Selasa, 11 Mei 2010

Roti Jala

ROTI JALA

Salam selamat pagi!!!!

Jangan lepaskan peluang bila dah buat kari hihihi... pasti ada menu susulan yg mengaitkan kari2 jugak :D.. Alaaa..dah lama tak makan roti jala, sesekali makan best kan kan.. bukan makan hari2 ehehehe... Dah lama sgt nak buat roti jala ni tp bekas mayo tu ntah mana ntah ank kita buat main, huhuhu.. itu hari balik japan carik lah bekas mayo ni sib baik jumpa yg 3 lobang nii, kat sini ada tp jarang2 jumpa kalau jumpa pun kira nasib baiklah tu :D.. Tak leh lama2 mcm biasanyer pagi2 gini sibuk dgn budak2 dgn dapur sekali :D.. Untuk resepi roti jala ni mcm biasa guna resepi KAK UMMI kuantan lagi hihihi.. sebab dah ingat senang pun ya sedap pun ya ;-).. Mintak izin n halal byk2 kali lagi ya kak untuk resepinyer :D maceh!! :-) Boleh g umah KAK UMMI carik resepi asal :-).

ROTI JALA

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bij telor
1 sudu kecil garam halus
beberapa titik pewarna kuning





Cara2>>

Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.

5 ulasan:

fuzidss berkata...

warna negeri kedah ni

E-na Zarina berkata...

cantik nya roti jala ika!

Lady Dea berkata...

Awk ni ja,trsngatlh pr0duktif...rajin bngn pg2 wat srapn.jap g kite fly frm p.g ke tmpt awk k.nk tmpng mkn.psl aym msk merah tu,jap g kite update k.kat 0fis snang cket.kat umh line bb kite ada lemau cketlh.

indahhouse berkata...

salam ika,
memang class roti jala ni. tak sia2 saya turun ke laut...hehe. nak cecah sekeping ngan kari ayam tu. fuh, lama tak menjala. dok frust tertinggal acuan jala kat kampung. ;)

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam ika...wah!roti jala...bendera kedah tueeeee!!hikhik