Isnin, 3 Mei 2010

Oven Baked Lemongrass Spicy Chicken(no spicy version)

OVEN BAKED LEMONGRASS SPICY CHICKEN
(No spicy version)


Salam pagi isnin buat semua :-),

Hari ni cutii bg pekerja2 sbb gantikan 1 mei yg jatuh hari sabtu, rasanyer kat mesia pun sama jugak kan? tapi sekolah jepun atau tadika2 jepun yg sewaktu dgnnyer kena ke sekolah seperti biasa sbb jepun tak de cuti untuk hari pekerja ehehe... rasanyer Golden week dia org tu lah cuti hari pekerja :D.. Ni sepatutnyer n3 semalam tp semalam kelam kabut nak mencuci gmbr sume tu yg tak sempat nak update pastu malamnyer pulak dah penat masuk tido lmbt lah pulak sbb tolong si ninja tu basuh fish tank dia tu.. Hari ni pulak tgh hari nak kena g meeting lagi kat sekolah abg, haih! malas betul nak pergi tp kalau tak pergi kita tak tahu apa perkembangannyer dan yg paling utama kena kenal dgn cikgu kelas si abg ni, nak cek encem ke tak hihihi.... :P

Untuk ayam ni resepi dr SIS LOVE2COOK yg fames dgn resepi ayamnyer sbb biasanyer org india mmg terrer buat ayam2 goreng gini, kita pun suke ayam2 goreng berempah2 gini :D tp versi n kaler ayam kita tak leh nak sama dgn tuan punyer resepi sbb kita tak masukkan langsung serbuk cili sbb kita makan dgn sos cili ahahaha... pelik punyer org :D Tapi rasa mmg mabeles! kita mcm biasalah kan tmbh serai byk2 pastu letak curry powder sikit jer dgn yogurt byk2 sikit hihihi..perap semalaman mmg best! Sis!! mintak izin resepinyer cnp kat sini pulak, mekaseh!!! :D

OVEN BAKED LEMONGRASS SPICY CHICKEN

Ingredients :~
  • 1/2 chicken ~ cleaned & cut into pieces ( may use the whole too)
  • 3 shallots ~ pounded
  • 3 garlic cloves ~ pounded
  • 3 lemongrass stalks ~ pounded
  • 1 tbsp chilli powder (may sub with dried chilli paste)
  • 1/3 tsp cumin powder
  • 1/3 tsp fennel powder
  • 1/3 tsp garam masala (optional)
  • salt
  • 4 tbsp plain yogurt


Method :~
  1. Mix chicken with all the ingredients above (as per order) and leave it to marinade for 1 hour.
  2. Bake in a preheated oven for 1 hour/until cooked, turn chicken after 30mins.

1 ulasan:

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Ikaaaaa!!! besnya ur version nih!!! Love nak jugak...hehe...:)