Selasa, 4 Mei 2010

UdangGoreng Kunyit LK

UDANG GORENG KUNYIT LK

Salam bertemu kembali ;-),


Alhamdulillah kenyang sudah hihihi..... Td balik jer dr meeting lapor bukan main lagi mcm lah tak pernah mkn lewat, pastu td sblm pergi kita tak sempat nak masak lauk tgh hari cuma ada lauk pagi jerr buat bentou, tak maulah! Jdnyer masa pagi2 sblm pergi sempat jalan2 umah org nmpk umah kak hana udang umah kak e na pun udang huh! dahlah kita tak de stok udang besor2 gitu.. kita jarang masak udang kecik melainkan ambik isi tuk buat inti atau campur dgn telur.. Terbekenan dgn resepi KAK E NA sekali lagi sbb dasar pemalas masak nak yg simple sbb dah lapo hihihi.. ni pun baru habis makan sbb nak tunggu udang tu cair huh! kita tak suke masuk dlm micro atau rendam dlm air kecuali darurat baru buat mcm tu :D.. Pang pung pang siap!! Kak E na mintak halal n ijin resepinyer, macehhh!!! :-)

UDANG GORENG KUNYIT LK

Bahan-bahan:
  • 10 -12 ekor udang di bersihkan
  • 1 biji piman / capsicum / cili hijau dan cili merah
  • sedikit bunga kobis / carrot
  • bawang besar - dipotong bulat
  • sehiris halia - dicincang halus
  • 2 ulas bawang merah - dimayang
  • 1 ulas bawang putih - dimayang
  • sedikit serbuk lada hitam (optional)
  • sedikit air
  • serbuk kunyit
  • garam



Cara Memasak:
  1. Udang di gaul dengan garam dan kunyit secukup rasa.
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia cincang sehingga naik bau.
  3. Masukkan sedikit air dan bunga kobis.
  4. Bila bunga kobis separuh masak masukkan udang, piman, dan hirisan bawang besar.
  5. Jika terlalu kering tambahkan sedikit lagi air.
  6. Bila hampir masak masukkan sedikit serbuk lada hitam jika suka. Perasakan garam.
  7. Kacau dan tutup api. Sedia untuk di hidangkan panas-panas. Selamat mencuba hidangan yang ringkas dan cepat untuk disediakan.

1 ulasan:

zaidharis berkata...

Salam ziarah,
Uhuu,
sedapnye lauk udang tu,
nyum2 =)

Jemput ke laman blog saya
http://zaidharis-leechmiracle.blogspot.com/