Rabu, 2 Mei 2012

Cookie Dough Cheesecake Bars

_DSC0210
COOKIE DOUGH CHEESECAKE BARS

Assalamu`alaikum wbt, salam pagi rabu semua :-)!!

COOKIE DOUGH CHEESECAKE BARS
Source 1 : MY BAKING ADDICTION
Source 2 : BISOUSATOI, KAK RIMA

Ingredients: (bahan-bahan)

FOR THE CRUST ( Lapisan Bawah)
  • 1 1/2 cups graham craker crumbs, Kak Rima used digestive (1 1/2 cwn Biskut Graham Crumbs>>yg ni kita buat mcm kak rima guna digestive)
  • 5 tbsp Unsalted butter, melted ( 5 sb mentega tanpa garam, di cairkan)

CHOCOLATE CHIP COOKIE DOUGH (Doh biskut coklat chip)
  • 5 tbs Unsalted Butter, room temperature ( 5 sb mentega tanpa garam, suhu bilik)
  • 1/3 cup packed light brown sugar (1/3 cwn gula perang>> yg ni kita kurangkan sikit)
  • 3 tbs granulated sugar ( 3 sb gula)
  • 1/4 tsp salt ( 1/4 sk garam)
  • 3/4 cup flour ( 3/4 cwn tepung gandum)
  • 1 cup Choc Chip (1 cwn coklat chip>>yg ni kita guna 1/4 cwn sahaja)

FOR THE CHEESECAKE FILLING ( Untuk adunan cheese kek)
  • 10 oz cream cheese, room temperature ( 10 oz krim cheese, suhu bilik)
  • 1/4 cup sugar (1/4 cwn gula>>yg ni pun kita kurangkan sikit)
  • 1 large egg, room temperature ( 1 biji telor saiz besar, suhu bilik)

_DSC0218_DSC0217
sedapppp :D

DIRECTION : (cara-cara)

1. Preheat the oven to 325 F. Line an 8 inch square baking pan with parchment paper or foil allowing a little overhang and spray with nonstick cooking spray. Set aside.

2. Mix the melted butter and graham cracker crumbs until thoroughly combined. Press the mixture into the bottom of the prepared pan. Bake in preheated oven for 6 minutes. Remove pan to a cooling rack. Do not turn your oven off.

3. While the crust is cooling, prepare the chocolate chip cookie dough. In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment or in a large bowl with an electric mixer, beat butter, brown sugar, granulated sugar, salt and vanilla until smooth and thoroughly combined, about 1 minute. Mix in the flour on low speed, and mix until just incorporated. Mix in the chocolate chips. Set aside.

4. In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment or in a large bowl with an electric mixer cream together the cream cheese and sugar until smooth. Mix in the egg and vanilla on low speed just until incorporated. Pour the cheesecake batter into the prepared crust. Using your hand to form clumps. Flatten the clumps of dough in your palms to flatten them out a bit. Distribute the cookie dough onto the top of the cheesecake batter. Be sure to use all of the dough. You will cover most of the cheesecake batter.

5. Bake for about 30 minutes, until the top feels dry and firm (the cookie dough) and the entire pan looks set if given a gentle shake. Move bars to a cooling rack and allow to cool completely.

6. Lift the bars out by the overhang; slice into desired size and store in the refrigerator. Serve cold or at room temperature

- adapted from The Essential Chocolate Chip Cookbook

_DSC0203_DSC0204

27 ulasan:

ibh_sue berkata...

Aslmkum ika.
Hamboiii. . Pg2 dah ada cookies ya. Ko tau,smlm mmg akk puas duk godek2 dapo org nak carik cookies. Napa ntah lately ni teringin mkn cookies ja. Udahnya akk mkn cookies cipsmore beli ja. Heeeer.

Asyifa Mustaffa berkata...

alamak kak....pepagi dah jamu mata nih...! Bru teringin nak buat.....skali biskut degestive tu x de stok plak dah.....rsanya gnti dgn bskut lain pun ok la kut....ye ke?

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Ika!!!
tak perlu kata apa2 *___*
cantik!!! ni mesti sedap sbb ada cheese!!!! yummy :P

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Salam, Ija.. haishhhhhh!! Nak kata WW pun bukan, tiba2 resepi cerita di sebaliknya takde???

Sheila Shafeareen berkata...

salam ..sihat selalu ye,,,hemmmm menarik ni...kukis kat rumah dah habis dahhhh....ada lg ke kalau ada nak 3 keping.....

Watierman berkata...

Assalam Dik Ikaaaa....alamak kelmarin dah wat samprit...ingatkan tak pe lah....dah ada kukis....tetiba tergoda lak dengan kukis potong2 ni..siap bercis bagai.....Ya ALLAH...kau kuatkan lah Iman ku agar tidak tergoyang keimanan ku untuk membuat sesuatu yang menambahkan lemak tepu ku...AMIN!!!...tersedu sedan...ni Akak balik dulu ya!!

tun_telani berkata...

kak ika!!!!! adoiiiiiii!!!!!!!! terliur! terliur!! nape sedap sgt niii.. tun xpernah terpikir letak cookie doh atas cheesecake.

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Pagi ni bisu tanpa kata apa2 ya..hehehe. jimat tenaga ya Ika janji ada update resipi yang mengancammm! sedap nampak tu tak boleh tahannnnn..

KakAsma berkata...

tengok bahan mmg senang..tapi nak buat nyer kena rajin rajin kan Jah..
tapi anak akak dengar cisss sumea nye kata cis!!kurang gemar..kot ada lebey meh laa poskan..
tapi Umar mmg tak tolak kalau dibagi nih...:)

Mas berkata...

Assalamualaikum ika....
rajinnya adik soerang ni ngukis..
aitt..nape membisu jerk ari nie..he3

Khairul Hakimin B. Muhammad berkata...

mak aih... uhuhuhu bakla sikit!

::Azura Rahman:: berkata...

menarik!!!... sedap tak Ika?.. cer bg akk test.. 1 bar pon ok.. hihihi.. =P

Asyifa Mustaffa berkata...

thx kak,
insyallah akan ditry test...nak gak tau nie cmna rasanya....
sy copy resepi dulu ye...hehe...

Rohah berkata...

minta cookienya..kudapan yang best ni sambil ngadap2 Tv,sedar tak sedar habis satu loyang..

FnF Simple Life berkata...

kukis ciskek... terbaik... 2 in 1 le kira nya ni kan Ika...kretif sungguh ;)

TopsyTurvyMum berkata...

Menarik, tapi ada cheese tu nampak gaya ahkak makan sorang2 jer. Pastu gemuk sorang2 haha

Bicara Kak Noor berkata...

salam Ika,ni mesti kes sibuk bebenor ni sampai tak sempat nak kata apa2 kan heehe apa2 pun mmg sedapppppp

Ayu berkata...

Assalam anak mantu,
memnag nampak sedap brownies anak mantu ni... nanti hantar seloyang ya..kasi adik2 ipar semua makan..heheh

quinnie berkata...

aduiii cam ne nak diet nih....macam2 dugaannya...hahahha....guruh petir lak kat sini sampai hilang ayat dah ni..kakakka....nanti la kita singgah lagi sini..nak ambik resepi si komok ni..hehehhe..adehhhh

sabar dubai berkata...

kak ika...teramat bz yee smpi terus masuk resepi..hehehe..nk cube tp kite tgh diet aa skgg huhuh saba jela

dapurCikWan berkata...

Salam kak..cikwan datang jamu mata kat blog akak.. =)salam kenal...

zila 4ever berkata...

salam ika cayang
adusss sedappp..sedappp sedapppp..kalau akk sekali adap jer dah habisss..rajin btl adik akk nie..:)

rahel berkata...

Waw..semestinya sedap..kalau cheesecake mcm ni memang susah nak ketepikan..hehe..

Nuwairani Ismail berkata...

macam tau2 aje kite ada 2 ketul cream cheese dalam fridge. tapi tak boleh nak buat lagi resepi ni sebab takde oven api atas bawah. kite suke kalau cookies tu garing2 gitu. nanti nak kene beli oven baru la kot.

Marya Yusof berkata...

As salam Ika,

Nak sikit cookies tu, tgh lapor ni...huhuuu... ni mkn biskut kering je ni... Pssst... I really admire the way u present ur food lah dear... so well & looks like a pro! ;)))

Ilhamkreatif berkata...

Salam ika...sedap nooo...nampak cheese kek ni...meh cikit leh...

Anna Qawina berkata...

Komen lagi sini..sedap ke ni? macam sedap & rasa chewy2 gitu yer...