Rabu, 19 Mei 2010

Donut Malus Domestica

DONUT MALUS DOMESTICA

Salam kembali,

Breaking news>> Bandar bangkok dah tak mcm dulu pusat2 shopping complexs yg terkemuka kena bakar sana sini kebakaran, dan arahan pun dah dkeluarkan oleh kerajaan selepas jam 8mlm hingga esok jam 6pg perintah berkurung berkuatkuasa. Seram, sedih dgn keadaan yg semakin serius dan bahaya, dan kita pun sedih sbb kena bersiap sedia bila arahan dkeluarkan oleh embassy untuk pulang, tp kita kena balik japan kalau visa dkeluarkan cepat, n in case kalau tak dpt apply visa cepat terpaksa balik ke mesia.. Dgn keadaan mcm ni rasa tak nak kuar dr rumah, nasib baik byk buat stok kat umah ni, yg merisaukan lg satu hal electric atau pun bekalan air terputus. Ya Allah, lindungilah kami dr perkara2 yg tak di ingini, amin..

Ninja pun kena balik lepas lunch td sbb mmg tak leh kuar rumah n byk jalan dah tutup.. asap berkepul kepul.. Perut kena isi :D, ni menu minum petang budak2 tp kita tak de mood nak melantak byk2 mmg terus tak de selera bila dgr keputusan yg ninja tu bgtau td :-(. Resepi dr KAK TIM@TTM lagi ehehe.. kak tim! maceh!!! mintak izin n halal resepinyer ya, lembut n gebus n GEMUK :D. Resepi ni bulat2 dr umah KAK TIM ya :D, rasanyer KAK UMMI dah buat jugak tp kak umminyer donut magic sikit dah jd pizza hihihi...

DONUT MALUS DOMESTICA

Bahan2:

  • 80g/1/3 cup melted butter
  • 2 eggs
  • 1 1/2 tsp salt
  • 3 tbsp sugar
  • 600g/4cups bread flour
  • 2 tsp yeast
  • 300ml air suam

Method:

Pakai BM, masuk ikut urutan. Setting:Dough.



Method:

Kalau pakai tgn, campurkan air suam ngan yeast (biar dlm 5 minit).
Satukan bread flour, salt and sugar.
Buat lubang tengah..masukkan telur yg dipukul sedikit dengan butter. Pastu tuang yeast.
Uli sampai doh tak melekat kat tangan. Tutup doh. Biarkan doh naik selama sejam

Uli setebal 1cm. tekan dgn acuan donut.
Biarkan naik seganda, goreng dgn api sederhana.
bolehlaa letak apa2 atas donut tu..chocolate cair ke..caramel ker..aku suka cinnamon ngan castor sugar je.

5 ulasan:

indahhouse berkata...

salam ika,
oh, donut dia cantik la. suka tengok. nak2 yang bertoping coklat tu...hihi

Ummi berkata...

salam Ika, alahaii seriau pulak dgn news kat Bangkok skrg eh..harap2 xda apa2 yg buruk la berlaku lepas ni..moga semuanya selamat..Ika duk diam2 dalam rumah mkn donut malus domestica tu eh..hehee...dgr la arahan dari masa ke semasa tau n take care Ika cayanggg...muaahh!

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Ika...jaga diri baik2 tau..Akak sekeluarga akan terus mendoakan keselamatan Adik sekeluarga....ready...siap kain baju apa yang patut tau Dik...incase perlu gerak....jaga keselamatan Adik dan keluarga...itu yang penting!!!

Moga Allah pelihara Ika sekeluarga dan dipermudahkan segala urusan...Amin!...Nanti2 Akak nak cedok resepi donut tu jugak tau!!Nyumm!

Sayang Ika!! Muaaaah!

HALAMANKU berkata...

Semoga Allah melindungi kalian n menghentikan segala masalah ini...Amin.. Ika jaga diri n family bebaik.. semoga Allah mudahkan segala urusan.. erma tumpang sedih n risau..
whatever... jgn x mkn jaga kesihatan... pppssstt.. nak donut tu 2 ketui..he he he he

TopsyTurvyMum berkata...

Salam Ika,
semoga Ika sekeluarga selamat, Amin...memang ngeri baca berita keadaan kat sana..

Thanks ika, sudi cuba resepi dari Dapur Malus Domestica :) gemuk2, gebus2 tuuu..