KUIH LOPES
Salam hari minggu di ramadhan yg ke 21 insyaAllah!
Semalam bz, hari ni pun bz eh lupa nak bgtau semalam berbuka kat luarrrr!!! Finally dpt jugak berbuka kat luar sbb ninja dah 2 bulan ni kerja sabtu n ahad, jdnyer semalam ni dia luangkan masa kita org ank beranak, shopping baju budak2 sukeeeeeeeee sgt2! :D
Hari ni sibuk mcm biasa lah kan nak buat itu nak buat ini, byk kerja rumah tak settle and rasanyer ramai yg sedang main2 dgn cetak atau gentel2 kan kan?? Takpelah cuti sementara lah berblogging, bila nak sambung balik tak tahu tgklah kalau free kita update kalau malas sgt jumpa lepas raya jer lah eak :D insyaAllah!
Ok ni kuih buat masa berbuka hari jumaat, kebizian yg amat tak sempat nak post n3 ni, cuma sempat post kat FB jerr :D Resepi asal dr CheIza, tenkiuuuuuuu!!! mmg ini baru kuih lopes asli, isinyer padat, kenyal2, mmg best! Buatnyer tak ssh mana pun bungkus dia pun senang, mintak izin n halal resepinyer yer cheiza! :-) Selamat membakar beskut!!! hihihi...
KUIH LOPES II
Resepi Asal : CHEIZA
Bahan-bahan
Semalam bz, hari ni pun bz eh lupa nak bgtau semalam berbuka kat luarrrr!!! Finally dpt jugak berbuka kat luar sbb ninja dah 2 bulan ni kerja sabtu n ahad, jdnyer semalam ni dia luangkan masa kita org ank beranak, shopping baju budak2 sukeeeeeeeee sgt2! :D
Hari ni sibuk mcm biasa lah kan nak buat itu nak buat ini, byk kerja rumah tak settle and rasanyer ramai yg sedang main2 dgn cetak atau gentel2 kan kan?? Takpelah cuti sementara lah berblogging, bila nak sambung balik tak tahu tgklah kalau free kita update kalau malas sgt jumpa lepas raya jer lah eak :D insyaAllah!
Ok ni kuih buat masa berbuka hari jumaat, kebizian yg amat tak sempat nak post n3 ni, cuma sempat post kat FB jerr :D Resepi asal dr CheIza, tenkiuuuuuuu!!! mmg ini baru kuih lopes asli, isinyer padat, kenyal2, mmg best! Buatnyer tak ssh mana pun bungkus dia pun senang, mintak izin n halal resepinyer yer cheiza! :-) Selamat membakar beskut!!! hihihi...
KUIH LOPES II
Resepi Asal : CHEIZA
Bahan-bahan
- 300 gm beras pulut (boleh dpt dlm 10- 12kpg)
- 1/2 sk kapur
- kelapa parut
- sedikit garam
- daun pisang
- 1 buku gula melaka (dlm 150 gm lah)
- 100 gram gula merah
- beberapa helai daun pandan
- Rendam pulut dgn air kapur selama 2-3 jam ( Satu jam pun okey ). Toskan beras pulut yg telah direndam.>>Untuk yg ni kita rendamkan dgn air daun pandan
- *Utk air gula* masak gula melaka dan gula merah, masukkan daun pandan yg disimpul. Masak sehingga pekat. Biarkan air gula sejuk.
- Siat/potong daun pisang selebar 3 inci.... Ikut sukelah lagi lebar, lagi besar kuih lopes yg akan kita dapat.
- Layurkan daun pisang..... Sbb saya tak rajin, saya celur jer sikit ngan air panas....
- Buat bentuk segitiga pada hujung daun pisang dan masukkan beras pulut (dlm 2 sb) dan bungkus.... Buat 2-3 kpg dan ikat ( saya ikat pakai getah gelang jer)... Buatlah hingga habis. Pastikan bungkus pulut padat2... kalau tak pulut akan terkeluar atau pecah.....
- Rebus kuih yg dibungkus selama 2 jam.... Lagi lama lagi baik.... kueh yg terhasil lebih cantik dan tahan lebih lama....
- Bila siap rebus..... toskan kuih lopes dan biarkan sejuk......
- Dah sejuk buang ler daun pisang tu.... balut ngan kelapa parut yg telah di gaul dgn sedikit garam.... makan dgn air gula....