Isnin, 17 Mei 2010

`Benjol` Custard Raisins Bun :D

Benjol CUSTARD RAISINS BUN


Salam hari isnin semuanyer :-),

Pertama sekali mekaseh atas doa kalian, semoga dmakbulkn insyaAllah sbb dah byk nyawa terkorban :-(. Sowi ya semalam sibuk belanja, humang aiii org sikit punyer ramai! kita pun apa lagi belanja buat stok byk2 :D tempat kita ni masih selamat lg, dekat tu mmg dekat tp jalan2 yg d tutup tu sumenyer boleh nmpk asap2 itam pun leh nmpk.. Semakin teruk keadaan kat sini, n sekolah pun dtutup 2 hari, hari ni dan selasa n kalau keadaan makin tak baik akn sambung cuti lagi, dan sebab lagi satu belanja buat stok kdg kita tak tahu supermarket2 ni tutup bila kan, mcm hari jumaat lepas tetiba tutup tu yg takut tu.. Apa pun doakan keselamatan kami disini n rakyat2 mesia yg ada kat sini juga nak2 yg mmg dekat dgn area embassy, tq!

JANGAN KETAWA
ini amaran tau! tak baik ketawa2 tgk roti yg cantek tu hihihi.. haiyaaaa! camne leh kuar jendul ni?? salah siapa ni?? :D tp mmg best roti ni sedap! lembut! custard+raisin mmg best combination, syedap! nanti nak buat lagi tak puas hati betul rupa dia mcm tu, memula tu ok jer bila dah masuk oben mcm alien doh2 tu semua ehehe... Resepi asal kat umah KAK NOREEN UK, pas tu kita nmpk KAK MADIHA pulak buat, masa tu dah salin resepinyer cuma angin kus kus ni pulak dtg! Pastu KAK HANA pulak buat pheewwww... mmg HARUS buat walau malas :D tp sedaplah! siap buat 2 adunan sbb kalau ikut adunan asal mmg sikit cuma keseluruhan guna 150g tepung jer, sekali hadap ajer budak2 ni makan, buat versi choc chip untuk budak2 untuk kita yg 2nd round tu buat guna kismis :D.. Mekaseh ya semuanyer, mcm biasa mintak halal n ijin resepinyer :-)

CUSTARD RAISINS BUN

Bahan-bahan
  • 75 gm tepung roti
  • 75 gm tepung kek >>guna tepung gndum pun boleh
  • 1 camca teh yis
  • 60 gm susu segar
  • 1/2 biji telor
  • 30 gm gula pasir
  • 25 gm mentega
Bahan Kastad:
  • 1 cam. besar tepung kastad
  • 1/2 cam. besar gula pasir
  • 85 gm susu segar
  • 10 gm mentega
  • 1 cam. teh esen vanila
20 gm raisins/mixed fruits
1/2 biji telor untuk sapuan




Cara-Cara
Untuk Kastad: (Boleh tuka filling red bean atau sebagainya)
Masukkan kesemua bahan kastad ke dalam mangkuk tahan panas dan kacau dengan api perlahan sehingga pekat sedikit. Tutup api dan biarkan sejuk. Cover dengan cling film.

Untuk Bun:-
Masukkan kesemua bahan-bahan roti di dalam mixing bowl dan kacau sebati. Uli sehingga menjadi doh, elastik dan tidak melekat di tangan. (Atau kaedah lain, masukkan ke dalam bread machine, tekan setting doh, biarkan doh siap.) Setelah siap diuli, biarkan doh naik sehingga 2 kali ganda dalam masa 45 minit - 1 jam. Kemudian tumbuk2 kan doh untuk keluarkan angin dan rehatkan doh 15 minit lagi. Kemudian canaikan doh menjadi bentuk "oblong" dan sapukan kastad, taburkan raisins. Gulungkan seperti swiss roll dan potong ikut suka ketebalannya.. Susun atas pan yang telah digris dan biarkan doh naik sekali lagi. Sapukan bun dengan telor dan bakar pada suhu 180 deg. celcius selama 15 minit/hingga masak. Setelah masak, sapukan mentega agar bun kelihatan berkilat.

6 ulasan:

JC berkata...

Salam Ika...mintak 4 ketul bun bole..akak nk simpan utk sarapan esok..sedap ni kalu sapu butter..yummm

leen hussain berkata...

ika, benjol pun benjol ler...apa de hal... dah lapor, ngap aje!heee

Yatie berkata...

Salam Ika
Nmpk seksi roti tu bila benjol...tak kisahlah benjol ke jendol ke....yg penting lembut dan sedap....tapi memang bertambah menariklah Ika...kalau akak yg terbojol tulah yg akak geget dulu....ngap..

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

akak wt aritu pun ada gak yg sesat terbenjol.. kekeke... samalah akak pun wt 2 adunan.. lupa nak mention.. hehe.. tp mmg sedap kan roti ni.. anak2 akak suka..

akak pun doakan semoga keselamatan ika sekeluarga serta semua rakyat Malaysia yg ada kat Thailand dilindungi Allah S.W.T selalu hendaknya.. AMIN..

indahhouse berkata...

salam ika,
Takpe bun benjol, tetap menawan hatiku..

Moga ika n family juga warga malaysia kat bangkok dalam lindungan Allah jua. hati2 bila keluar rumah, ya ika..jangan kuar rumah sorang2, anak2 suh main dlm rumah jer.

Ummi berkata...

Ika, roti benjol xpa, x sakit...lg sedap ada laaa..tp kalau Ika benjol x dapat la den nk nolong eiii..hehee..amboiihhh sampai benjol tu nape Ika, Ika wat apa kat roti tu..heheee