HOMEMADE CENDOL II
Salam kembali :-)
Yg ni cuba resepi terbaru dr wendy, aishh! seronok tgk kejadiannya kalau tak sebelum ni rupa ala2 yg tu tuuuu ehehe... kali ni panjang2, thanks to wendy sbb bg idea guna plastik, sblm ni terpkir nak buat gitu jugak tp takut tak nak keluar adunannya :D belum cuba belum tahu kan?
Resepinya kita letak sini jugak ya, thanks for sharing wendy! Minta izin untuk di kongsikan di sini juga resepinya :-) Untuk semua, selamat berbuka bila sampai waktunya dan terima kasih juga setiap kunjungannya m(_ _)m
HOMEMADE CENDOL II
Original Recipe : WENDY table for 2
Ingredients :
Method
Yg ni cuba resepi terbaru dr wendy, aishh! seronok tgk kejadiannya kalau tak sebelum ni rupa ala2 yg tu tuuuu ehehe... kali ni panjang2, thanks to wendy sbb bg idea guna plastik, sblm ni terpkir nak buat gitu jugak tp takut tak nak keluar adunannya :D belum cuba belum tahu kan?
Resepinya kita letak sini jugak ya, thanks for sharing wendy! Minta izin untuk di kongsikan di sini juga resepinya :-) Untuk semua, selamat berbuka bila sampai waktunya dan terima kasih juga setiap kunjungannya m(_ _)m
HOMEMADE CENDOL II
Original Recipe : WENDY table for 2
Ingredients :
- 50g Mung Bean Strach
- 50g Cornstarch
- 600ml Pandan Juice + 1 drop alkaline water>>kita tak masukkan alkaline water
- 100g Cornstarch
- 500ml Pandan Juice + 1 drop alkaline water
Method
- Prepare a basin of ice water, keep it in the fridge. Or, prepare a basin of water and another container of ice cube ready (keep in Freezer). Prepare oven Mittens and food grade plastic bag (like ZIPLOCK or HDPE bags) and scissors, ready at your working spot.
- Combine everything and cook on medium low heat until it turns thick, tranculent and glossy.
- Bring out you basin of ice water.
- Immedietly transfer the hot starch mixture into the plastic bag (Wear Mittens on your working hand.
- Snip one corner of the bag (about 3mm) and squeeze the content into ice water.
- Leave the cendol `noddles` in the ice water for 15 minutes. Strain and it ready to use.
15 ulasan:
salam ika...jelesnya tengok cendol tu..siyes,memang cantik dan panjang2..selalu kalau guna resipi yg tu dia mcm jd pendek kontotkan..ok,nnt bila rajin nak cuba yg ni pulak..tq ika
pssstt..sihat ke semua?raya balik kg ek?
cantiknya cendol ijah,ghajen pulak tu
aduyaiii cukup rajin la...cantik pulak tu cendolnye...QH beli aje yg siap tu...hehe
Cendol satu!..ekekekekee..Rajin ko mencendol ya ika...
cantiknya Jahhh, kalau dapat lagi cantekkkkkkkkk!!
guna cornstarch? wah boleh cuba. biasa guna tepung beras kan. lain tak rasa dia ika?
suka cendol selalu beli jer. nanti boleh cuba buat sendiri...TQ share resepi.
salam ika...wahh i like jugak... tapi kalau cuba ni agak2 jadi ke tak huhu... ramadhan kareemm
salam ramadhan jah...amboi cendol dia...liuk melentok chomei jek!!hihi
jah tepung mung bean tuh ape yek???tepung kacang ijau ka??
salam ija..Semlm k.atie pon minum cendol gak..HB beli kat pasar Ramadhan jer :D
Yg homemade lagiiii sedapkn....
bila laa nak sampai seru buat cendol sendiri..heheh
caman ghupenye bende plastik tu ika... macam nak cuba je jugak ni
salam syg ika..
waalllaaa napa cantik sgt cendol tue..try tunjuk camner watnye..teruja akk nengoknya..:)color pun cantik sangat..dh boleh wat jual nie..
Cantiknya hasil cendol tu Ika... sungguh! Dengan warnanya yang menarik... teringat kak mamak jual cendul kat Sungai Buluh masa kecik2 dulu...punyalah banyak pelanggan, dulu satu mangkuk 15 sen je, lepas tu aisnya diparut dengan tangan, tak ada mesin macam sekarang ni... cendol mamak tu tak ada tandingan, enak banget! Tapi agakanya mamak tu dah lama kembali ke alam sana sebab dah tak pernah nampak lagi sejak beberapa puluh tahun kebelekangan ini... he he he cerita pasal mamak pulakn ye Ika...
Salam ika...rajin nyer kamu....cantek cendol tu...save resepi ye...nnti nk try jgk...:-)selamt bersahur..:-)
Catat Ulasan