NASI MANDHI
Salam kembali ;-),
Sapa2 yg belum mandhi jer tak leh join makan nasik ni :D, nasi pun tahu jugak nak g mandhi ahahaha... buat ni pdnkan dgn kan ayam yg kat bwh sana tu ya :D pastu kita ni dasarnyer pemalasss sepatutnyer lawan dgn acar2 ke apa kan, kita tak pulak bukak nenas dlm tin makan dgn nenas dlm tin tu lah! hihihi.. TAPI sedapppppppp!!!!!! :D tak cayer g cuba ;-).. sana sini org buat nasi MANDHI lah KEBULI lah lepas ni tak tahu nasi apa lagi yg kuar.. Resepi ambik kat umah KAK UMMI kuantan, maceh kak! N terima kasih juga buat peyumbang respei Puan Raidah n mamasya :-) kerana berkongsi resepi yg cedap ni ya :-).. N mcm biasa mintak ijin resepinyer n halalkan sekali ya :D.. tenkiuuuu!!! cnp dr rumah KAK UMMI :D maceh sekali lagi!
Sapa2 yg belum mandhi jer tak leh join makan nasik ni :D, nasi pun tahu jugak nak g mandhi ahahaha... buat ni pdnkan dgn kan ayam yg kat bwh sana tu ya :D pastu kita ni dasarnyer pemalasss sepatutnyer lawan dgn acar2 ke apa kan, kita tak pulak bukak nenas dlm tin makan dgn nenas dlm tin tu lah! hihihi.. TAPI sedapppppppp!!!!!! :D tak cayer g cuba ;-).. sana sini org buat nasi MANDHI lah KEBULI lah lepas ni tak tahu nasi apa lagi yg kuar.. Resepi ambik kat umah KAK UMMI kuantan, maceh kak! N terima kasih juga buat peyumbang respei Puan Raidah n mamasya :-) kerana berkongsi resepi yg cedap ni ya :-).. N mcm biasa mintak ijin resepinyer n halalkan sekali ya :D.. tenkiuuuu!!! cnp dr rumah KAK UMMI :D maceh sekali lagi!
NASI MANDHI
Bahan:-
- 4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
- 3 camca besar minyak sapi
- 4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
- 1 biji bawang besar ~ hiris halus
- 3 ulas bawang putih ~ hiris halus
- 1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
- 1/3 cwn kismis
- Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
- Sedikit pewarna kuning- guna
- 1 sk kunyit campur dgn sikit air
- Garam secukup rasa.
Apa yg lain nasi ni?? dia bau arang :D tu yg sedap tuuu mcm satay jugak yg dbakar guna arang tu mcm mana bezanyer dgn bakar atas kuali jer :D
Cara penyediaan:-
- Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu.
- Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
- Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
- #Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2 minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
- Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
- Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
(#) Step (4) ni tak buat sbb tak ada arang kat rumah..ada kat kedai, maleh nak membakar setakat nak letak seketuiii..hehee) Orang lain jgn ikut akak eh..rajin2 sikit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan