ads/iklan

Selasa, 23 Mac 2010

KUIH JAGUNG BAKAR


Salam n selamat pagi sume!! :-)

Senyum duluuuu ^_____^ hihihi... Kuih bakar ni semalam kita duk tunggu kak ayu abis taip baru kuar n3 ni, bila refresh tgk n3 terbaru kak ayu kuih bakar jagung ni terus tak pikir banyak godeh sana sini mana yg patut :D, taraaaaaa..siap kuih ni malam2 hari :D... Sedap! kita suke lah kuih2 jenis mcm ni makan panas2 tak kiralah janji kerak dia rangup :D... Resepi asal dr KAK CITARASAWAN n kita pulak kopipes dr umah KAK AYU SG mekaseh kakak2 yg baik hati yg nak share resepi ;-) mintak izin n halal ya resepinyer.. :D rasanyer hari ni byk kerja yg nak dbuat :D pastu nak masaka apa trgh hari nanti ni??? Jomlah makan kuih ni dulu :D

KUIH JAGUNG BAKAR

Ingredients:-
500g tepung gandum-saya ayak -(500g plain flour-I sieved)
5 biji telur-(5 eggs)
1 tin jagung dalam tin-(1 can cream corn )
1 mangkuk sederhana gula pasir-saya gunakan 1 cawan -(1 medium size bowl sugar-i used 1 cup sugar)
2 mangkuk santan-saya gunakan 500ml + 130ml-(2 bowl coconut milk-I used 500ml +130ml)
sedikit minyak sapi-(some ghee oil)
sedikit garam-(some salt)
sedikit pewarna kuning-(some yellow colouring)



Ni potong masa panas2 jdnyer dia belum nak keras lg tp jan risau kalau dah sejuk dia cantek kerasnyer ;-)jan ikut kita sbb kita suke makan kuih panas2 dan tak sabo nak potong! hihihi..


Method:-
Masukkan tepung gandum dalam sebuah bekas kemudian campurkan dengan telur, santan, gula, sedikit garam dan pewarna kuning. Kacau adunan sehingga tidak bergentel2. Sesudah itu masukkan jagung manis dan kacau lagi sehingga rata. Sapukan acuan pembakar dengan sedikit minyak sapi. Tuangkan adunan kedalamnya dan bakar sehingga masak-(saya bakar selama 50 minit @ 175C)-terserah nak kerak macam mana.-(Combine flour, eggs, coconut milk, sugar, some salt and some yellow colouring in a bowl. Fold mixture till incorporated and not lumpy. Add in cream corn and mix well. Grease mould with some ghee oil. Pour mixture into moulds and bake till cook- I baked for 50 minutes@ 175C-depends on how well the crisp you want)
Sources:-From resipicitarasawan.blogspot.com

Tiada ulasan: