LOMPAT TIKAM SAGU
Salam kembali sume!
MAsukkan n3 ni sbb nak cepat, n3 tertunda jdnyer mmg dah habes :D Ramai yg dah buat kan? Rugi sapa tak cuba buat sedappppppp sgt!!! suke kita dessert2 mcm ni :D Tak leh lama2 mata kita ni mcm ada beras berkantung kantung, mengantukkkkkkkkkk sgtttttttt!!!!!!!
Resepi asal dr ALONGROZZ, maceh alonggg!!! dah buat lama dah along baru dapat publish hihihi... Mintak izin n halal resepinyer! Macehhhhh!!! Yg kita ingat KAKAK IZAH DAUT, KAK UMMI dgn KAK JUWITA jpn yg dah buat yg lain2 tak ingat sapa yg dah buat :D
LOMPAT TIKAM SAGU
Resepi Asal: AlongRoz@HomeKreatio
MAsukkan n3 ni sbb nak cepat, n3 tertunda jdnyer mmg dah habes :D Ramai yg dah buat kan? Rugi sapa tak cuba buat sedappppppp sgt!!! suke kita dessert2 mcm ni :D Tak leh lama2 mata kita ni mcm ada beras berkantung kantung, mengantukkkkkkkkkk sgtttttttt!!!!!!!
Resepi asal dr ALONGROZZ, maceh alonggg!!! dah buat lama dah along baru dapat publish hihihi... Mintak izin n halal resepinyer! Macehhhhh!!! Yg kita ingat KAKAK IZAH DAUT, KAK UMMI dgn KAK JUWITA jpn yg dah buat yg lain2 tak ingat sapa yg dah buat :D
LOMPAT TIKAM SAGU
Resepi Asal: AlongRoz@HomeKreatio
BAHAN-BAHAN: (loyang 9 x 12 in)
- +/- 400g Sagu
- Pewarna Merah
Lapisan Atas:
- 160 g Tepung Beras
- 200 ml Santan Paket
- 800ml Air
- 1 sb Pes Pandan
- 1 st Air Kapur
- 1/2 st Garam
Kuah Santan:
- 200ml Santan Paket
- 250ml Susu Segar
- 1/4 tsp Garam
- 5 sudu besar gula merah
- 3 sudu besar Gula
- Daun Pandan
CARA-CARA:
- Rendam sagu dgn air & pewarna merah sehingga kembang lebih kurang 10 min.
- Letakkan ke dlm bekas casserole & masukkan air secukup nya sehingga sagu terendam (Along lupa nak sukat air tapi agak2 dlm 3/4-1 cwn)
- Kukus 20 min.
- Campurkan kesemua bahan-bahan lapisan atas sehingga sebati. Kacau atas api perlahan sehingga pekat sedikit. Tuangkan ke atas lapisan sagu dan kukus 20 minit/bahagian atas masak elok.
- Sejukkan di suhu bilik dan kemudian dlm peti sejuk. Potong dan letak di dalam mangkuk-mangkuk kecil sebelum dituang kuahnya.
- Untuk Kuah Santan - Masak santan, susu & garam sehingga mendidih (jgn menggelegak). Sejukkan.
- Untuk Air Gula Merah - Masak gula merah, gula putih, sedikit air (biar nnt agak pekat) dan daun pandan hingga mendidih dan gula larut. Sejukkan.
- Hidangkan lompat tikam sagu bersama kedua-dua kuah tersebut
16 ulasan:
amboi ika,dalam pada takde mood tu laju je dia post entri..hehe
mmg cun betul duk dlm gelas gitu.. gelas pun cun.. akak bawak balik segelas ya.. dgn gelas sekali akak angkut ni tau.. tak mo pulang balik dah.. daaaaaaaaaa...nite2 hhehehe
eh...akak lom buat lagi..takde sagu..hehe..nak cepat2 g mana eh? hehe
eh..sejakbila ada musik kat sini? adaa ahli musik kah? haha
cepatnya sampai kat sini ika...
baru tadi nampak kat rumah kak Ummi..
adoiiii... pakal aje penat lagi kalau tak mau akak godek malam ni jugak...
sangat mengoda lompat tikam mu itu.. mmg sunguh menikam kalbu...
pic tu buat akak terpegun... georgous!
eh...xleh jadi ni...sampai bangkok dulu ghupenyer.. cheq sue dah berkurun bookmark xde buat2 lagi.... (stok sagu abes daaaaa) :)
nite2.. ingatkan tido awal sbb ninja dh balik.. siannyer.. moga2 cepat siap kerja ninja akak ye..
nnti ninja balik buleh wat lagi kuih nih, dh hbs kan.
lompat Tikam Sagu....cam best je ni Ika...kak cek jarang2 masak2 menu cam ni....teringin jugak nak membuatnya...bila ek...he he..:)
as-salam
cantik warna lompat tikam sagu tu.. emmm...memang npk sedappp!!!
ika.. mana ada akak dah buat aka buat lompat tikam tak de sagu.. hihihiii.. kena cari sagu dulu baru leh buat.. comelnya lompat tikam awak nak makan pun sayang tau
Amboi makcik, berkantung kantung beras kat mata ek. bak sini sekantung nak masak. hehehhee..... menarik la pulak lompat tikam sagu ni. unik :)
Assalamualaikum ika akak cayang..
selamat pagi... cantiknyaaaaa lompat tikam ika tu... geram akak tgk tau... meh segelas nak rasa ckit nie.. hehee...
Nice presentation!!!
Salam Sume!!
To Kak Anim>> Lupa nak n3 lah kak hihihi... buatnyer dah lama tp malas betul nak menaip hihihi...
To Kak Nor>>Kita ingatkan tak cun tu yg lmbt2 masuk n3 tu wakakaka... ambik kak gelasnyer boleh beli lagi sbb tak mahal :D laling balik :D
To Kak Ana>>Eh? akak tak tahu ke kita ahli musik?? wakakakaka.... alaaaaaa...sagu tu kat kedai melambak g beli jerrr :D eh? jgn! akak dah sarat kan duk umah diam2 :D
To Azlita>> Ahkakk!!! mekasehhh!!! nanti buat tauuu! sedap sgt! sesuwaiiii buat pencuci mulut org dtg hihihi.... Gmbr tu cun ke kak? kita ingatkan tak cun sbb tu kita asyik tolak ketepi jerr n3 ni :D
To Cheq Sue>>Bangkok mmg sentiasa cepat kak sbb ari ahad pun bekerja hihihi.. nanti dah cukup bahan buat tau!
To Tun Telani>>Dah balik dah tun malam tadi :D dia tak layan kuih2 manis mcm niii huh! akak buatkan lain :D maceh ya tun, akak pun harap2 masalah tu selesai sbb byk nak kena re install bali machine2 pastu ada audit lagi, byk kerja.
Cik Cek>>Ha ar kak mmg best, sedap tau! nanti akak cuba buat mesti jatuh chentaaaaaa :D
Abg Ady>>Combination yg best! nanti abg ady cuba gerenti akn buat lagi :D
Kak Juwita>> Owwwhhhh lompat tikam jer eak sagu tak de hihihi..tak kesahlah halal jer eak lebih kurang jugak cuma tak de sagu hihihi...
To Ijan>>Beras mahal! mana boleh nak bg bg yg dah siap masak jer wakakaka... Cuba ijan sbb sedap :-) nice combination sagu n lompat tikam tu ;-)
To Kak Diana>> Kakak cantek, sedap sgt kalau kita buat lagi kita bg akak eak yg ni dah lama abis hihihi...
To Kak Paty>> Mekaseh kak, nak jemput makan dah habis pulak hihihi... kita makan kerepek ya :D
Ramai dah kena demam lompat tikam sagu ni. Akak tumpang makan je lah..
teringak masa time sekulah dulu @ pasir mas. Hantu sangat dgn lompat tikam
Ika cayang. Soli lambat datang... wah, cantik dok dlm gelas. Nak minta sure dah abis ni...hehe
Catat Ulasan