Isnin, 31 Mei 2010

Death By Chocolate Cake

DEATH BY CHOCOLATE CAKE

Salam isnin sume :D,

Waaaaa...sume org masih cuti2 ke??? soklan jeles hihihi.... Tak pelah, nanti giliran kita pulak cuti2 :D.. Buat kek ni semalam yg tgh keboringan, hari sabtu itu hari pun buat kek cekelat tp tgh bakar baru sperauh masak 3 kali blackout! huh! rasa nak cakar2 jerrrr.. nak sambung kukus tak boleh sbb umah ni guna hot plate haih! malang tak berbau sungguh hari sabtu tuuu.. Semalam buat kek cekelat pulak.. lama dah peram resepi ni, sbb tgk bhn mcmmm bykkk jerrr tp sebenrnyer senang! BEST CHOCOLATE CAKE i ever made, indulgence sgt2! mmg lengkap kata org kek ni, kalau nak sedap mmg kena buat ganache dgn whipped cream dia tu, ganache yg mcm nilah yg kita nak carik dr dulu, lepas ni akn ada ulangtayang lagi dan lagi sbb sume org suke! tang whipped cream tu jer kita tak mo manis sgt jdnyer kita lebihkan whipping cream dr resepi asal kalau tak sure manis pd kita lah kan ehehe... Biasanyer buat kek cekelat dia punyer ganache kalau letak kat sebok bila nak makan kena kuarkan dulu 10 min then baru makan sbb kalau tak dia keras tp ganache yg ni mmg lembut TAPI bukan lembik ya.. :D besday kek tuk ank dara nanti ni buatkan yg ni :-).. Resepi asal kat MyR dr MRSDAYAT, klu nak tahu kenapa nama dia mcm tu g baca kat komen laporan masakan carilah kat situ ada jwpn kenapa nama dia mcm tu hihihi... Tuan resepi mintak izin n halal resepinyer maceh!!! :-)

DEATH BY CHOCOLATE CAKE

Bahan-bahan ( loyang 9" )
  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila

**utk ganache**
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup >>boleh ganti dgn corn syrup tapi kita tak de sume jenis tu just sub dgn 1 1/4 cwn gula+1/3 air, masak sampai jd mcm syrup= dapat 1 cwn, guna 1/8 cwn sajer n selebihnyer simpan dlm sebok :-)

##utk whipped cream

  • 1 1/2 cwn non dairy whipping cream
  • 1 cwn yg di ambil dr sukatan tuk buat ganache td simpan dlm esbok.



Cara-cara

  1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
  7. **utk ganache**
  8. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  10. tambahkan golden syrup
  11. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  13. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  14. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit

7 ulasan:

izahdaut berkata...

IKAAAAAA...apa ni kek lawo sangat ni..malu la ai dengan kek yg sempoi kat umah ai tuu..tukor tukor jommm...nak kene try yg ni la plak..copy resepi

Kamalia berkata...

salam ika..ala..dah 2kali tulis kat shoputmix tu asyik xleh je..lapa ni..hahaha..akhirnye ika yg buat dulu dr kita kek ni..kita pun dh lm gak intai resipi ni,tp bab nak buat tu yg mls tu..amik yg kat sini jela.:)

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Dik....menitik air liur nengok.....suapkan sepotong!

Sueozana berkata...

Haiii...sedapnya Ika! Tak sabar2 nak try buat kek ni..!! Akak cnp resepinya yer, utk dikodek2 2,3 ari lagi, hehe.. tq2.

::Azura Rahman:: berkata...

ikaaaaaaaaaa.. mmg death betol tgk kek tu.. ekeke.. leh cuba nnti.. ala2 SR kan..

wz berkata...

tq utk resipi, saya dah cuba alhamdulliah

~*as*~ berkata...

salam Ika, akak minta ijin kopi pes rcp ya..akak buat x sesantek Ika.. sbb kelamkalibut.. tq ya Ika.. lain kali kena wat santek2 mcm Ika..:D