Ahad, 21 Ogos 2011

Kueh Lopes II

_DSC0171
KUIH LOPES

Salam hari minggu di ramadhan yg ke 21 insyaAllah!

Semalam bz, hari ni pun bz eh lupa nak bgtau semalam berbuka kat luarrrr!!! Finally dpt jugak berbuka kat luar sbb ninja dah 2 bulan ni kerja sabtu n ahad, jdnyer semalam ni dia luangkan masa kita org ank beranak, shopping baju budak2 sukeeeeeeeee sgt2! :D

Hari ni sibuk mcm biasa lah kan nak buat itu nak buat ini, byk kerja rumah tak settle and rasanyer ramai yg sedang main2 dgn cetak atau gentel2 kan kan?? Takpelah cuti sementara lah berblogging, bila nak sambung balik tak tahu tgklah kalau free kita update kalau malas sgt jumpa lepas raya jer lah eak :D insyaAllah!

Ok ni kuih buat masa berbuka hari jumaat, kebizian yg amat tak sempat nak post n3 ni, cuma sempat post kat FB jerr :D Resepi asal dr CheIza, tenkiuuuuuuu!!! mmg ini baru kuih lopes asli, isinyer padat, kenyal2, mmg best! Buatnyer tak ssh mana pun bungkus dia pun senang, mintak izin n halal resepinyer yer cheiza! :-) Selamat membakar beskut!!! hihihi...

KUIH LOPES II
Resepi Asal : CHEIZA

Bahan-bahan
  • 300 gm beras pulut (boleh dpt dlm 10- 12kpg)
  • 1/2 sk kapur
  • kelapa parut
  • sedikit garam
  • daun pisang
~ *Utk air gula*
  • 1 buku gula melaka (dlm 150 gm lah)
  • 100 gram gula merah
  • beberapa helai daun pandan



_DSC0166_DSC0168


Cara-cara
  1. Rendam pulut dgn air kapur selama 2-3 jam ( Satu jam pun okey ). Toskan beras pulut yg telah direndam.>>Untuk yg ni kita rendamkan dgn air daun pandan
  2. *Utk air gula* masak gula melaka dan gula merah, masukkan daun pandan yg disimpul. Masak sehingga pekat. Biarkan air gula sejuk.
  3. Siat/potong daun pisang selebar 3 inci.... Ikut sukelah lagi lebar, lagi besar kuih lopes yg akan kita dapat.
  4. Layurkan daun pisang..... Sbb saya tak rajin, saya celur jer sikit ngan air panas....
  5. Buat bentuk segitiga pada hujung daun pisang dan masukkan beras pulut (dlm 2 sb) dan bungkus.... Buat 2-3 kpg dan ikat ( saya ikat pakai getah gelang jer)... Buatlah hingga habis. Pastikan bungkus pulut padat2... kalau tak pulut akan terkeluar atau pecah.....
  6. Rebus kuih yg dibungkus selama 2 jam.... Lagi lama lagi baik.... kueh yg terhasil lebih cantik dan tahan lebih lama....
  7. Bila siap rebus..... toskan kuih lopes dan biarkan sejuk......
  8. Dah sejuk buang ler daun pisang tu.... balut ngan kelapa parut yg telah di gaul dgn sedikit garam.... makan dgn air gula....

25 ulasan:

Lovely Kitchen berkata...

mmg bzzz!ni dok wat cara berlauk utk buka kat masjid...dlm 100biji...sambil anak2 gentel kukis...mama sempat gak jenguk fb n ni jenguk ika jap...rajin wat lopes balut2 lg..sedap tu messti harumje

Asmara berkata...

semangatnya nak berhari raya!! best la, bila tengok sana sini org bz2 buat persiapan beraya. cedih kita takde wat apa2 persiapan pun.. tp syok tengok org kita pun semangat gitu. hehe..

sabar kagawa japan berkata...

best giler...kite pon menyopping semalam...menu berbuke layan bazar jepon...akak mkn bentou haha...dapnyee lopez...kite nii bilee laa nk lepas dr catuan kelapa nih...huhuh

lina_pg berkata...

assalam ika, kuih lopes akak ni, dulu kalau bulan pose menu ni selalu beli..rajinnya siap balut ngan daun pisang lagik.Mmg aunthentic.Akak wat main boh dalam loyang jer.Kije org malas wakaka

ibh berkata...

Ooo..bz ya Ika...Ko dah juga shopping..akak bila la nak shopping raya ni...mengkukis pun baru sejenis ja...

K.Nor berkata...

jah.. akak dah amik daun pandan smlm ingat nak buat lopez ni arini, tup2 luqman nak makan nasi daun pisang.. ermmm.. terbantut jap nak melopez hehe

patut la smlm senyap jer, family day out ya.. :)

Amie berkata...

uwaaaa..... dia dah melopez lagik..... kita belum sempat buat! hey... betul2 lipas kudunglah Ika ni.... lipas tak kudung pun takseligat di niii...

che'iza berkata...

Senangkan jah... Tulah org cakap tak cayer....

Ko tu memang manjang jer busy... Dlm konyer busy tu kuih raya.... berbalang2...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

owh lopes jenis ni plak bentunyer...
curlastt uols dah shopping raya mesti raya grand gitew ngeee

Mieza berkata...

aku ni hantu kuih lopes ika..tp tak pernah wat sendiri..selalu mom in law yg buat..bila tgk ika buat teringin sgt nak wat..tp tatau bila..nak seketul lopes ika nak wat iftar hr ni..ada lg ke?

HomeKreation berkata...

Salam Ika cayang... wah, rajin nya buat lopes rebus ni susah sikit... (bagi org yg tak berapa rajin cam Along lah....) hehehe

Mas berkata...

kak mas suka lopes..
apa lagi yg dibalut ngan daun pisang..
wangiiii jerk lopes tu...

tun_telani berkata...

kak ikaaa.. tun x wat lagi kuih lopez nih.. akak dh wat 2nd version dah yer. td duk pk2 nk wat kuih ape, terasa mcm nk mkn nih, tp lambat sgt pk x sempat dh nk rendam pulut tuh. huhu

Ijan berkata...

Salam Ika..memang tabik spring la kat ika ni..rajin benor masak memasak.. mcm2 kuih dah dia buat. untung ninja dan anak2. :)
Al lopes tu kite dah post pone selama ermmmmm.... tiga tahun kot. tak terbuat le gamaknye. wakakaka :)

izahdaut berkata...

rajin nyerr.. wanita tulang besi ni buat kuih.. kagom mokcikk

Ummi berkata...

Assalam Ika, amboiii rajinnya wat lopez..akak xdan nak melopezzz je gayanya puasa nih...tp rasa nak buat jugak laaa...wiken kelmarin dah blk kg tokwan, xpun mmg nak buat...huhuu

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika...wahhhhh...rajinnya dia buat kuih jLo ni...Resipinya nanti boleh simpan dulu..ada seru boleh buat jugaaaaa

IdaShazana berkata...

suka lopes...
semalam beli kat pasar ramadhan, mmmmm,,,,rasa beras. tak baik sungguh

Juwita Jamaludin berkata...

ika.. dah berbuka kat luar ye .. sekali sekala bestkan.. akak suka lopes tau tapi tak berani nak buat lagi.. insyaAllah nak cuba buat gak nanti

Deliah's Deli berkata...

dah siap semua shopping raya eh..tu yg seronok tu..cepatnyer ms berlalu,x menang tangan dibuatnya. :)

Sarah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
abah khalisha berkata...

Ni kuih lopis Thailand ke?hehehe

Jejak Kasihan Bloglist abah..mencari bloglist perantau

SueNahar berkata...

Seronoknya tengok orang komen. Macam forum la pulak. :)Tuan puan saya dah masukkan blog tuanpuan dalam blog list saya. Kalau ada yang tertinggal maklumkan yea. reply dalam blog saya k. Tq. Nahar

HomeKreation berkata...

Slmt Hari Raya, maaf ya kalau ada salah atau tersilap kata.... AlongRoz

Sila lah amik kad dari Along.

Ida,Japan berkata...

salam ikaaaa....sibukkkk erkkk..ye la, kan esok maybe raya..sume mesti dh sibukk...k'ida ambil kesempatan ukt ucapkan selamat hari raya buta ikaa sekeluarga....maaf zahir dan batin