Isnin, 19 Julai 2010

Kembali buat sementara

Otanjyobi Omedetou!! ^__^/
Doa, semoga membesar dgn sihat n sentiasa dlm lindunganNya insyaAllah amin..
gambar dambil semalam :D

Salam kembali :-),

Hari ni nak masukkan n3 istimewa tuk ank perempuan kita yg sorang ni sbb dialah sorang perempuan dan dia jgklah ank kesayangan ninja sorang tu :D.. Sebelum tu nak mintak maaf ya pd yg dtg berkunjung tuan umah tak de, masih dlm proses mencarik rumah n dah kol LD untuk kasi tempoh sebulan, maknanyer akhir bulan 8 dah kena halau daahh ehehe... bykkkkk bilik kosong kat sini tp masih tak siap lg kena ubahsuai jdnyer tak leh nak kacau cau, kita tunggu dulu sampai akhir bulan 7 ni, kalau2 dah tak de mmg kena angkat kaki dr condo ni, yg malasnyer brg besar2 dah byk ni mcm sofa sume, aduuhhhh, pkirkan menda ni sume rasa mcm nak humban jer sume2 yg ada ni ehehe.. akhir bulan 7 ni jugak ada cuti 5 hari jdnyer kita org mcm biasa nak g makan angin sementara meninggalkan suasana umah yg kelam kabut ni ya :D, InsyaAllah akn bersiaran semula lepasssssss sume selesai.. Rasanyer bulan puasalah niii kena pindah, malas betul! huh!

Hari ni genap 6 tahun umur Arika, kalau ikut kalender jepun hari ni pun cuti, UMI NO HI, jgn tanyer kita cuti apa sbb tak duk jepun ehehe.. kalau ikutkan UMI>>LAUT jdnyer hari laut kot! hihihi.... Ok lah since masih mood malas2 giteewww, buatkan jugak kek cekelat mmg jd kegemaran budak2 kecik kat umah ni.. Kita cuba resepi ni pulak, nama jer devil`s tp yg mkn ni sume little angel :D Resepi cnp dr umah KAK AYU SG, mekaseh kak ayu!! Rasanyer resepi asal pun nama kak ayu jugak ehehe... gmbr2 kek ni sume dambil lepas kuar dr sebok jdnyer nmpk mcm kering sbnrnyer lembappppp banget! bila ganache dia dah lembut aduhhhh mak aiii mmg sedap! pastu ada masam2 creamcheese pulak huh! sendirik mau ingat lah ehehe... Untuk resepi ni mintak halal n izin ya kak ayu :-) untuk adunan kek kita buat 2 adunan yg lain2 tu buat satu adunan jerr.. sowilah mmg tak reti nak deco bagai ya tp kalau si ank kecik yg tgk kira heaven lah ni sbb cekelat ekekeke..abaikan tulisan iteewww ya, malas nak buat BC just guna whipping cream sampai terlebih pukul wakakaka...berair+ada tgn yg colet2 lagi haih! bertambah buruk jdnyer! :D Byk kerja hari ni, insyaAllah kalau ada kelapangan ptg2 kita jalan2 kat umah2 org ya :-) akhir sekali terima kasih yg mendoakan, kami semua alhamdulillah sihat :-) tenkiuuuu!!

DEVIL`S FOOD CHOCOLATE CAKE

Ingredients:- kita tak guna sukatan asal, ikut sukatan kak ayu
1 cup all purpose flour
1/4 cup cocoa powder-( Ayu used Valrhona cocoa powder)
3/4 tsp bicarbonate soda
1/4 tsp salt
1/2 cup granulated sugar-Ayu used 1/4 cup
1/2 brown sugar- Ayu used 1/4 cup
65g butter
1 large egg
1 tsp vanilla extract
1/4 cup buttermilk- (homemade 1 cup milk added with 1 tbsp distilled vinegar leave to rest for about 20 minutes, but use 1/4 cup only ya for this recipe)
1/2 cup warm water



Method:-
Set your oven at 170C
Prepare your cake tins.
Sieve flour, cocoa powder, bicarbonate soda, salt, and set aside.
Beat butter with sugars until light and fluffy, add eggs.
When all well incorporated add the dry ingredients (flour, cocoa powder etc) and alternate with liquid ingredients (buttermilk + warm water) in three portions, last incorporate the vanilla extract.
Bake for about 30 minutes or until just cooked

Cream Cheese Frosting-(make 1/2 the amount next time)
250g Philadelphia cheese-(next time just use 1/2 this amount for the cream cheese)
125 butter
1 cup icing sugar-Ayu used 1/4 cup
1 tsp vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon
Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.

Chocolate Ganache-(make 1/2 the amount next time)
200ml double cream with at least 30% fat content-I used whippping cream
250g dark chocolate, chopped finely
a pinch of salt
In a double boiler, warm the cream until just at boiling point, add the chocolate & salt and stir. When all the chocolate has melted, remove for heat and continue stirring until all well mixed.
Let the cake cool completely, spread the cream cheese frosting and pour the ganache on top.

Sources:-From cupcakeschek.blogspot.com



18 ulasan:

Ummi berkata...

Salam rindu Ika, apa khabar? Sonok eh bercuti blogging, akak pun rasa jeles nih...hehehee...Btw, wishing Happy Birthday to Arika, semoga menjadi anak yang solehah dan berjaya dalam kehidupan di dunia dan akhirat...Cantiknya ganache Ika buat tuh, licin jek....lg cantik kalau akak dpt merasa kek tuh..huhuu...take care k..muaahhhh!

HALAMANKU berkata...

Salam rindu Ika.. Laju2 dtg.. Selamat Ulang Thn ke 6 Arika..
* Semoga Menjadi anak solehah
* Semoga sihat n berjaya dlm Pelajaran n Hidup
Semoga Ika Sekeluarga + Bahagia + gembira + Keberkatan... Moga dimudahkan urusan berpindah..

hana berkata...

otanjyobi omedetou arika sann!! moga jadi anak solehah yo ndukkk! kapan2 iso ngomong jowo! kekekekekeke..... abg kata, jom kiter g laut! hahahahahaa... busan dong panehh bebenoo nak kuor! take care anak branak taw!

cikmanggis berkata...

selamat hari lahir Arika semoga jadi anak yang baik:)rajin belajar,rajin tolong mak ya...rindu kat ika ni sob sob

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Hi Ika, hope U r good there!!!

WOW, cunlah the cake! Mmg devil's cake ni...

Happy 6th Birthday to Arika darling ya!!! Have fun gal! :D

fmina08 berkata...

otanjyobi omedeto utk arika....
da 6thn yek??..wes gedi2 anakmu yo ijah...
mudah2an jd anak solehah..diberkati hidupnya..dimudahkan segalanya..aaaamiiin..

Yatie berkata...

Salam Ika,
Happy Birthday To Arika...moga pnjng umur, murah rezeki, sihat selalu, menjadi ank yg solehah, sentiasa membahagiakan dan membanggakan ayah dan ibumu serta berjaya di dunia dan di akhirat...Aminn

shiori_LA berkata...

selamat hari lahir arika...semoga panjang umur...

Jiya berkata...

hepi besday arika. semoga jd anak yg solehah dan berjaya lam hidup... amin. aunty tak bawak hadiah, hadiah mintak kat mak yer.. akekekekeke!

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

'selamat hari lahir Arika'...semoga jadi anak yg solehah...rajen2 belajar & jgn notty tau...kiss dr acik atie

Deliah's Deli berkata...

salam ika...happy belated birthday to arika-jd anak yg baik yerk :) p/s sedap kek tu,ade lg ke :)

Ayu berkata...

Happy 6th Birthday To Arika!!
Semuga menjadi anak kebanggaan mama & ayah..
Bestlah kek mama buat..auntie minta sikit boleh tak?..hhehe

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Ika...ni lah si Ika Junior ya!!! happy Belated Birthday dari Tok Mama!!! Tak ada apa yang nak di berikan hanya Doa moga IKa Jr. membesar sihat dan menjadi anak yang berjasa,solehah dan sentiasa dipelihara Allah dari kejahatan dunia dan akhirat! Amin!

Lovely Kitchen berkata...

Muncul kejap yer...he he Happy 6th birthday to Puteri Arika, semoga sihat dan jadi anak yg solehah...

pssstt : ada je stok ichigo kamu ye ika...murah ke kat sana?

HomeKreation berkata...

Soli ler auntie sorang ni terlambat. Walau begitu, ucapan & doa dari auntieRoz buat Putri Arika semuga cepat besar, sihat, pandai & jd ank yg solehah!Amin!

indahhouse berkata...

Salam ika,
Ap khabar ika? saya datang menjengok. rupanya terlepas entry birthday.

Firstly, happy birthday to Arika. Moga sihat selalu, cemerlang di dunia dan akhirat dan jadi anak yang solehah. :)

Sure sedap kek devil's choc cake tu. :). Saya pun sambung cuti lagi. nyuruk skejap. hihi..

anie,Nagoya berkata...

Arikachan,otanjyoubi omedetou...lmbt ucapkan...

kak ina kl berkata...

selamat ulangtahun buat besday girl..semuga berjaya di dunia dan di akhirat...dan menjadi anak yang solehah.

nak jugak cuber buat kek ni..tapi tak terbuat ajerlah