DAGING KICAP KERISIK BEREMPAH
Salam kembalii!! :D
Haaaaa... ni lagi satu menu yg HARUS d cuba! Sedapppppp sgttt! dah mcm ala2 rendang gitew! sedaplah! pastu buat berkuah n pekat2 gitu..aiyooooo.... menambah makan hari ni :D pdhal hari2 pun tmbh jugak ahahaha.... Resepi asal dr KAK DAYANGJACK yg mmg tak pernah kering dgn resepi baru, sedap tawww! dulangi SEDAP :D kat tekak kita n kak dayang lah kan :D Hari ni nak clearkan baju2 besar iaitu baju kita yg tak sudah gosok malam td :D, ngantuk betul! ingat nak sambung gosok tgk dah pukul 12 tu mata dah tak leh thn, apa lagi mandi terus masu tido! :D jdnyer hari ni kena clearkan sbb esok sure bertambah balik baju sbb ninja tu balik :D..
Kak Dayang, mcm biasa mintak izin n halal resepinyer juga ya ;-), macehhhh!!
DAGING KICAP KERISIK BEREMPAH
Bahan-bahan :
Haaaaa... ni lagi satu menu yg HARUS d cuba! Sedapppppp sgttt! dah mcm ala2 rendang gitew! sedaplah! pastu buat berkuah n pekat2 gitu..aiyooooo.... menambah makan hari ni :D pdhal hari2 pun tmbh jugak ahahaha.... Resepi asal dr KAK DAYANGJACK yg mmg tak pernah kering dgn resepi baru, sedap tawww! dulangi SEDAP :D kat tekak kita n kak dayang lah kan :D Hari ni nak clearkan baju2 besar iaitu baju kita yg tak sudah gosok malam td :D, ngantuk betul! ingat nak sambung gosok tgk dah pukul 12 tu mata dah tak leh thn, apa lagi mandi terus masu tido! :D jdnyer hari ni kena clearkan sbb esok sure bertambah balik baju sbb ninja tu balik :D..
Kak Dayang, mcm biasa mintak izin n halal resepinyer juga ya ;-), macehhhh!!
DAGING KICAP KERISIK BEREMPAH
Bahan-bahan :
- 1 kg daging
- rempah 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan cengkih)
- 2 sb kicap pekat
- 3-4 sb cili kering kisar
- kicap manis/kicap masin secukupnya
- air secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- 1 sudu makan jintan manis (disangai dan ditumbuk)
- 1 sudu makan jintan putih (disangai dan ditumbuk)
- 1 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
- air asam jawa
- 2-3 sudu makan kerisik
- 1 sb Sos Tiram>>yg ni kita tambah
- 1 labu bawang besar
- 7 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
Cara-cara :
- Ambil 2-3 sudu besar bahan2 mesin dan gaul2kan bersama daging. Masukkan kicap pekat, jintan manis, jintan putih dan lada hitam. Gaulkan lagi dan perapkan sebentar (30 minit).
- Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali/periuk. Tumis bahan2 mesin hingga naik bau. Kemudian, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan air secukupnya. Masak hingga hampir empuk.
- Masukkan bahan-bahan selebihnya dan masaklah hingga daging empuk.
- Hidangkan bersama nasi panas. Sesuai juga dihidangkan bersama nasi tomato atau nasi minyak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan