Jumaat, 4 Mei 2012

Maruku Gunting

_DSC0053
MARUKU GUNTING

Assalamu`alaikum wbt, salam petang jumaat sume :-)

Sesi utk menghabiskan draf2 yg ada :D Sbb mulai minggu depan kita akn bercuti insyaAllah, bila akn kembali biar masa menetukan, minggu depan terlelau ketat jadual kita, pergi sekolah meeting, pergi tadika meeting jugak, hari yg berlainan dan isnin, rabu dan jumaat mmg kena keluar rumah hantar tuition pheewww... sambil2 tu boleh diet balik ehehe... frust makcik da beberapa hari ni ehehe...

Ok, maruku gunting atau nama biasa kita dgr kuih pagoda jugak sgt2 femes n sedapppp! semalam kak watie tyg kuih maruku gunting nya, mlm terus buat, sbb satu adunan ikut resepi tak dpt byk mmg sesuwai utk kita yg nak makan ni :D rangupppp sedappp! Buat kak watie, minta izin n halal kembali resepinya, terima kasih! buat semua terima kasih tak terhingga dgn kunjungannya :-) dan akhir sekali happy weekend!!!

MARUKU GUNTING/KUIH PAGODA
Resepi Asal : KAK WATIE

Bahan:
  • 1 cawan tepung gandum
  • 4 tangkai cili kering dikisar jadi serbuk
  • 1 sudu besar udang kering dikisar jadi serbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan manis dikisar jadi serbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan putih dikisar jadi serbuk
  • secubit garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 110-120ml air (campurkan sikit2...)
  • sedikit daun kari untuk gorengan (optional)
  • minyak untuk menggoreng secukupnya

_DSC0045_DSC0039
rangup dan cukup semua rasa rempah :-)

Caranya:
  • Blend bahan2 untuk dijadikan serbuk
  • Tuang bahan kisar kedalam tepung
  • masukkan garam dan minyak dan gaulkan
  • Masukkan air sedikit demi sedikit....sampai adunan kenyal
  • Adunan akan jadi macam tepung nak buat kulit karipap
  • Akak buat bola2 kecil untuk mudah mencanai
  • Kemudian canai nipis2...& panjang
  • taburkan tepung agar permukaan agar tidak berminyak dan mudah melekat
  • potong nipis menggunakan pisau atau boleh juga di gunting
  • ulang proses mencanai dan memotong sampai selesai
  • pastikan tabur tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat
  • Goreng dalam minyak yang banyak dengan sedikit daun kari (tambah aroma)
  • Bila dah garing angkat dan sejatkan
  • Siap untuk dimakan


_DSC0046-2

39 ulasan:

Mamamya berkata...

mak akak selalu panggil maruku udang geragau..sbb dia guna udang geragau..pastu masuk kat mesin mee ( kan ada 3 jenis. 1 utk kulit karipap 2 utk mee halus n 3 mee kasar) tgk ika punya ni terus rasa nak makan..kene tunggu hujung bulan nnti beli jer kat kg... :)

Liza berkata...

eeemmmmm cedapnyaaa...tp kan bab nk menggunting tu yg akk paling malas sekali, nnt ika tolong guntingkan utk akk, boleh....hihihihi

Bicara Kak Noor berkata...

salam Ika,wah laju nya jadi maruku ni baru kemarin kat blog WAtie baru best dpt murid yg cekap dan amanah ni kan hehe bak sebalang maruku tu nak jajan petang ni hee

Chik Mimi berkata...

ijahhhhhh gear berapa kau pasang jah cepat sangat tak tercapai dek tangan muahhhhhahahha
sedap ni ijah ,tapikan akak malasnya buat makan aje nak

ogyep yummy mellow berkata...

Kak Wati sudah pos laju ke... laju betul tu... Cantik meruku tu dimekapkan, pakai riben lagi... boleh buta untuk raya nanti kan..

zila 4ever berkata...

salam ika cyg
tu la semalam akk tgok kt dapur kak watie..dah buat yer..dapat berapa balang?..mesti sedap nie..krukk krukkk lg:)

Cik Teratai berkata...

saya pn nk try buat coz mmg suka sngat mkn keropok hehehe

sury berkata...

salam ika...save resepi ..raya nnti leh baut kn..hii...happy weekend n selamat berdiet semula...:P

Mas berkata...

ika....
kak mas suka maruku gunting nie..
teringat kat mak kak mas..
dia selalu buat....he3
sedappnya tengokkk...

tun_telani berkata...

kak ika.. dangerous.. dangerous.. ni kalau duk depan tibi..kunyah2.. tgk habis sebalang nih.. haish, xleh2.. kene kiv dulu. kang xpasal2 lemak2 tepu berkumpul.

izahdaut berkata...

Ooo muruku gunting ek.. Time kenduri kndara slalu buat tapi xtau org panggil apa. Kuih gunting je kot. Heee.. Teringin gak nak buat tapi badan tak brapa sihat rasanya ni :-(

Nuwairani Ismail berkata...

kerepek masin2 mcm ni memang kite suke. kalo sekali hadap, susah nak berenti.

dapurmerahibu berkata...

ika,makan sambil tgk tv ni mmg tak sedar...sedar2 je dh abis.sedap ni...

Norzie hany berkata...

salam kenal.
Sedap kunyah muruku gunting ni sambil tgk tv.

Marya Yusof berkata...

As salam Ika,

Panggil ika boleh tak? Sb mcm agak sebaya kan kite ni, maybe sy ni mcm keanak2an sikit walaupun bdn godang! hik3 ;)

Rajinnye dia, Marya ni xberapa nak rajin walaupun sgt teruja bile tgk org yg masak2 ni... Suka sgt! Untung suami & anak2 Ika ni punya wife & ibu yg sgt2 rajin & pandai masak lak tu :)))

Maruku gunting ni suka gak tp buat kite cepat haus, perut kembung sb minum air byk...hehehe... ;)))

~~zana@pb~~ berkata...

Maruku pulak dah....terasa mcm nak dekat Deepavali je. Mcm ni boleh bisnes ni Ika. Ni penambah berat bdn, tengok tv kunyah maruku...tak mau...tak mau..

Ika, akak jeles ni sebenarnya ni, maruku Ika mengancam sanubari.

Rohah berkata...

laju ika gunting2 maruku,akak tak dan lagi nak gunting2,tapi kalau ada depan mata laju jemasuk serombong mulut..tiapkali raya memang ada dalam balang kuih rumah akak,tp had order je..

MamaFaMi berkata...

Mama suka makan, tapi buat tak berapa rajin. Hehe

FnF Simple Life berkata...

anak2 akak suka makan kuih gunting nih Ika...selalu x berapa nk rajin nk letak rempah2 tu sume, doh kulit karipap tu aje akak buat cam kuih gunting ni haaa...laju je depa makan...hehe

IdaShazana berkata...

sungguh la tak ble tahan.

sitiezahim berkata...

dah kurus dah pon ika...huhuhu

nOOrsha berkata...

salam ika..arwah nenek panggil ni kuih gunting..mmg sedap kan krup ktrap krup krap sambil tgk tv..x sedo..eheh

quinnie berkata...

wahhh cepatnya dia buat...kita pun hari ni dah start jadual nak berdiet..kekekke..puas hari ni..sampai minggu depan tengok larat takat mana..cuaca lak ...mak oiii panas tak hengat kat sini...hehhehe

ummiaisyah berkata...

haluuuuu...gi mn ika ni...dating k?.akak nk mintak maruku ni..nk wat kudap2 depan tv!

Watierman berkata...

Assalam Dik Ika.... wah memang laju Penduduk Siam ni bergerak...mesti dah terpengaruh dengan budaya Ninja kan...tu yang macam bullet train jer punya pantas...siap sebalang dah maruku dia kan!....Nak harap Akak poskan..terketar-ketar jer jalannya..maklumlah orang tua..jalan pun dah pakai tongkat...hehe...Tq sebab sudi mencuba ya Dik Ika...glad that sesedap rasa untuk Dik Ika!

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Ika..

Wah mmg best maruku ni. Bila makan macam dipukau jer tak sedar2 dah abis sebalang. Yg tinggal cuma abuk jer..hehehe...

ogyep yummy mellow berkata...

knock.. knock.. knock.. tuan rumah ada ke??

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam ija..selamat hari ibu ya..walaupon dah trlewat nk wish..hihi
K.atie dtg bawak balang ni..nk tapau maruku gunting tu..ada lg tak?

Asmara berkata...

jgn cuti lama2. ramai yg merindui ni. hehhe...

ummiaisyah berkata...

miss u ika! akak buat missed call ni..

HomeKreation berkata...

Salam Ika cayang. Lama dah tak jenguksini atau nampak Ika kat FB atau blog. Harap sihat2. Sedap nya maruku ni kudap2 memalam kan.

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..sedapnya buat kudap-kudapan kat sepan tv

fuzidss berkata...

dapat makan ni memang tak akan berhenti hinggalah licin kan

Nur-nba berkata...

Perghh sedap sangat ni.. mau habis sebalang sekali hadap..!!

p/s : Ika apa khabar?? Moga sihat dan ceria di samping keluarga tersayang..

blogresipi.com berkata...

Salam Ika,
Harap2 Ika sihat2 selalu... sedap kuih gunting ni. Buat kudapan tengok tv. hehe

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Hello Ika darling...apa khabar dear? Wahhh maruku gunting memikat hatiku! Beautifully captured! :)

Amie berkata...

Hai Ika...
mana menghilang sekian lama ni? Sunyi sepi je rumah... winduuuu!

ummiaisyah berkata...

selamat berpuasa ika..what ever it is..we ol miss u...tak tengok byk missed call kt ateh tu..muahahaha..hopefully ika sihat yea..

indahhouse berkata...

Salam Ramadhan al mubarak, ika, ampun dan maaf dipinta atas salah dan silap. Windu..