Selasa, 25 Mei 2010

Crunchy Cornflakes Chicken

CRUNCHY CORNFLAKES CHICKEN

Salam kembali :-),

Ni menu bentou untuk my kids hari ni :D ayam tu dah perap dr mlm td kul 12tgh malam jdnyer cuma 5 jam jer terperap ehehe... n kita tak cek pulak cornflakes kita tu tggl kurang dr 1cwn stgh! sib baik leh golekk2an lagi cuma yg last tu kita campur dgn oat, not bad lemak2 giteewww ;-).. Resepi asal dr SIS LOVE2COOK, thanks sis! mcm biasa cnp recipenyer ya.. ;-) Hari ni byk kerja nak buat memandangkan kita dah 2 hari cuti menggosok ahahaha..semakin malas nak gosok hari2 suke tgk jd bukit bakau baru sibuk2 terhegeh hegeh nak gosok :D.. Jom layan ayam ni dulu sblm buat lunch nanti KALAU rajin :D..

CRUNCHY CORNFLAKES CHICKEN

Ingredients :~
  • 2 pcs boneless, skinless chicken breasts ~ cut into smaller pieces
  • 1/2 tsp coarse blackpepper
  • 2 tsp paprika (may sub with chilli powder)
  • salt to taste
  • 1tbs Curry Powder>> i add
  • A bit Light soy sauce>> i add
  • 1/2 cup fresh milk
  • 1 egg
  • 1/2 cup plain flour
  • little salt
  • 2 cups Kellogg's Cornflakes – crushed (may add more)
  • oil for frying
  • butter (if baking)
  • chilli sauce


Method :~

  1. Mix chicken pieces with blackpepper, paprika and salt. Leave aside for 1 hour.
  2. In a bowl, beat egg with milk. Add plain flour and salt, mix until a smooth batter formed.
  3. Place crushed cornflakes on a flat plate.
  4. Dip chicken pieces in batter, coat well with cornflakes and drop them gently in oil. Deep fry until golden brown/ until chicken is cooked. Dish out and serve with chilli sauce or any ketchup of your favourite.
  5. * If U prefer baking ~> Dip chicken pieces in batter, then coat well with cornflakes and place them on a foil lined baking tray. Brush some butter over the chicken and bake at 190°C for 1 hour.

Mix with oat :D



award 2 kat bwh ni jugak dr SIS LOVE2COOK, thanks sis! kita ambik 2 :D


6 ulasan:

~*as*~ berkata...

salam ika, cantiknya umah, berwajah baru..
akak suka la..simple aje..bila la gaknya akak nak tuko langsir tu..hehe..Ika..ika.. nak ciken tu..dapnya!

PearlnScarf berkata...

ciken tonite...

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Wahhhh Ika, sepantas kilat!!! kekeke...;)

Sedapnye tgk CCC Ika nih...with oats lagi, not bad! Looks yumm lor!

Hey, thanks for trying. Happy U liked it. Also for accepting the awards ya! ^___^

Love dah buat berkali2...coz my son n my grandma liked it very much...hahaha!

indahhouse berkata...

salam ika,
wah...! kalu resipi sedap laju...jer dia. hihihi. supa tu dekat ker ika. atau stok mmg sentiasa ada? haish, mmg rangup ngup la ayam ni. tak sabor nak beli cornflake rasanya... tumpang sini tau..

Kerull @ Kay Enn berkata...

Salam ika..sowy eh dah lama tak jenguk umah ika kat bangkok ni...amacam bangkok..ok blum..harap2 sumenya selamat...

fuzidss berkata...

wow.. ni baik utk kesihatan ni