Khamis, 13 Mei 2010

Ayam Goreng Madras

AYAM GORENG MADRAS

Salam kembali sume ;-),

Hari ni masak paling pemalas sekali n ayam tu seperti biasanyer dah terlebih perap dr malam td ehehehe... Kids request nak nasi goreng ikan bilis n gorengkan ayam ni jer abis citer sbb penatlah, nak rehat2 sekejap.. Resepi asal kat umah KAK LEEN sumber dr MAJALAH RASA Mei 2010, pastu nmpk kat umah KAK HANA mcm biasanyer jdnyer dah sampai sini pulak :D senang n sedap, yg paling best adalah kerak2nyer :D.. Ok meh tgk resepinyer, senang banget! jap g nak rehat n tidoooo ngantuk lerr huhuhu... Resepi cnp dr umah KAK HANA, tenkiuu both of u! tp ada kesialapan sikit lah ingatkan kita dadih dessert tu ruapnyer lain! hihihi.. so guna yogurt n makan dgn yogurt yummyy!

AYAM GORENG MADRAS
Source : Majalah Rasa Mei 2010

Bahan-bahan
  • 500gm ayam
  • 60gm Bawang Merah }
  • 60gm Bawang Putih } dikisar
  • 60gm Halia }
  • 3 sudu makan serbuk kari ayam
  • 2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh lada putih
  • 4 sudu makan tepung beras
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak untuk menggoreng
  • 3 sudu makan dadih




Cara-cara
  • gaulkan bahan-bahan yang telah dikisar bersama ayam
  • kemudian masukkan bahan-bahan lain kecuali minyak
  • gaul sebati dan perap setengah jam atau lebih
  • panaskan minyak, goreng ayam tadi
  • hidangkan bersama sos atau pun dadih.

7 ulasan:

HALAMANKU berkata...

Salam alamak Ika menu jepun cpt tul dah sampai HongKong.. bila nak sampai bangi.. Bak 2 ketui.. cepat sikit sampai bangi menu ni he he he.. rajin tullah si Ika ni he he

leen hussain berkata...

walawei ika....akak tak masak ni.... bak seketui!

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam ika...wah!ayam madras dh sampai sana yer!jauhnya ayam org india tue brjalan..heee.kuih lapis coklat pon nampak menyelerakn!!

indahhouse berkata...

salam ika,
dah bangun lom tu..hihihi. nak intai2 ayam masak madras ni. dah sampai bangkok rupanya. hai, kat rawang ni lom sampai2 lagi. tunggu stok ayam dulu. hihihi

openid berkata...

Salam Ika... jauh datang dari Madras ayam tuh ek... punye la sedap nampak... kite dok teringin nk makan nasi ayam penyet.. huhu..bila la nak memenyet ni.hehe...
Ijan

Yat Maria berkata...

salam Ika...ayam ngan kerak2 dia lah yg syok sekali meratah nih...really...yummy!

RiShaZalia berkata...

skodeng ayam goreng umah dak ika lak. tadi nampak umahh kat ina... hehehe