Khamis, 4 Ogos 2011

Mee Kari Resepi 4

_DSC0110
MEE KARI KAK NOR STYLE

Salam ramdhan yg ke 4 sume!!

Alhamdulillah selamat menunaikan puasa yg ke 3 semalam niiii, kekenyangan hihihi.... Ni pagi2 lagi nii baru abis sahur jap g ada hal sikit sampai ke tgh hari kiranyer hari ni super bz lah yerr :D
Rasanyer lamaaaaaa sgt tak buat mee kari niii, kita suke sbb menu2 mcm ni sgtlah simple dan yg paling best ada kerang, daaannnnnnnn yg paling suke sekali kerang2 tu sume kita yg makan wakakakaka.... ninja tu tak makan kerang, kena nyorokkan serang tu jgn bgtahu dia dlm tu ada kerang sbb pantang dia mkn benda2 berkulit ni kalau kat thai sbb dia takut keracunan! hihihi... sib baik dia makan tak ape2 kira selamat lah kan kerang tuu tak tercemar :D

Menu ke 3 ramadhan, MEE KARI style kakak secubit garam, senang n sedapppp!!! Dan alhamdulillah jugak sejak puasa pertama samapi skrg masak tak de yg terkurang tang masinnyer tuuu sume secukup rasa, berkat hasil tgn org yg berpua sa ye taK? :D Kak Nor! mintak izin n halal resepinyer kembali!!! Mekasehhhhh!!!!

MEE KARI K.Nor Style
Resepi Asal: KAK NOR SECUBIT GARAM

Bahan2:
  • isi ayam, udang, isi kerang
  • fish/chicken ball
  • 4 - 5 sudu cili mesin
  • 5 - 6 sudu besar rempah kari
  • 5 tangkai daun kari
  • 3 sudu besar kicap
  • 4 liter air
  • 1 - 1 1/2 cawan santan pekat
  • air asam jawa>>Yg ni kita tak masukkan gantikan dgn sos tomato
  • 1 kiub pati ayam
  • sawi
  • garam secukupnya
  • 1/2 sudu besar gula
  • minyak

bahan dikisar:
  • 3 bj bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1in halia

bahan sampingan:
  • mee kuning secukupnya
  • telur rebus
  • tauhu ~ digoreng dan dipotong
  • taugeh ~ rendam sekejap dgn air panas dan toskan (jgn lama2 nanti lecur)
  • daun saderi ~ dihiris
  • bawang goreng ~ jika suka
  • cili merah/cili padi ~ dihiris
  • limau kasturi/nipis

_DSC0121
TAugeh kita tak celur suke mkn mentah2 gituuuu :D

Cara2:
  • Panaskan minyak dan masukkan cili mesin. Tumis hingga garing.
  • Masukkan bahan2 yg dikisar dan goreng lg.
  • Bila hampir garing, masukkan serbuk kari yg dibancuh dgn sedikit air hingga menjadi paste.
  • Masak seketika.
  • Masukkan 1 cawan dr sukatan air dan masak hingga pecah minyak.
  • Masukkan daun kari dan kicap.
  • Bila rempah dah pecah minyak dgn elok, masukkan air.
  • Masak hingga mendidih baru lah dimasukkan santan pekat.
  • Perlahankan api dan masak lg hingga mendidih.
  • Masukkan air asam jawa, kiub pati ayam serta garam dan gula.
  • Renihkan kuah lebih kurang 1/2 jam.
  • Asingkan 1/2 dr kuah utk disimpan dlm freezer (biarkan betul2 sejuk dulu).
  • Baki kuah yg 1/2 lg tu hendaklah diteruskan memasak dgn masukkan isi ayam.
  • Bila ayam dah empuk, masukkan udang, isi kerang, fish/chicken ball dan sawi.
  • Masak seketika lg hingga udang masak. (kaedah nak tau udang masak bila bahagian kepala dan ekor hampir nak bercantum)
  • Padamkan api.
  • Masukkan mee kuning kedalam mangkuk dan tuang kuah keatasnya.
  • Letakkan bahan2 sampingan dan mee kari sedia utk dimakan :)

* utk lebih sedap lagi, amik kepala udang dan rebus. toskan dan boleh la digunakan air tu. Kalau nak blend kepala udang dgn air tu pun boleh, lagi umph rasanya nanti :)
* k.nor lebih suka masukkan sawi kedalam kuah sbb kalau dicelur saja cam taugeh dan hidang asing2 gitu, biasanya anak2 tak makan. sekurang2nya kalau masukkan dlm kuah, zat sayur akan masuk dlm kuah :)

_DSC0116

25 ulasan:

Lovely Kitchen berkata...

lama tak mkn kerang ika ooiii...kat sini kerang nya beso benor, takut nak beli! cantik berseri mee kari tu posing, nampak menyelerakan...

Watierman, rmanbkr berkata...

Assalam Dik Ikaa...wah terliur nengok banyak rencah ratusnya...terutama udang yang dok posed baik gitu!!! Moga hari yang buzy tak meletihkan dah lah!!

Deliah's Deli berkata...

cantik susunan rencah2 atas mee tu..kiter klu bt tu sll fail..:)

K.Nor berkata...

duk tunggu dr smlm tak sampai2 mee kari, ni dah puasa balik.. ada belen kuah, mee dan bahan2 lg tak tu? kalau ada panaskan balik kuah, nak jugak mee kari ika masak ni.. kalau ika buat kuah lebih, simpan dlm freezer. tp jangan masukk bahan2 lain biar kuah aje, fishball ke udang, kerang ke, tak perlu masuk. asingkan dulu kuah saja dan sejukkan. pastu letak dlm bekas dan simpan dlm freezer. kuah ni, lagi lama lg sedap nak2 bila kita dah panaskan balik.. senang kerja, tak perlu masak acapkali :)

mekasih sudi try ya. geram tengok udang duk melingkar tu :)

ijayuji berkata...

To Kak Ena>>Salam kak ena!! kecikkk jer lah kerangnyer kak! haish! kalau besor2 lagi senang kak rebus sekali pastu masuk sekor2 dlm piyukkk mesti liat2 kan kalau kerang yg besar ni, kita suke yg liat2 dia tuu :D

To Kak Watierman>>Salam kak wati!!! mintak2 tak memenatkan lah niii byk kerjaa niiiii malam dah tertido jerr kerjanyer dpn tv hihihi....

To Kak Del>>Salam kak del!! alaaaaaaaaa ssn biasa jer kak :D sedap kak mee kari niii ada lagi tu kuahnyer :D

To Kak Nor>>Salam kak! sedappppppp!!!!!! tenkiuuuuuu!!! kuahnyer sikit tp isi mmg kita letak byk tang kerang tu yg byk sampai tak larat dah nak makan kerangnyer kita sorang ajerr wakakakaka... ok ok kita dah masukkan dlm sebok tuuu.. maceh kembali resepinyer! :-)

Fiza Nordin berkata...

seleranya tgk mee kari ijah... terliur. tp kami sekeluarga klu berbuka mesti nak cari nasi... nasi, nasi, nasi! hehehee

ibh berkata...

Feeewiiittt....Mee kari...nanti akak nak buat mee kari version ni plak...

Gee® berkata...

ahaaa... hrni nk buat mee kari lah... terlioq...

cikmanggis berkata...

terpegun nampak udang tu...sambil meleh air liur..ohh puasa rupanya:)p

Ummi berkata...

Waaaah bkn kak Nor style jek..Ika style pun nampak sedap jugak...ekekkee...terliur akak tgk..nak kena buat jgk keeee...huhuuu

quinnie berkata...

ika mee kari kalau letak ayam,udang dgn kerang memang dia best...akak biasa blend kepala udang tu nak dpt kan air udang...tengok bahan dah tau best sebab akak pun selalu masak cam gini..hehehe...tapi kaknor letak kicap...mesti nak gelapkan kaler kuah ni...bleh dipraktikkan nanti...kekkeke

kita memang suka mee kari dan segala yg berkaitan dgn kari...adusss teringin lakss

Anawahid berkata...

ooooooooo... mi kari yer, mana la x terbongkang pastu layan doyan pulak... jan sampai tombang dh la ye... :P

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

Uwaaaa terlioq nyer tgk ikaaaaaaa
Guna udang galah ker nmpk besar?
Stok udang galah ai dh habis smlm ngeee
Boley try but heroes suka carik nasik lagik (~_~;)

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi berkata...

saya tergoda nengok mee kari ni,kak! =0).
udang tu sungguh menawan! =0).

Amie berkata...

waaaaa... kerang!
tak sabar nak balik kampung nak makan kerang,

di sini ikan je banyak tapi kerang jarang orang jual... kerang kering tu adalah tapi taklah selazat kerang segarkan...

Ika, dah berapa kali tambah makan mee kari tu...

Ida,Japan berkata...

kat sana ada kerang fresh ye ika...kt sini ada, tapi yg dah siap rebus,rasa pun tak sama cam kt m'sia...emmm..sedapnyer,
k'ida skrg ni buat mee kari kuah t'paksa buat pucat2 jer ika..sbb anak2 dh pandai mkn mee2 jenis ni...nk buat pedas2 kesian lak kat diaorg

Rabiatun Adawyah berkata...

waaaa...kita lambat sampai...dah habih yer Ika mee kari ni..huhuhu..ni yang cam nak nangihhh nih..huhuhu...
Sedapnyer mee kari dia..nak yang ada udang besor tu..uikksss..lupa plak posa..

Asmara berkata...

masuk sini mmg kasik perut berbunyi je. tak boleh pandang lebih2 nnti batal pose. hehe..

indahhouse berkata...

Salam ika,
Udang tu kan.. memangil-manggil jer. lagi ada kerang. Saya mmg teringin nak wat mee kari. Tunggu beli mee jer. Terliur sungguh! :D

Hanis MY berkata...

tolongggg nak nangis buleh tak??? kerang tu sungguh memukau kalbu, udang yang besar lagi gebus menggoncang iman wuwuwu...laju2 nk terbang sana...

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

Ika dear......adoyai....ternganga mulot kak ayu tak leh tutop tgok udang n kerang duk lepak tertonggeng kat mee kari tu.....marbeles tol menu iftar ika ni....mmmmmm kak ayu put in list dulu....tapi kat sini kerangnya besar nauuuuu...ngeri nak beli sbb rasa mcm makan alien yg ada mulut besar kan badan dia....eeeeeeeeeeeiw!!!

tun_telani berkata...

sedapnyerr!!! hari ni tun pun nk masak mee kari ^^ weeee~~~

Yat Maria berkata...

Ikaaaaaaa...


confirm arr akak nak plak wat mee besok..ni ari lain menu..besok nak kena wat gak...

asal la ko posing cik udang cam tu sekali...cam nak pi gigit2 jer..

Nurul berkata...

salam, ika..
alahai, menggoda betul lah mee kari tuh.... siap bertenggek 2 ekor udang tu.. x leh tenung lama2 ni... heheh ;)

Diana @ Melley Mey berkata...

hi ikaaa cayang... akak datang kat cnie plak.. tgk mee kari plak... banyak entri yang akak terlepas kan.. beberapa hari nie tenet masih tenat lagi.. huhuu.. petang nie baru ok ... Tu yg kurang BW tu.. line slow sgt.. huhuuu..
mee kari mmg menyelerakan ler ika... nasib baik akak lambat dtg.. kalau x nak ckit tadi.. nak buat berbuka nnt.. ;)