ads/iklan

Selasa, 31 Ogos 2010

Laksa n SELAMAT HARI KEMERDEKAAN!!

DSC_0016
LAKSA

SALAM KEMERDEKAAN BUAT SEMUA WARGANEGARA MESIA!!! :-)

Kita di sini tumpang gembira, n tah niah buat mesia sekali lagi kerana dpt meyambut hari kemerrdekaan ni dbulan ramadhan semoga negaraku yg tercinta itu aman damai.. cuma sstgh manusia ajer yg tak merdeka lagi, sedih dgr berita buang bayi hampir tiap2 hari, semalam ada satu kes sangkut kat signboard beri laluan, aduhhhh, comel sungguh! sib baik umur bayi panjang, semoga DIA memudahkan perjalanan hidup bayi yg teranaiya tu insyaAllah..

Berbalik pd menu semalam, sbnrnyer sgt2lah tak de mood :-( bukan kerana raya atau apa2 atau gitu2 kita lencong lah ya, LAKSA resepi dr MAK KAK YAU SG, mmg super sedap! i likeeee! lebih kurang laksa johor tp cara yg ni lagi senang n sukelah rasa kuah dia! pekat dia mmg best! Kak ayu mkn dgn sambal tumis tp kita ni malas pulak nak menumis tp kalau menumbuk tu kita nak, jdnyer mkn dgn sambal belacan dah cukup menyedapkan! Macehhh mak kak ayu n KAK AYU!!! Mintak izin n halal reseinyer kak :-) cayanggggg mak akak! jan lupa mintakkan otograp! hihihi.. org2 oberC mmg dah biasa mkn laksa guna spaghethhi malah kita lg suka guna spaghethhi, selain tu leh gantikan dgn UDON tp kureng sikitlah :D

LAKSA

Ingredients:-
  • 1 kg laksa boiled and drained leave to cool-(1 packet spaghetti boiled w/ some salt & some oil)
  • 4 horse mackerel (ikan selar besar) boiled and take the meat, don't throw the balanced water
  • 3 tbsp kerisik
  • 400ml coconut milk (2packets)
  • *5 garlics
  • *2 inches ginger
  • *2 big onions
  • 1-2 dried tamarind sliced(asam keping)
  • 1 tbsp blended chili
  • 2 lemongrass crushed
  • 1 inch galangal crushed
  • 2 tbsp fish curry powder
  • water to estimate

  • 3 pieces fishcake sliced
  • 4-5 taupok sliced
  • 10-20 quail's eggs, boiled>>Ganti telur ayam jer sbb tk makan telur keck tu :D
  • 500g cockles boiled (optional)>>Gantik udang 2 ekor :D

  • Garnishing:-
  • blanced bean sprout
  • cucumber sliced thinly
  • laksa leaves sliced(daun kesum)
  • lime
  • big onion sliced thinly
  • sambal tumis

Method:-
Scrap boiled fish meat and throw away bones. Blend fish meat in blender with the balance fish water. Heat oil and saute all the blended ingredients*cili boh, curry powder, lemon grass and galangal stir well. Add in the blended fish and put in the coconut milk, water. Leave it to boil and add in dried tamarind, sugar, kerisik and salt to taste.Stir well, Add in fish cakes, taupok, quails eggs and cockles. If to thick add some more water. Leave to boil.
When ready, scoop laksa and laksa gravy top with garnishing. Serve hot.


DSC_0017
Baru tersedar lupa letak timun :D

Puding Kastard Jelly Sumi

DSC_0003
PUDING KASTARD JELLY SUMI

Salam ramadhan yg ke? kembali buat semua :-),

Deesert tuk berbuka semalam, sbb suke sgt dgn puding ni pastu ada kuah hmmm... super sedap :D, Resepi asal dr MyR@KAK RIZALIA, mekaseh kak!! Mintak izin n halal juga resepinyer :-).. Boleh tgk sini jugak tuk n3 yg lepas :-) Suke dgn resepi puding tanpa telur :D tp tgk jenis jugak, mana yg tak byk sgt guna telur boleh makan kalau yg byk guna telur semata mata mmg kita surrender ehehe...

Skrg ni sibuk sikitlah, mood pun cam kurang kureng jerr, nanti nak ambik cuti berblogging lagi sebulan sbb nak mendiet huh! semalam dah panas tinga sbb terkena 1 das yg sgt tajam uuuwaaaaa...... kijammmm!!! mencikkkk tullah.. huh! sapa2 yg bercuti tu kalau nak leh ambik dlm sebok ya puding tu ada lg separuh, dasyat kan yg TUKANG MAKAN nii wakakaka...

PUDING KASTARD JELLY SUMI

Bahan-bahan ( ramai2 leh makan ni ) kita buat half portion

** Untuk Puding Jeli
Jeli sumi (buang plastik dan guna le brp banyak nak)
1/2 bahagian agar2 (yg jenis bertali~kat plastik tulis 35gram)
5 sudu besar gula
200 ml susu cair/sejat
800 ml air
4 sudu besar tepung kastard
2 titik pewarna kuning telur (akak x ltk sbb kstrd dah kuning)

** Untuk Kuah Puding
1 1/2 sudu besar tepung kastard (akak x ltk pun)
400 ml air
2 1/2 sudu besar gula
200 ml susu cair/sejat
1 sudu teh perasa butter vanilla

Cara-cara
Basuh agar2 bertali, kemudian masak dgn air dan gula sampai hancur.
Bancuh tepung kastard dgn sedikit air dan kemudian masukkan ke dalam didihan agar2 bertali td bersama-sama dgn susu sejat td dan 2 titik pewarna kuning. Masak sehingga likat.
Dalam masa yg sama buka plastik jeli dan letak ke bahagian dasar acuan. Kemudian tuang puding kastard yg dah masak tu. Biarkan sejuk dan mengeras.

Untuk kuah puding pula,
campur kesemua bahan2 dan masakkan. Sejukkan terlebih dahulu sebelum di tuang ke atas puding td.
Enak dimakan ketika sejuk2...!


DSC_0006

Ahad, 29 Ogos 2010

Onde Onde Pulut Hitam

DSC_1097
ONDE ONDE PULUT HITAM

Salam ramadhan kembali semua :-),

Resepi dr ALONGROZZ mamanyer liana cayanggggg dia!! :D mekaseh along!!! i likeee! cuma dia tak liat :D lembut jerrr tp gula melaka kita ni pulaklah tak nak cair sgt! biasanyer kalau guna gula perang dia cair! tp guna gula melaka dia malu2 nak cair pdhal lama tuuu kita rebus, tp tak pe dia ttp cair cuma tak jd cecair dia likat giteww haih!

Untuk resepi leh g umag ALONGROZZ juga :-), maceh along! mintak izin n halal juga resepinyer! tenkiuuuu! lap u!!! :D

ONDE2 PULUT HITAM

Bahan2>>kita buat stgh adunan resepi asal kat bwh ni :-)

  • 90 g Tepung Pulut Hitam*
  • 110 g Tepung Pulut*
  • 2 sb Santan Pekat*
  • Air+Garam secukupnyer*
  • Kelapa Parut+Garam secukupnyer untuk salutan kuih
  • Gula Melaka yg di potong kecik2


DSC_1100

Cara2

  • Satukan semua bhn bertanda * dan masukkan air sedikit demi sedikit uli sehingga menjadi doh yg sempurna.
  • Ambil sedikit doh dan bulat2 kan kecik dan isikan dgn gula melaka yg telah dipotong kecil2 td terlebih dahulu, tutup rapat supaya doh nanti bila direbus tidak terkeluar isi gula melaka td. Buat sehingga doh habis.
  • Didihkan air di dalam periuk sehingga menutupi keseluruhan buah melaka tadi, pastikan air mendidih dan masukkan doh yg telah di isi dgn gula melaka td sehingga buah melaka timbul ke permukaan air yg di didihkan tadi, angkat buah melaka yg timbul tadi dan golek2kan dgn kelapa parut yg telah di campurkan dgn garam tadi buatb sehingga habis, tunggu sejuk barulah boleh dimakan untuk keselamatn di dalam mulut ehehe...

Mee Hoon Kueh (Hand Made noddle)

DSC_1091
MEE HOON KUEH

Salam ramadhan kembali buat semua :-),

Resepi ni mmg kena cuba sbb dia punyer soup base dia tersgt sedap! n dia punyer hand made kueh tu pun for sure bersih n halal n sedap! Promote ni ahahaha.... tp tekak jawa ni mkn dgn sambal kicap wakakaka... super sedap taww! :D Resepi setelah ternmpk kat rumah 3 HUNGRY TUMMIES n resepi asal AMY COOKING CRAVE thanks both of u! Neway i copy paste resepinyer d sini pula ya :-).. Thanks!

Biasanyer 1st attemp kalau kita yg buat mmg selalu ada kejadiaannyer drpd sebaliknyer huh! untuk adunan doh tu dah ok tp kita terlupa pulak nak tabur tepung lepas dah bentuk n flat kan dia, dah separuh baru sedar tapi dah terlambat, abis sume melekat! uuuwaaaaaa..... penat tawwwww keja menipiskan dia, n last2 main cubit2 n tarik2 dia jerr :D Kalau rajin leh lenyek dgn rolling pin n cetak jer lah dgn apa2 ya atau leh guna mesin n gunting2 ajer :-) ikut kretiviti masing2 yg lain2 tak ssh nak buatnyer, tp sup ikan bilis tu mmg best! da da tgk resepi pulak tak ssh mana pun :D Resepi kat bwh dah di ubah suai mengikut kefahaman kita sendirik :D resepi asal leh klik kat nama tuan resepi kat atas tadi :-).

MEE HOON KUEH

Bahan2 untuk doh:

  • 250g Tepung Gandum
  • 1 biji Telur
  • 100 ml Air
  • 1 sb Minyak>>kita guna minyak jagung
  • Sedikit garam

Cara2

Satukan air, garam, telur yg dikocok terlebih dahulu dan minyak sampai semuanyer sebati. Di dalam mangkuk yg berisi tepung, tuang bancuhan cecair tadi sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh, uli lebih kurang dlm 5 minit sehingga doh tadi bila di tekan dgn jari dia akn ternaik kembali dgn sendirinyer. Bentukkan bulat doh tadi dan tutup dgn cling film lebih kurang 1 jam. Ketepikan. Sediakan bhn2 untuk sup.

Cara ke 2 menggunakan Breadmaker:

Masukkan semua bhn cecair dan di ikuti tepung. Setting kan dlm masa 30 minit masa menguli. Setelah selasai kuarkan doh masukkan dlm mangkuk dan tutup dgn cling film lebih kurang 1 jam. Ketepikan. Sediakan bhn2 untuk sup.



DSC_1094


SUP IKAN BILIS

Bahan2

  • 200 gm Ikan bilis yg dgoreng terlebih dahulu
  • 1 tbs Tong Choy>> yg ni tak tahu jdnyer kita tak masukkan :D
  • Sepokok Chinese Spinach>>Kita guna sawi
  • 1.5 liter air
  • 6-8 Keping Cendawan Shiitake kering, rendam dlm air
  • 2 ulas Bawang Putih
  • Daging ayam yg telah di potong kecik2 dan perap dgn sedikit kicap cair, minyak bijan, tepung jagung, garam dan sedikit lada sulah.

Bhn2 Taburan

  • Hirisan daun bawang
  • 100 g ikan bilis goreng drpd 200 g yg dgunakan untuk dbuat sup tadi
  • Sedikit Bawang Goreng
  • Daun Ketumbar
Cara2

Di dalam periuk, didihkan 1.5 liter air dan masukkan 100 gm ikan bilis yg digoreng tadi(100 g lagi dsimpan untuk bhn taburan) dan tong choy jika ada. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali yg berasingan dan tumis bawang putih dan hirisan cendawan yg direndam td dan hirisan daging ayam yg telah diperap td sehingga naik bau dan masukkan ke dlm periuk yg berisi air tadi. Biarkan mendidih sebentar beberapa minit.

Ambil doh yg telah diperap tadi, dgn menggunakan rolling pin lenyek doh tadi beberapa kali selepas itu bolehlah cubitkan sedikit doh ikut saiz kesukaan masing2 dan tarik2 kan doh yg kecik tadi sehingga nipis atau boleh menggunakan rolling pin dan nipiskan doh yg telah di bahagikan kepada doh yg kecik atau pun boleh menggunakan cetak(yg ni kita yg buat :D) buat sehingga habis, jika doh terlalu lembik boleh taburkan dgn tepung sehingga senang di nipiskan.

Masukkan doh yg telah di koyakkan atau dcetak td kedalam mangkuk yg berisi sup tadi. Ulang proses ini sehingga doh habis. Apabila doh yg dimasukkan td sudah masak masukkan sayur dan seasonkan dgn sedikit serbuk lada putih dan garam secukup rasa. Masukkan dlm mangkuk dan taburkan dgn bhn2 taburan yg telah disediakan td dan bolehlah di hidang!

>>p/s kita mkn dgn sambal kicap hihihi

Sabtu, 28 Ogos 2010

Pulut Serimuka Jagung

DSC_1085
PULUT SERIMUKA JAGUNG

Salam ramadhan kembali ;-),

Last n3 hari ni kot sbb nanti sibuk nak hantar guntingan si abang dgn bapak abang ehehehe... maklumlah minggu depan hari rabu dah naik sekolah nak kena buat kain burok lagi 2 helai haih! paling menyampah part nak menjahit tuala menggunakan tangan sendirik ni, sakit tawww! :D kita miskin tak de mesin jahit jdnyer kena jahit sendirik lah..

Ok, resepi dah nmpk umah MAMAHAWA terus masuk list pastu umah KAK AYU SG pulak buat bintang2, resepi asal dr KAK RUSNAH FP, mekaseh buat semua! mintak ijin n halal resepinyer! Kalau sapa2 nak buat n nak cantik baik adunan untuk jagung tu dblender jd senang nak potong tak pecah2, mcm kita ni bukan sahaja jagung krim tp jagung sebutir butir tu yg kita letak! wakakaka.. semakin ssh nak dpotong tp hasilnyer mmg tip top! SEDAP! sapa2 yg lom cuba tu kena cuba ya.. Buat lepas berbuka sbb dah masak pulutnyer sblm buka pastu buat moreh malam2 buta, bdn dah kembang ingatkan puasa berat turun tp naik hihihi... Jom tgk resepi! maceh kanda2 sume :-) Kopipes dr umah KAK AYU SG :-)

PULUT SERIMUKA JAGUNG

Bahagian bawah

  • 1 1/2 cwn beras pulut direndam kemudian ditoskan
  • 1 1/2 cwn santan
  • sedikit garam dan gula
  • 1 st butter
Kesemua bahan dikacau rata dan dikukus.Bila pulut masak ratakan dan tekan ke dalam loyang bulat 8 inci dan kukus lagi.Semasa pulut panas-panas tuangkan bahagian atasnya dan terus kukus lebih kurang 20 minit.

Bahagian atas
  • 2 biji telur (kak rus guna 1 sahaja)
  • 1/3 cwn gula pasir
  • 1/2 cwn santan pekat
  • 1/3 cwn susu cair
  • 2 sb tepung gandum
  • 1 sb tepung custard
  • sedikit garam dan vanilla
  • sedikit pewarna kuning
  • 2 sb jagung cream

Pukul telur bersama gula sebati kemudian masukkan bahan yang lain.Kacau sebentar di atas api bagi naik wap sahaja kemudian tuangkan ke atas pulut dan teruskan mengukus lagi 20 minit.

Sources:- From mamahawa.blogspot.com & originally from Kak Rusnah fotopages


DSC_1089

Roti Bebola Goreng

DSC_1075
ROTI BEBOLA GORENG

Salam kembali :D,

Hari ni n hujung2 bulan biasanyer mmg rajin duduk kat umah hihihi... tp sbrnyer byk benda nak dbuat hujung2 minggu gini iaitu meluangkan masa bersama sama org tercinta, termasuk ank2 sekali lah tu dlm erti kata lain lagi :P dgn buah hati pengarang jantung itu sudah pastiiiiii ehehe... jgn lah terasa mual2 pulak, hanyer dia orglah tempat nak bergaduh bergurau berkawan sume selain kat sini kan kan kan :D

Bola roti goreng yg kat atas ni buatkan tuk budak2 tp last2 mak dgn bapak budak yg kena abiskan huh! Pelik lah kita, ank2 org suke makan makanan jenis2 mcm ni lah tp ank2 kita ni pelik, nak2 1st time jakun pun ya juga rasa yg sangat pelik itu jwpn dr kakak haih! byk songellll masing2 la n jwbnya mmg kena makan nasi n lauk2 sempoi tu ajer ya :D Sana sini org buat bola2 ni, memula sekali jumpa kat umah KAK AYU, IZAH, KAK YATT n KAK HANA n untuk resepi asal ni dr KAK LIZAHANUM, sedaplah! Mmg jakun sikit memula tgk resepi ni tp bila dah dbuat sedap pulak! sonoknyer bila dia dah masak tu dia terapung apung ringan jerr sbb ada ibu roti eheheh... Macam biasa ya kakak2 sekali mintak izin n halal resepinyer mekasehhh!!! Cnp dr umah KAK AYU SG macehhhh! macehh sekali lagi sumneyr!!

BEBOLA ROTI GORENG

Ingredients:-
  • 14 keping roti ( plain white bread)-POTONG menjadi kepingan kecil
  • 2 biji telur (saiz besar)

  • 3 batang cili merah (potong kecil2)
  • 1 biji bawang besar (dadu halus2)
  • sedikit daun sup/bawang (hiris)
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • garam secukup rasa
  • perasa ikan bilis -(Ayu used kiub ikan bilis dilenyek2 sikit)
  • minyak utk menumis
DSC_1078

Method:-

Masukkan roti ke dalam mangkuk yg besar. Kemudian masukkan telur, cili merah, bawang,perasa ikan bilis dan daun sup/bawang. Gaul rata-rata. Akhir sekali, masukkan garam dan lada putih serbuk .Gaul rata2 dan kepal2kan menjadi bebola. Buat bebola roti hingga habis. Gorenglah seperti anda menggoreng jemput-jemput biasa. Hidangkan bersama sos cili yg anda gemari.

Sotong Goreng Belacan

DSC_1080
SOTONG GORENG BELACAN

Salam ramadhan kembali d hari minggu :-),

Menu iftar semalam, tersgt malasnyer dr tgh hari sampai kepetang malas sungguh nak buat itu ini, yg kecik tu masih demam lg jdnyer ada alasan jadi pemalas :D.. Ptg turun ke tingkat 6 ajak budak2 ni main, pastu balik tgk jam dah nak berbuka pulak! lauk satu benda pun tak buat lg sib baik stong dah dkeluarkan awal2 biar cair, last2 kita buat sotong masak belacan ni untuk sendirian berhad maklumlah bau2 belacan ni mmg sgt aneh bg2 org2 kat dlm umah ni, si kakak kata bau busuk tak nak makan! jdnyer kena maskkan lauk lain :D iaitu nasik goreng cepat n sedap hihihi...

Untuk resepi sotong ni resepi asal dr CMG, tp dah byk umah buat, KAK AYU SG, KAK HANA lg sapa? lupa pulak :D Macam biasa mintak izin n halal resepinyer ya :-) macehhhhh!!

SOTONG GORENG BELACAN

BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 5 ekor sotong saiz besar
  • 2 biji cili hijau, hiris serong
  • 1/4 camca teh serbuk kunyit
  • 1 biji bawang besar, hiris
  • 2 ulas bawang putih, hiris halus
  • 1 camca besar sos tiram
  • 1/2 inci belacan + 2 camca besar air = larutkan
  • Sedikit air, untuk kuah
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 inci Halia>> kita tambah

DSC_1082

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sotong dibersihkan, asingkan kepala dari badan, buang mata dan paruh sotong, manakala badan sotong potong gegelang, cuci sekali lagi dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar, bawang putih, serbuk kunyit dan cili hijau, kacau rata hingga layu. Masukkan sos tiram dan belacan tadi. Kacau rata.
  3. Masukkan sotong, masak hingga sotong berubah warna, tuang air dan perasakan dengan garam dan secubit gula. Kacau dan biar mendidih sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segeran bersama nasi hangat..

Jumaat, 27 Ogos 2010

Nasi MEntega Kismis, Acar Nenas n Ayam Masak Palembang

DSC_1064
NASI MENTEGA KISMIS+ACAR NENAS+AYAM MASAK PALEMBANG

Salam ramadhan kembali buat semua ;-),

Sekejap jer dah masuk hari jumaat..kan kan kan pastu mulalah tuan umah ni ilang2 bila weekend ehehe... Oklah, hari ni kita tgk menu iftar semalam yg sempat dbuat juga, sesekali nak jugak mkn mcm ni, sedapppppp!!!, tp nak ikutkan budak2 kurang dgn nasi2 mcm ni oleh kerana kena paksa sbb pegang hanger masing2 mknlah jugak dlm keterpaksaan nak menghabiskannyer kikikiki :D, tp mkn dgn ayam goreng jer lah, ayam palembang tu pedas melampau hihihi... Beras basmathi pun dah habes, sblm ni ada tu lah buat nasi semalam ni punyer lah syg nak guna, haaa..ni dah habis mmg melopong abis ler kalau menu org lain guna beras basmathi :D

Untuk resepi NASI MENTEGA KISMIS dan ACAR NENAS ambik kat umah CMG, dan untuk AYAM MASAK PALEMBANG ambik kat umah IZAH, MEkaseh buat semua!!!! Mintak izin n halal resepinyer!!


DSC_1054
NASI MENTEGA KISMIS

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan.
5 cawan air
1 cawan susu sejat "IDEAL"
1 kiub ayam "Maggi" (optional)
2 camca besar mentega
Garam secukup rasa
1/3 cawan kismis

BAHAN TUMIS :-)
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, hiris
1 batang serai, dititik
1 helai daun pandan, disimpul
1 inci halia, hiris nipis
1 kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

BAHAN HIASAN
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng
Minyak Gorengan Bawang secukupnyer untuk dgaul dgn nasi>> yg ni kita tambah suke dgn aroma bwg goreng :D


DSC_1055

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam kuali, cairkan mentega, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan beras dan kacau hingga mesra, masak 1-2 minit. Masukkan kiub ayam (hancurkan) dan gaul rata.
  2. Alih beras ke dalam rice cooker, tuang air dan susu, kacau rata. Tambah garam secukup rasa dan tanak nasi seperti biasa. Bila kering, taburkan kismis dan biar nasi betul2 masak. Gaul nasi dengan chopstik. Biar sekejap.
  3. Tabur bahan2 hiasan sebelum dihidangkan bersama acar dan lauk2 kegemeran. Selamat mencuba..

AYAM MASAK PALEMBANG

DSC_1063

AYAM MASAK PALEMBANG

Bahan-Bahan
1 ekor ayam(dipotong kecil kemudian digoreng)
1 biji bawang besar dipotong bulat
200g bawang kecil dibuat bawang goreng-utk tabur
4 helai daun limau purut (saya tambah)
1 biji kelapa- diambil 2 cawan santan
2 keping asam gelugur
11/2 sudu teh garam
1 sudu besar gula

Bahan2 kisar
15 biji bawang merah kecil-(saya guna 1 biji bawang besar)
3 biji bawang putih
2 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan halus
20 biji cili kering
1 cm lengkuas
1 inci halia-saya tambah
2 batang serai

Bahan2 tumis:
5 kuntum bunga cengkeh
3 biji buah pelaga
2cm kulit kayu manis
4 sudu makan minyak untuk menumis

CARA PENYEDIAAN
  1. Ayam dibersihkan, dipotong kecil, dibubuh garam dan kunyit.
  2. Kemudian digoreng dan diketepikan.
  3. Panaskan 4 sudu besar minyak, kemudian tumis bunga cengkeh, buah pelaga dan kulit kayu manis. Kemudian masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga garing.
  4. Masukkan santan, garam, gula dan asam gelugur.
  5. Biarkan santannya mendidih dan pekat sedikit, baru masukkan ayam dan bawang besar potong bulat, gaul rata dan biarkan mendidih lagi.
  6. Bila menghidangkan taburkan bawang goreng diatasnya.



ACAR NENAS

DSC_1067

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji nenas madu kecil
2 biji bawang besar, belah 4 setiap biji
4 ulas bawang putih, belah 2 setiap ulas
1 inci halia muda, hiris halus
1/2 camca besar udang kering, cuci, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk halus
1 biji lada merah, belah 2
1 biji lada hijau, belah 2
1/3 cawan cuka makan (mat guna jenama JALEN)
1/2 camca teh serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
1 kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntuk bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Air Nenas dm tin>>yg ni kita tambah

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Nenas dikupas, belah 4, buang empulur dan hiris sederhana tebal untuk setiap belahan. Gaul dengan serbuk kunyit rata2 dan ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum, masukkan gula (anggaran 1 camca besar) dan garam secukup rasa. Kacau rata.
  3. Tuang cuka makan, kacau dan masukkan nenas dan cili belah. Kacau dan biar masak hingga kuah pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Angkat dan hidangkan.

Khamis, 26 Ogos 2010

Bubur Som Som Pandan

DSC_1068
BUBUR SOM SOM PANDAN

Salam Ramadhan kembali :-),

Bubur yg harus ada masa puasa2 :D tak puasa pun sesuwai jugak.. Buat ni sebelum g sepital antar si kecik jumpa doktor, pergi lagi 2 jam nak berbuka bila sampai sepital doctor mintak test for influenza, alamakkk, biasanyer mmg kena tunggu result 45 min, jdnyer kita terpaksa berbuka dgn air manis ajer lah balik baru makan sbb kalau nk makan pun bukan ada benda yg boleh dmakan pun lgpun dah siap2 masak sebelum kuar tu :D.. Nasib baik yg kecik ni demam kali ni dia tak nyusahkan sgt mcm dulu2 asyik nk bekepit jer, agaknyer dah besar dia asyik baring, tido, main pun tidak, kesian tgkkan dia walaupun dia tak nyusahkan org tp kita ttp dtg dekat2 dgn dia biar dia tak rasa sunyi :-).. Kalau g sepital ni biasalah ubat2 yg popular tu lerr yg dbg telan2 muntah balik gitu jer lah ehehe..

Resepi tuk bubur som2 ni dr KAK FIDA@MyR mekaseh kak! rasanyer dah ramai org buat som som ni mcm2 pesen, kita tak sempat cuma sempat buh dlm cwn tu jer! bolehlah ehehe... Macam biasa mintak ijin n halal resepinyer kak ;-), macehhhh!! Pada yg dtg singgah n tinggal komen terima kasih tak sempat nk balas, akn buat kunjungan balas insyaAllah..

BUBUR SOM SOM PANDAN

Bahan-bahan ( tergantung acuan atau loyang )
  • 100 g tepung beras
  • 100 g tepung jagung
  • 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
  • 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
  • 1 sk garam atau secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau (opt)
  • SIRAP GULA MELAKA :-
  • 500 g gula melaka
  • 1000 ml air
  • 2 helai daun pandan - disimpul
DSC_1069

Cara-cara

  1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
  2. Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
  4. Sajikan bersama sirap gula melaka.

Apam Balik

DSC_0727
APAM BALIK

Salam kembali ;-),

Lepas masukkan n3 ni mintak diri dulu, nak jg yg kecik tu, yg buat kunjungan akn dbalas dgn kunjungan bila free nanti ;-)..

Malas nak but kuih2 sgt tahun ni tp akn buat juga kalau sempat nak buat insyaAllah... Resepi ni ramai dah yg cuba n hasilnyer pun menjadik, tapi peliklah kitanyer apam balik ni tepi2 dia tak mo garing, kita suke kalau tepi2 dia garing gitu yg tengah2 pulak lembap ni sbb pan kita ni pelik sikit :D Resepi asal dr cik biskut OREO@MyR, mekaseh for sharing, mmg best resepi ni tapi jgn tanyer kita mcm kat pasar malam ke tak buat dulu baru tahu :-).. Mcm biasa ya cik biskut OREO mintak halal n izin kembali resepinyer :-)...

Selamat berpuasa!! n semoga amalan kita hari ini dan juga seterusnyer dterimaNYA insyaAllah...

APAM BALIK

Bahan-bahan ( 4-5 orang )
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar

DSC_0729

Cara-cara

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!

Mee Hoon Tom Yum Tumis Pedas

DSC_1053
MEE HOON TOM YUM TUMIS PEDAS

Salam ramadhan buat semua ;-),

Arini tuan umah nak berehat jap bukan berehat tanpa melakukan sebarang kerja tp kena tgk2 kan yg kecik ni sbb demam, baru nak relax2 sikit ari ni dah kena jd nurse pulak.. Sekarang ni menu berbuka menu malas2 giteewww menu satu mangkuk sahaja atau satu pinggan sahaja ehehe... ntahlah tekak2 nak mkn bersup sup giteewww, kalau rajin buat lauk2 tu mmg untung lerrr tp ntahlah! asyik nak menghirup kuah jerrr!

Seperti yg djanjikan mmg akn buat mee hoon tom yum, buat kuah tom yum tu ikut resepi kak hana yg dulu tu tumis dulu dgn lada blend mmg sedap! sbb pedas :D mmg kita tak pernah serik kena kuar masuk bilik termenung :D Resepi mcm biasa akn dkopipeskan dsini sekali lg just tambah mee hoon jer lah.. Leh g Umah KAK HANA untuk resepi asal, macehhhh! Leh g SINI jugak n3 sebelumnyer :-)

MEE HOON TOM YUM TUMIS PEDAS

Bahan-bahan
  • 1/2 biji bawang besar - hiris kasar
  • 2 ulas bawang putih - ketuk
  • 1 sudu besar cili kisar - leh add klu nk lg pedas
  • 1 peket perencah tomyam adabi
  • 1 batang serai - ketuk
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 inci lengkuas - ketuk
  • 4-5 biji cili padi - ketuk
  • udang, sotong dan ayam jika suka
  • carrot, bunga kobis, jagung muda, kobis - ikut suka
  • tomato - belah dua/empat
  • daun ketumbar
  • jus limau nipis
  • garam
  • air

DSC_1052

Cara-cara
  • Panaskan minyak, tumis cili kering, bawang putih, serai, cili padi, lengkuas, hingga naik bau. Masukkan pes tomyam, daun limau purut dan air sedikit. Tumis lagi.
  • Jika letak ayam, masukkan dahulu dan masak hingga setengah masak. Juga masukkan carrot sehingga setengah empuk.
  • Masukkan bawang besar, udang, sotong, sayuran2an dan air secukupnya. Perahkan jus limau. Perasakan dengan garam. Didihkan. Masukkan tomato.
  • Angkat dan hidangkan dengan menaburkan daun ketumbar.

Rabu, 25 Ogos 2010

Irish Cookies

DSC_1045
IRISH COOKIES

Salam ramadhan kembali :-),

Maksik dah penat jap lagi nak p titun pastu bgn buat lauk buka :D, meh sini dtg dekat2 tgk ada apa kat umah siam niii :D BUKAN semangat raya tp semangat terlampau nak buat kukis hihihi... Sgt teruja betul kali ni membakar kukis niii sgt harummmm bau dia sbb ada nestum n kopi nice combination dpt menghasilkan bau yg hampir2 membuatkan tersungkur kahkahkah... mmg sedap bau dia belum bygkan lg mcm manalah rasa dia ni sbb ada nestum sure sedap! Resepi asal dr umah CMG tp kita kopipes dr umah KAK UMMI, mintak ijin n halal ya kak resepinyer maceh buat cikmat jugak!!!

Sbnrnyer, nostalgia IRIS masih bertahta dhati n sanubariku wakakaka... jgn muntah2 batal pose! Sejak dr TErgila kan dgn drama si IRIS ni terus menerus apa yg ada nama IRIS terus suke, pas ni nmpknyer bunga IRIS menjadi munga kesukaanku ahahaha.. Dah lah tu, jom tgk resepi :D


IRISH COOKIES - anggaran 100 keping
Sumber : Mat Gebu

Bahan A:-
  • 180 g mentega
  • 20 g shortening (lemak sayur)
  • 130 g gula halus
  • 1 kuning telur
  • 1 camca teh nescafe (mat ganti dengan esen vanilla)>>yg ni ikut resepi asal
  • 1 camca teh esen kopi (pun tak bubuh sebab tak de)>>lebihkan sukatan kopi kat atas tu
Bahan B:-
  • 200 g tepung gandum (*akak adjust jadi 220 gm)>>Sama mcm kak ummi
  • 100 g tepung sagu ubi (*akak ada stok 80 gm jek, maleh nk beli dah)>Guna tpung ubi
  • 1/2 camca teh serbuk penaik
  • 40 g nestum, dikisar halus
Bahan Hiasan:-
  • Kuning telur untuk sapuan
  • Gula bewarna atau apa jelah ikut suka, sebagai hias

DSC_1048

Cara membuatnya:-
  1. Satukan semua bahan A dalam mixing bowl dan pukul hingga semua sebati dan berkrim. Perlahankan speed dan masukkan bahan B sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
  2. Canai doh setebal 1/2 cm dan terap mengikut acuan kegemaran. Susun dalam dulang pembakar, sapu kuning telur dan hias ikut suka. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 10 - 12 minit.
  3. Bila keluarkan dari oven, biar biskut dalam dulang sementara waktu (mat perhatikan, biskut agak lembut masa dalam keadaan panas). Bila biskut agak keras boleh dialihkan ke jaringan dan sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..

Puding Cendol

DSC_1041
PUDING CENDOL

Salam ramadhan kembali :-),

Akhirnyaaaaaaaaaa kini pastiiiiii... :D alalalalala~~ TErlaksana jugak buat PUDING CENDOL nii, sblm ni kalau buat sure habis cendol tu, buat cendol semalm tu 1 dunan so byk lebih leh lah buat puding ni lama betul menunggu tuk dbuat puding dan mlm td lepas free terus buat jdnyer leh mkn pagi2 ni sejuk2 masa sahur nak rasa, mmg sedap! Manis dia pun sedang2 sbb kita kurangkan gula tuk lapisan bwh tu n untuk yg atas tu ikut resepi asal sukatan tuk gula merah tu, oppss lupa gula perang yg kita guna ni ehehe..

Resepi asal dr MyR oleh KAK G atau TUNTUNG15, macehhhhh kak! Mintak izin n halal resepinyer tuk d sharekan dsini juga.. Tapi tuan umah sajer terlebih kerja tambah sikit kacang merah :D sedap!!! Untuk geng2 bwh jambatan jgn malu2 bukak jer sebok tu ya wakakakaka....

PUDING CENDOL

Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )>>kita buat stgh adunan jer!
  • Bagi Lapisan Bawah
  • 500ml air
  • 180gm gula pasir
  • 300ml santan pekat
  • 10gm agar - agar powder
  • 500gm cendol
  • sedikit garam

  • Bagi Lapisan Atas
  • 500ml air
  • 200gm gula merah
  • 300ml santan pekat
  • 10gm agar - agar powder
  • 1 biji kuning telur>>Yg ni kita omit
  • sedikit garam
  • Sedikit kacang merah yg drebus>>yg ni sajer2 tambah :D

DSC_1044


Cara-cara

  1. Bagi Lapisan Bawah
  2. Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
  3. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
  4. Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
  5. Bagi Lapisan Atas
  6. Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
  7. Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
  8. Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
  9. Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
  10. Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

DSC_1038
Yg ni pulak versi tak cukup ank tuang sume dlm mangkuk tu :D

Selasa, 24 Ogos 2010

Homemade Cendol

DSC_1028
CENDOL

Salam kembali masih dhari yg sama n waktu yg sama :D,

Ini cendol nmpk kat umah KAK HANA, terus berdesup g dapur sediakan bhn :D maklom lah sini tak de bazar nak main tunjuk2 kena tujuk bhn2 kat dapur haaaa..jdlah bazar ramadhan sendirian berhad ahahaha... dulangi SENDIRIAN BERHAD :D di jamin HALAL n BERSIH n PUAS HATI n SEDAP! itu yg penting tawww! Rupa jgn ambik kisah yg nak dambik kisah adalah RASANYER, ada paham? RASAnyerrrr hihihi.... N tak sangka lepas berbuka jalan2 g batu pahat pun ada cendol kat umah CIKGU ZANA kita :D ni sume2 kes ter ter kat umah kat jepun tu huh!

Versi SIAM n JEPUN ketot2 kalau versi kat BATU PAHAT mcm cendol made in malaysia :D.. Untuk resepi leh tgk kat MyR dr MARIAM, mekaseh ya!!! sblm ni dah buat leh g SINI atau g umah KAK HANA atau g umah KAK ZANA, pilihlah rumah yg mana satu ya :D, Cam biasa mintak halal n ijin kembali resepinyer!! macehhhh!!! Letak kacang merahhh yummmmylicous!!! sampai 2nd round makan tauu! hihihi... kalau ada puluttt xtraaaa sedap!


HOMEMADE CENDOL

Bahan-bahan ( 4-5 orang )
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan air pandan>>kita guna 3 helai daun pandan
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil air kapur
  • sedikit pewarna hijau (option)

DSC_1021

Cara-cara

  1. masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
  2. kacau selalu supaya tidak hangit
  3. sediakan bekas yang berisi air sejuk
  4. masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk
  5. kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang
  6. simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais....

DSC_1019
HOMEMADE CENDOL
sapa2 yg ada cetak muruku nak pinjam nanti pulang balik wakakaka...

Bakso Bebola Ayam

DSC_1036
BAKSO BEBOLA AYAM

Salam ramadhan kembali buat semua :-),

Sangat keciwa sbb ingatkan nak buat tom yum sbb TERnampak menu KAK INTAN kat FB :D, jdnyerrrrrr kita pun terus celur mee hoon tanpa menyemak bhn2 yg ada tuk buat tom yum, tup2 byk bhn tak de, bhn penyedap laks tu tak de haih! mcm2 ajerr lah sejak2 kebelakangan ni :D jdnyer kita tukar ARAH buat bakso sbb dah kesuntukan masa nak berbuka, itu ajerrr yg aderrr yg cukup bhn2nyer, tp terpaksa gantikan ayam sbb tau tau jer lah kita tgh berpuasa makan daging uuwaaaaaa... dah sebulan tak mkn daging tuuu, masih cuti sekolah payah nak order nak g beli sendirik malas tempatnyer jauh, ada butcher halal yg dekat tu tp tak suke daging dia mcm ada bau bauan sikit :D, tak pelahh, minggu depan leh order balik sbb hari rabu depan dah naik sekolah.. sabo3...

Menu BAKSO KUAH DAGING SAPI asalnyer resepi dr seberang mekaseh ya ndukkk tak lain tak bukan DEETHA!!!!! :D REsepi asal dr CHEF BUDI BOGA@SUTOMO bersama sama penterjemah KHAS bahse jawa ke bahasa malaysia asli MBAKYU HANA dr jepang wakakaka... kak pinjam resepi bahse melayunyer ya :D sblm ni dah buat bila tgk2 balik kita pun tak phm wakakaka...

BAKSO KUAH DAGING SAPI Resepi II

Bahan-bahan
  • 60g sawi - celur dan dipotong
  • 60g bihun - celur dan toskan
  • 60g mee kuning - celur dan toskan
  • 1 sudu makan bawang goreng
  • 1 sudu makan daun sup - cincang
Uk Kuah@Sup
  • 1500ml air rebusan daging@kiub pati lembu
  • 4 ulas bawang putih - cincang
  • 1 sudu makan kicap cair
  • 1 sudu makan btg saderi - cincang
  • 1 sudu makan minyak - utk menumis
  • 1 sudu teh garam
  • 1 inci halia - ketuk (nih hana tambah)>>same2 :D
Utk Bebola Sapi@Bakso
  • 400g daging lembu hancur>>yg ni kita gantikan daging ayam
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 2 sudu makan tepung ubi
  • 1 biji putih telur
  • 1/4 sudu teh serbuk lada sulah
  • 1/4 sudu teh garam
Bahan sampingan
  • Cili padi - tumbuk dgn air rebusan daging@air limau
  • sos tomato - tk ltk
  • kicap manis ABC

DSC_1032

Cara-cara
  • Utk membuat bebola sapi@bakso- Campurkan semua bahan. Ambil sedikit dan bulat2kan kecil. Rebus dengan air mendidih hingga terapung, angkat dan toskan. (hana masuk terus dalam kuah bakso)
  • Utk membuat kuah - Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan air rebusan, kicap cair, lada sulah, garam dan saderi cincang. Masak hingga mendidih dan matikan api.
  • Utk hidangan - Atur mee kuning, bihun, sawi dan bebola di dalam mangkuk. Tuang kuah bakso panas. Tabur dengan bawang goreng, cili tumbuk, sos tomato, dan juga kicap manis. Hidangkan.
Tips: Rebus bebola@bakso di dalam air mendidih dengan api sederhana.Jangan dengan air yg terlalu mendidih! Ini akan menyebabkan bakso@bebola akan pecah dan teksturnyer tidak halus.

Biskut Badam Rangup

DSC_1016
BISKUT BADAM RANGUP

Salam ramadhan kembali :-),

Pheewwwww..... panas makcik arini kat dapo, kat luar lglah panas, alasan tak mo kuar :D.. Terima kasih buat pengunjung yg dtg singgah n bg komen tuan umah bz sikit dr td ke dapur ke bilik ke beranda ke mesin basuh ke bilik air kahkahkah..ada apa dgn tuan umah arini??? adeehhh ni kes kepedasan semalam ni perut meragam haiyyyaaaa! sib baik dah ok sikit ni :D

Projek arini untuk menebus kekeciwaan semalam huh! kata mamafami good theraphy nii yeaaaaa... sok sok dah mula nak buat kukis lagi kalau rajin :D. Semalam dah g barang2 beli sekut jdnyer dah boleh buat, yg masalahnyer nii CETAKKKKK ku sume ilang!!!! huh! yg ada cuma 1 bentuk ni jer lah! yg lain2 tu gedabak! mana ntah perginyer yg lain2 tu.. haih!

Resepi umah CMG, BISKUT BADAM RANGUP jan tanyer sya rangup ke tak belum makan lagi petang karang eak :D.. Mmg ringan sekut ni, pastu adunan mcm lembik sikit, kita yg silap kot! wakakaka... Mcm biasa cikmat, mintak izin n halal resepinyer, mekaseh!!! :-)

Sapa2 yg carik resepi biskut sila g kat label KUKIS ya hihihi...

BISKUT BADAM RANGUP

Bahan-Bahannya:-
150 g mentega
125 g gula aising
1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
1/2 camca teh esen vanilla
100 g tepung gandum*
100 g tepung kastard*
75 g tepung jagung (cornstarch)*(*disatukan dan diayak)
50 g serbuk badam
50 g tepung gandum (extra)

Untuk Hiasan:-
1 kuning telur
Badam cincang secukupnya



DSC_1013

Cara membuatnya:-
  1. Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Terus memukul hingga gebu.
  2. Sementara itu gaul serbuk badam bersama tepung yang telah diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan. Jika adunan kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (50 g, extra), hingga adunan tidak melekit.
  3. Ambil 1/3 doh tadi dan canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam melekat. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...

Soto Ayam Madura

DSC_1007
SOTO AYAM MADURA

Salam ramadhan kembali :D,

Sorry sgt2 tuan umah tak de mood lagi ni, nak masak pun malas2 giteeww ehehe... masak soto ni nak buka lagi 1 jam 45min baru buat hihihi... nak menghilangkan rasa dukacita tuan umah hari ni nak mengkukis haih! tak leh ingat betul kejadian semalam ni, biarlah rahsia sampai masa nanti kita bgtau eheheh.... Sangat senang buat soto ni sbb tak de bergedil sbb daging tak de!!!! uuuwaaaaaa.... mmg betul2 puasa daging betullah kita ni puasa2 :D

1st time buat soto ayam madura ni, apa yg lain yek? sbb ada telur rebus, ada kentang goreng (ala2 bergedillah ni :P) pastu pastu, yg lain2 tu sama jer dgn soto2 biasa bhn2 tuk sup tu lain sikit kot sbb ada buah keras tp lembut tuuu :D! Tak pelah dah kenyang masuk pewot alhamdulillah... Resepi asal dr WIKI leh g jengah sana ada penenrangan terperinci lagi :D copypaste dr umah KAK HANA, mintak ijin n halal resepinyer ya kak :D macehhhhh!!! lama tak makan soto sedap sampaikan ke titisan terakhir kuahnyer! ahahahaha....

SOTO AYAM MADURA

Bahan-bahan
Bahan rebus ayam
  • 1/2 ekor ayam size kecil - potong empat @ leh gune daging
  • 1 batang serai - titik
  • 1 batang daun saderi - potong dua
  • 1 inci halia - titik
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 ikat sup bunjut
  • Air secukupnya
Bahan Kisar
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 biji buah keras
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 sk lada putih
Bahan Tumis
  • Rempah Tumis (kayu manis dan adik beradiknyer)
  • 1 sudu besar rempah sup @ (1sk serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar)
  • Air rebusan ayam di atas
  • Garam

DSC_1009

Bahan Sampingan
  • Nasi impit
  • Ayam siat
  • Taugeh
  • Telur rebus
  • Kentang rebus@goreng
  • Begedil
  • Daun sup@daun bawang
  • Bawang goreng
  • Suun goreng & kacang tanah
  • Limau nipis
  • Sambal kicap

Isnin, 23 Ogos 2010

Roti Jala

DSC_0989
ROTI JALA

Salam Ramdhan kembali buat semua :-),

Dari semalam dah mula berpuasa kembali :D insyaAllah sampai ke penghujung ramadhan nanti lah hendaknyer tak mo cuti byk2 sbb malas nak mengganti :D.. Weekend mmg hari untuk berehat rehat, n sabtu tu sbnrnyer bz dgn fish2 tank untk dbg kan kat org jdnyer mmg bz.. Roti jala sana sini kita pun nak menjala jugak, hari sabtu masak kari jdnyer hari ahad leh menjala guna kuh lebihan kari hari sabtu tu kan.. Resepi mcm biasa guna resepi yg sedia ada n paling suke sbb senang nak sukat lembut pun lembut sedap pun sedap, Resepi asal dr KAK UMMI leh g SINI jugak.. Mcm biasa mintak izin n halal kembali kak untuk resepinyer :D

Hari ni nak buat jem nenas pulak ya :D semalam dah beli nenas sebijik tp tak besor sgt sbb malas nak buat jem byk2 ehehe... n nak mengkukis sekali kalau cukup bhn tp mcm tak cukup bhn jerrr nak kuar pulak malas haih! jom layan roti jala dulu mana yg tak pose duk bwh meja kalau nak makan ahahaha.... :D
Untuk yg dtg berkunjung n tinggal komen akn buat balas kunjungan kembali bila free nanti mekaseh!! :-)

ROTI JALA

Bahan2
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air
  • 1 bij telor
  • 1 sudu kecil garam halus
  • beberapa titik pewarna kuning


DSC_0991

Cara2>>

Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.

Updated:
Rasanyer dah byk org tayang kot bentuk atau rupa acuan yg dgunakan tuk jalaan kat atas nun :D, kalau d mesia leh dapatkan kat kedai DAISO sbb botol ni made in japan :-) mmg acuan khas tuk mayonaise.. masa nak menjala tu mcm biasa cuma dia tak mcm acu jala yg biasa tu tumpah2 comot2 yg ni tertutup jdnyer kemas jer jdnyer :D Sapa2 yg duk mesia leh dptkan kat kedai tu ya.. :-)


DSC_0992

Jumaat, 20 Ogos 2010

Cucur Udang II n Pulut+Durian+Santan

DSC_0981
CUCUR UDANG II

Salam ramadhan kembali buat hari ni :D,

Yihaaaaaa, ari ni tuan umah kemalasan nak memPROJEK satu punnnn xpriment :D dah nak last2 ni kena relaxkan bdn tak mo letih2 esok byk kerja menanti.. Yg bestnyer esok mmg lapang lah rumah sbb staff com ninja tu nak ambik sume2 fish tank yg ada skrg ni, sedih jugak dgn ikan2 yg kecik tu sbb dah lama tuu berasama sama dgn kita org :-( tp tak pelah tanggungjwb nak jg ikan2 tu semua pun berat jugak, bg makan mana boleh kebulur ikan2 tu sume tak baik menyeksa kan kan..jdnyer jalan mudah sedekah jer lah kat sapa2 walau pun dah habis berpuluh ribuuu lebih untuk sume2 tu haih!

Balik pd buku resepi semula :D, kita mmg suke jugak cuba2 resepi lain kali ni cucur udang resepi dr KAK RINNCHAN n skodeng umah KAK HANA macehhhhh!!! Mintak izin n halal ya resepinyer mcm kebiasaanyer lah :D Cuma untuk resepi ni kita tambah yis sbb suke bau2 yis gitu :D makan pulak bersiramkan sos yong tau foo semalam tu mmg buat lebihhh..syedappppp!!!! :D jemput makan! :D

CUCUR UDANG

Bahan-bahan
  • 300gm Tepung gandum
  • Udang besar secukupnya, bersihkan
  • Sebiji bawang besar - dimayang nipis-
  • Segenggam taugeh....Nak taruk lebih pun ok !!!
  • Daun bawang dan daun saderi secukupnya, dipotong kecil2
  • 2 biji telur
  • 1 cawan air panas (bukan air mendidih yaaa... )
  • Air biasa secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit serbuk kunyit
  • 1 camca teh baking powder
  • Minyak untuk menggoreng
  • 1/2 sk yis>>yg ni kita tambah
DSC_0982

Cara-cara
  • Panaskan minyak untuk menggoreng dan sementara menunggu panas, rendamkan bahagian senduk yg bulat. Tujuannya adalah untuk memudahkan cucur udang lekang dari senduk.
  • Masukkan tepung dalam satu bekas.
  • Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air panas dan air sejuk. Gaul-gaul lebih kurang.
  • Tuang air panas sedikit demi sedikit sehingga tepung bersalut air.
  • Tuang air biasa sehingga adunan secukupnya elok untuk dijadikan cucur udang.
  • Keluarkan senduk yg terendam dalam minyak tadi dan isi dengan adunan dan letakkan seekor udang di tengah2nya.
  • Masukkan ke dalam minyak dan tunggu sebentar sehingga cucur lekang dari senduk. Goreng sehingga garing.
  • Ulang hingga habis.
  • Hidangkan dengan sos cili thai, kuah cili pedas atau kuah kacang. ikut selera masing2.


DSC_0897
PULUT+DURIAN+KUAH SANTAN

Yg ni adik beradik Khao Niaow Ma Muang :D, cuma gantikan durian jer lah n pulut tu pulak sajer2 letak pandan paste kasi wangi sikit :D pastu tabur bijan itam kasi semakin glamer sikit pulut tu ahahaha... :D Oleh kerana tak mkn nasik ari ni gantikan dgn pulut, yg ni mmg lah heaven sbb kita jer yg melantak sorang ekekeke... oowwhh.. lupa untuk kuah santan tu kita buat pekat2 tgk tu tuang atas durian kuahnyer pun tak nak jatuh wakakaka... sedapppp tuuuu! AWAS>> jangan makan byk2 kang hangin satu bdn :D, Resepi tak yahlah since sume org pandai mengukus n mengKUAH dgn gaya tersendiri ikutlah cara sendirik ya.. untuk kuah santan tu cuma letak gula, grm mesti ada manis2 sikit n masin, pastu letak bancuhan tepung jagung ikut kepekatan yg dkehendaki.. sekian :D tuan umah nak berehat sampai ahad :D kalau rajin sok update ler kang kalau malas tunggu hari isnin insyaAllah.. ;-)

Bahan2

PULUT
DURIAN SEGAR
KUAH SANTAN

^______^//

DSC_0898
sila2 cuit sikit2 jan byk2, bahayer :D

Khamis, 19 Ogos 2010

Yong Tau Foo n Lepat Pisang

DSC_0970
YONG TAU FO

Salam Ramadhan buat semua :-),

Rasanyer kan lama sgt tak buat makanan mcm ni :D tetiba teringin pulak! buatnyer pun bukanlah ssh sgt senang jerr.. Resepi sos dr MINAMI san @ MyR sgt sedap! pd tekak kitalah, leh adjust manis, pedas suit ur taste lah kan kalau taste kita mmg suke pedas melampau wahahaha... pastu letaklah sukihati apa2 yg rasa nak d joinkan dgn sos yong tau fo tu tadi, kita tak mkn telur puyuh jdnyer telur tak letak nak letak telur ayam mcm tak best pulak dah jd mcm rojak lah pulak! :D apa2 jer lah! ehehe.. Macam biasa akn dulang tyg balik resepi yg sama :D yg ni biasa mkn dgn sup, n untuk sup tu guna ikan bilis, leek, bwg besar sebiji, bwg putih 4 biji, rebus semuanyer n tapis bila dah mendidih. Pastu celur lah sume2 tu ya :D

YONG TAU FOO

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10 tangkai cili kering
  • gula melaka atau kurozato
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
  • sedikit ajinomoto

DSC_0973

Cara-cara

  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.
DSC_0971



DSC_0977
LEPAT PISANG

weeeeee..... lama tak makan lepat pisang cuma kali ni versi lain sikit tp ttp resepi yg sama dr CMG :D, Maceh ya cikmat, sapa2 yg tak de daun pisang tu surrender jer lah buat yg dlm loyang tu hihihi.... nak antor pokok pisang kang sempat arwah oleh itu kenalah guna loyang :D Tapi kan kenapa layu daun pisang tu bila dkukus tak cantek??? sapa ada jwpn??? bgtau! huh! kalau mak kita buat masih nmpk mcm fresh gitu daunnyer, kita yg kukus mcm daun pisang dlm freezer jer rupanyer pdhal fresh tuuu.. haih! jom tgk resepi!

LEPAT PISANG

Bahan-bahan >>buat stgh adunan jer!

  • 700 g pisang emas yang telah dibuang kulitnya
  • 70 g gula melaka, dihancurkan
  • 1 cawan kelapa parut putih (pilih kelapa yang berkulit basah)>>Yg ni kita sangan sampai perang
  • 3/4 camca teh baking powder
  • 1 cawan + 2 camca besar tepung gandum
  • Secubit garam
  • Daun pisang secukupnya, cuci dan layur hingga lembut, potong ikut saiz yang sesuai
  • 2 sb Santan>>Yg ni kita tambah
DSC_0980

Cara-cara

Pisang dilecek bersama gula melaka, garam dan baking powder hingga hancur. Tambah kelapa parut dan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul, hingga habis. Kacau rata.
Sudukan 2 camca besar adunan tadi atas daun pisang yang telah disediakan. Rata dan bungkus seperti membuat lepat biasa. Buat hingga siap (menghasilkan kurang lebih 16 - 17 biji kuih, ikut saiz daun pisang memasing).
Kukus atas air mendidih selama 20 minit. Sejukkan kuih sepenuhnya sebelum dihidangkan untuk minum petang atau sarapan pagi.