Isnin, 24 Mei 2010

Thai Fried Bananas n Manggo

THAI FRIED BANANAS

Salam kembali n akn kembali esok hari insyaAllah :D,

Sob sob... sayang isteri dtinggal tinggalkan :-(.. Malam ni ninja tu berangkat ke japan lg urusan kerja, kali ni urgent, ngengada punyer customer! wagamama! huh! Tak pe lah ku pegang kata2 datas tu huhuhu.... menci sgt klu nak ikutkan, haih! takut ada panggilan kinkyuuuuu ajerr dr sekolah, lecehlah :-(.. Tp kn yg bestnyer dia balik hari khamis ahahaha... niceee timing! :P
Ok lah ok lah... ni nak jd mcm KAK HAZILA aka org dessert hihihi.... kita sejak2 tahu @ suke mkn dessert2 ni sejak g blog kak hazila mmg teruja, kdg tu hari2 mkn yogurt+pisang+Oreo kukis+whipping cream :D mmg sedap! pastu kasi picit itu cekelat hersley.. mmg tak ingat langsung berat bdn :D ehehe... Yg ni salah satu dessert yg popular kat thai (psstt! kita 7 tahun kat sini pun tak tahu kewujudan dessert ni :P) senang baituuuu..semudah tekan keyboard jerr! sedap pun sedap, sapa2 yg lum cuba harus cuba tp jan ada yg pengsan pulak ya :D, resepi ni dpt dekat ABOUT.COM+Video, japanese food recipe pun kita byk carik kat situ jugak. Ok, ni resepinyer alih bahse sendirik sbb sume org lg terrer spekong dr kita :D..

THAI FRIED BANANAS

Ingredients:

  • frozen spring roll pastry wrappers (6 inch square)
  • 2 bananas
  • cooking oil for frying


Method:

Prepare the Spring Roll Wrappers
>>yg ni basic pd org yg pestime nak pegang spring roll wrappers tu ya hihihi... ignored jerr!

Allow the wrappers to thaw for 5 to 10 minutes, before opening the packet. Open the packet and carefully separate 4 of the wrappers from the pile. Prepare your first wrapper by turning it 45 degrees, so it looks like a diamond.


Yg ni banana version ya :D

Add Bananas to the Wrappers

Peel a banana and break it in half. Place the banana half in the center of the wrapper. Grasp either side of wrapper and bring toward the center. Hold the wrapper in place on top of the banana with one finger.

Roll the Wrappers

With your other hand and thumb, bring the bottom end of the wrapper up over the banana. Tuck in the end and roll the banana over until it is completely wrapped. Secure the top corner of the wrapper by dipping your fingers in a little water and wetting the end to seal it like an envelope. Now the banana is ready to be fried.

Let's do it with the other banana half. Place the banana in the center, fold in the sides, bring up the bottom and roll it up to the top. Wet the top corner and seal.

Fry the Banana Rolls

Next, heat about 1 inch of cooking oil in a pot or deep frying pan. Keep the temperature at a medium high heat. The oil is hot enough when bubbles begin to rise from the bottom of pan.

Carefully place the wrapped bananas into the oil. Fry until the bananas until they are golden brown. If the oil does not cover the bananas, flip them over to fry both sides.

When they are done, turn off the burner and remove the pan from the heat. Take the bananas out from the oil and place them on a towel or absorbent paper to drain.

Serve and Enjoy



Yg ni pulak Manggo version :D dua dua sedap!

3 ulasan:

PearlnScarf berkata...

sedaappp...

MamaFaMi berkata...

Nampak sungguh menyelerakan sekali...

indahhouse berkata...

salam ika,
aish...buat saya kempunan jer. Kita ada pisang baru beli tu... heheh.
spring roll wrappers tu camana rupanya ya , ika?
ish, saya ni jakun skit.
kalu ganti kulit popia sedap tak? ;)
oh...mr ninja balik hari kamis ya... kihkih.