SUP TOMATO DGN KEPAH
Salam kembali sume!!! :D
HAri ni tuan umah malas sikit eh? bukan2!!! malas byk! ehehe... Nmpk tomato sup wif meatball kat umah KAK HAZILA terus jer masuk list atas sekali :D, lama tak makan sup2 mcm tu dan lagi satu kita ni sukelah sgt dgn cik tomato ni :D, dulu dah pernah buat resepi ni terus jatuh cinta tp jarang2 buat kang klu buat selalu bankrupt D hihihi... SIMPLE, SEDAP, CEPAT! ;-) Cuma kita dah adjust sikit ikut keperluan tekak semasa :D hihihi... Resepi asal dr KAK HANI @ RINGO kat MyR, maceh kak! mmg mabeleessssss! Mintak ijin n halal resepinyer juga ya :-)..
ALONGGGG!!! ni lah benda yg kita rebus mlm td tuuu :D ehehe...
SUP TOMATO DGN KEPAH
Bahan-bahan ( 4 orang )
>>Untuk clam tu biasanyer kita rebus dulu then airnyer dsimpan buat guna atau gantikan 1 tin air td, pastikan broth td tu dtapis sebelum dsimpan n guna ;-)
HAri ni tuan umah malas sikit eh? bukan2!!! malas byk! ehehe... Nmpk tomato sup wif meatball kat umah KAK HAZILA terus jer masuk list atas sekali :D, lama tak makan sup2 mcm tu dan lagi satu kita ni sukelah sgt dgn cik tomato ni :D, dulu dah pernah buat resepi ni terus jatuh cinta tp jarang2 buat kang klu buat selalu bankrupt D hihihi... SIMPLE, SEDAP, CEPAT! ;-) Cuma kita dah adjust sikit ikut keperluan tekak semasa :D hihihi... Resepi asal dr KAK HANI @ RINGO kat MyR, maceh kak! mmg mabeleessssss! Mintak ijin n halal resepinyer juga ya :-)..
ALONGGGG!!! ni lah benda yg kita rebus mlm td tuuu :D ehehe...
SUP TOMATO DGN KEPAH
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 1 tin whole tomato (crushed)
- 1 tin air
- 1 ulas garlic (ketuk dgn belakang pisau, cincang)
- 1/2 batang cili kering (klu suka pedas tambah - potong 1cm, buang biji)>>yg ni tak letak sbb budak tak leh makan.
- 3 sb olive oil
- 400gm clam (saya guna hamaguri, nama sejenis kepah di Jepun)>>kita pun guna yg sama hamaguri kat mesia klu tak de leh carik lala ya :D
- garam secukup rasa, 1 sb gula,
- 1/2 st kombucya (optional - boleh ganti dgn 1/2 kiub ikan bilis)
- 1 tangkai parsley (racik halus)>>Yg ni kita gantikan dgn celery
Sangat kenyang bila makan dgn homemade bun burger n cheeeseeeeeee :D
Cara-cara
- Masukkan kedalam periuk minyak, garlic n cili. Panaskan periuk. bila naik bau, masukkan clam. Kacau.
- Masukkan tomato, kacau sebentar. Tambah air, didihkan. Perisakan dgn garam, gula dan kombucya. Biarkan sampai clam terbuka.
- Tutup api, tabur separuh parsley kacau, tudung sekejap. Hidang dalam pinggan, tabur lagi parsley.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan