Rabu, 5 Mei 2010

Singgang Sotong n Sambal belacan

SINGGANG SOTONG

Salam kembali!! :D

Alhamdulillah sekali lagi kenyang dgn nikmatnyer.. Sbnrnyer kan kan, kita sedih lah sbb hari ni sampai ahad kena tggl lagi dgn ninja tu :-( klu time cuti sekolah tak pe ni time2 baru naik sekolah mmg sibuk sgt takut sekolah kol ke apa ke, uwwwaaaaa.....nmpknyer tiap2 bulan dah kena g japan jer sejak dpt job baru dan nak carik job baru jdnyer kena bekorban lah kan, da da da.... kita citer pasal gmbr kat atas tu, lauk ptg hari ehehe.. masak lmbt tuk diri sendirik sbb budak2 dah kekenyangan dr td sbb kita kenyang lg lah makan kuih lapis tu td pagi ehehe.. Mmg fev kita mkn mcm ni masam2 sup2 pedas2, pastu ada lwn dia sambal belacan huh! berpeluh sakan ehehe... Nmpk kat umah kak nor buat singgang sotong ni, kebetulan dr minggu lepas nak mkn cenggini tp oleh kerana cik kesum tu tak de stok kena sabor dulu sampai lah hari ni baru dpt makan :D, pagi2 g pasar pastu dpt sotong baru mmg best buat rebus2 gini.. Resepi asal dr KAK NOR GANU, mekaseh kak! akak mmg tau fev kita sajerr suh org buat ehehe... sedap! Mintak ijin sekali lagi resepinyer, macehhhhh!! Boleh g umah KAK NOR jugak ya tuk tgk resepi asal ;-)

SINGGANG SOTONG

Bahan2:
  • 500gm sotong
  • 3 biji cili merah (kalau nak pedas boleh tambah cili api)>>yg ni kita guna lada kering+Lada cili :D
  • 1 biji bawang besar
  • 1 in kunyit hidup
  • 1/2 in lengkuas
  • 2 btg serai - diketuk
  • 3 kpg asam gelugur
  • daun kesum
  • secubit belacan
  • garam dan gula
  • 500 ml air - terpulang, jika nak lebih kuah boleh tambah

Cara2:
  • Bersihkan sotong, potong ikut citarasa anda dan toskan airnya.
  • Blend cili, bawang dan kunyit hingga halus.
  • Masukkan air dan bahan2 yg telah diblend kedalam periuk (kalau guna periuk tanah lg umph..) dan masukkan juga lengkuas, serai, asam gelugur dan belacan.
  • Masaklah hingga mendidih dan biarkan lebih kurang 5 minit barulah masukkan sotong, daun kesum serta garam dan gula secukup rasa. (Masakan sy memang letak gula sbb sy tak gunakan pak aji ya..)
  • Biarkan mendidih seketika dan padamkan api. Sotong tak sedap dimasak lama2 sbb nanti isinya liat dan keras.
  • Boleh la dihidangkan panas2..

Lawankan dgn gmbr kat atas ni huh! mmg gumbira! :D jemput makan!

4 ulasan:

nOOrsha berkata...

salam ika... pekaba??? sedapnye singgang sotong kak nor ni... x wt..hihihih...

Yat Maria berkata...

adussss!!! singgang sotong & sambal belachannnnn yg menggugat perutku ini..

Kyuubi_85 berkata...

aduh, nampak sedap je. huhuhu

Tanpa Nama berkata...

Sorting fact from fiction is of the utmost importance. City then asked him how much he
charges, and he said $150 per hour, but $300 per hour for testimony.
Denial of a person's No-Fault claim means that the work the
injury lawyer did in setting up the case will be easily transferable
to filing the case in court and prosecuting a First Party No-Fault Action against the insurance company for lost wages or
other benefits that were wrongfully denied by the insurance company.


My web-site; Injury Lawyer San Diego