer sbg p'cuci mulut...kuih serimuka kt bawah tu ngancam betul la kaler dia...kalau la dekat ni, mmg k'ida pi serbu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

PONNNNNNNNNNNNNNNNNNN
baru sampai...hampun tuan tanah patik terlambat...sedap giler tgk menu pagi2 buta ni...uwaaa sedapnyer...nk try tapy memanjang benda x cukup uwaaaaaa.....nanty kiter picnic bawah pohon sakura uols masak kat ai yer :D

sabar kagawa japan berkata...

waduhh buk...time kite tgh bujang laki i xdak ni buk tayang nasi mandhi?? ok nnti laki i balik i balas dendam jgk buk.hahaha...dapnyee nasi mandhi.....

Mamamya berkata...

huihh...pagi2 dah tgk menu yg menggoda jiwa nih....

akak penah buat nasi mandhi,x penah lagi try ayam bakar mandhi....selalu guna resepi yg ayam ala kenny's rogers tu...kain kali nak try yg ni pulak lah....

Mas berkata...

perhhhh....memamg menyelerakan betoi menu berbuka ika......

Naz berkata...

Mak oiiiii..sodap ehhhh.. Eh bunga purple tu mmg dah sinonim dgn ika eh.. Mesti ada dlm setiap post gambar2 hehehe..

indahhouse berkata...

Salam ika,
Wah.. bermandi-mandi dia. hehe. Best nya nampak nasi mandhi ika. Pinggang saya lenguhla nak masak nasi lengkap. tapi rasa nak makan nasi mandhi. takpela, kat tmpt saya, ada restoran arab baru buka. kot-kot ada.. hehe.

Rima berkata...

Sedapnye Ijaaaa.. nak try buat lah this weekend... makan nasi memang selalu buat kita kekeyangan lah.. dah tu mata pun macam penat ajer lepas buka haha

tun_telani berkata...

wahhh.. kak ika.. ni mmg mlm2 sendat suar ni, tiap2 ari mkn sedap.. hihi

Ayu berkata...

Assalam ika, mak ayu singgah sekejap ni..waduh nasi mandhi ika ni memang betul2 menggoda goda..tak boleh tengok lama2..nanti kurang pahala..tapi dalam kepala dah terasa kesedapan nasi mandhi. nii...

lina_pg berkata...

assalam ika, ns mandhi ni mmg mkn kering2 camni ek.akak tak pernah mkn ns ni.kalau ns tomato/beriani tu ada kuah2 sket kan?

K.Nor berkata...

dah lama betul tak buat nasi mandhi.. tuan nya jer yg duk mandi tp nasi tak mandi2 gak lagi :)

Asmara berkata...

eh cam nak buat nasi mandi manda ni lah hari ni.hehe.. bahan macam ada je sume. thanks ika. aii lap u.. *semalam mee kari ikut menu u jugak! :D

Sofea berkata...

nak pindah pi sebelah rumah ika..sbbika rajin masak ..sedap2 lak tu! ;)

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi berkata...

baru semalam hubby ckp teringin nak makan nasik ni..tetiba jenjalan kat blog kak ika, terserempak dgn apa yg dicari..pucuk dicita ulam mendatang..org mengantuk disorong bantal(bygkan saya bckp ala2 gaya karam sigh walia)..hehehehe...
cpt2 saya copy resipi ni...nanti saya pasti cuba! TQ,akak =0).

Diana @ Melley Mey berkata...

ikaa cayaaang...
akak datng kat cnie plak jamu mata tgk nasi mandhi.. ayam bakar.. acar mentah n wtrmelon smoothie tu... mmg semuanya mengodaaaa taaau.... nasib baik puasa kan.. eehhehehe.. kalu x dah terus buat dah.. :)

zouk saffron berkata...

Untuk mendapatkan Saffron Stigma Original bagi ditambah dalam menu masakan,sila pm di www.facebook.com/zouksaffron atau sms 014-6245445. Harga promosi menanti anda di sini!