Khamis, 3 Mei 2012

Yong Tau Foo

_DSC0035
YONG TAU FOO

Assalamu`alaikum wbt, salam khamis buat semua :-)

TErima kasih setiap kunjungan n insyaAllah kita akn buat kunjung balas bila free. Minta izin n halal kembali resepinya, terima kasih minami san :-)

SOS YONG TAU FOO
Resepi Asal : MINAMI MyR
SINI pun ada :D

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10 tangkai cili kering>>Yg ni kita lebihkan
  • gula melaka atau kurozato>>yg ni anggaran kita 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dah dihancurkan
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)>>Lebih kurang 1/2 sudu besar
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan>>Belacan ni kita blend sekali dgn lada kering yg dah digoreng td
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air>>yg ni terpulang
  • sedikit ajinomoto

_DSC0024_DSC0032
Sebelum n selepeas :D

Cara-cara

  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

_DSC0037
Tak pernah boring nk makan YTF :D

Untuk kuah sup boleh di gunakan utk steamboat atau wantan soup :-)

KUAH SUP
Resepi Asal : Arah

Bahan2
  • 1000ml air
  • 15 ekor ikan bilis siang bersih buang kepala sume/ lebih
  • 5 atau 6 ulas bwg putih tak yah kopek kulit, basuh..
  • 1 labu bwg sederhana besar
  • Leek tak masukkan pun tak pe
  • Kicap cair
  • Garam
  • Gula
  • Secubit atau 2 cubit stok ayam
  • Lada sulah
CARA2

Rebus ikan bilis, bwg segala bwg td hingga mendidih... agak2 dah lama sikit.. tapis dan ambik airnyer.. kemudian masukkan kembali kedalam periuk td dan tambah dgn kicap cair, garam, gula dgn stok ayam td, perasakan mengikut selera masing2..Boleh digunakan untuk celur bhn2 yong tau fu di atas tadi atau dgn wantan :-) Taburkan kuah sup dgn bwg goreng atau bwg putih goreng dan hirisan daun bawang.

_DSC0027_DSC0028
Sup n sos berkawan baik :D

29 ulasan:

zila 4ever berkata...

ohayo gozaimasu ika..
wahhh ada YTF harinie..sedappp sampai menjilat jari..akk suka makan camnie..simple jer kan..klu beli kt luar mahal..dapat ciput jer..rasa cam x berbaloi..h ehee..

ibundo berkata...

salam ika. Dah dua tiga orang yang kpah jumpa buat YTF ni, takleh jadi. Harini nak cari bahan nak buat gak..

ibh_sue berkata...

Aslmkum. Morning ika cayang.
Lama akk x mkn yong tau fu mcm tu. Sbb akk biasa mkn yg sup tu. Siyes. . Masa diet kaw2 ari tu akk hari2 mkn yong tau fu sup. Isinya taufu kering n sayuq ja. Tu pun dah cukup sedap.
Aduss!!!. Mmg cari pasal betul la. Masuk dapo org time subuh2 ni. Ikaaa. . Lapo tau. Ngeee

Nieza berkata...

Assalam Ika, hari ni awal lak akak terbang sini..dah nk masuk tido sebenarnya tapi nampak YTF fav akak ni singgah dulula jamu mata..kotx2 dapat mkn dlm mimpi ke nanti..hehe

memang dah lama tak buat YTF ni...teringin la pula:)

Sheila Shafeareen berkata...

Salam hemmm fv keluarga ...beli pasti kat RM 15 +++ ambik itu ini...buat sndiri dah sure jimat kan....nak pulak leh mkn han yg bekuah sup atau kuah biasa...sdppppp nyaa...teringat zmn keja selalu kirim kat mber beli buat sarapan pg kat opis....

Bicara Kak Noor berkata...

salam Ika,sumpah akak tak pernah buat dia ni ala2 rojak gitu kan kalau bubuh sotong kembang mesti sedap ni kan macam2 kaler ada tu marbeles lah

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Ika...
wah meriah nyer ada Yong tau foo...
selalu mkn kat luar jer tak pernah msk sendiri..rajin Ika!!

Watierman berkata...

Assalam Dik Ika...hari ni...nak rehat...sebab ada dinner function malam ni...so...YTF ni Akak nak KIV...dulu..walaupun..air liur dah menitik-nitik kat depan PC ni...tak pe kejap lagi Akak MOP!!Hujung minggulah cari bahan!!!nanti Akak c& p yer...TQ in advance hehehe...cam nak buah dah ooo!

Mas berkata...

perhhhh...mengancamnya yong tau fu ika tu...
kak mas selalu beli jerk...
rajinn la ika nie..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Ting tong..Hello Ika!!! Sihat ka??? ;)

Nak tapau yong tau foo dua bekas...malas nak buat sendiri. Kikiki

Qasey Honey berkata...

wahhh sedapnye...mmg suka juga makan yong tau foo ni...buat sdri lum penah lg...biase beli aje...dh ade resepi ni bleh la godek2 kt dapur nti...hehehe...

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Salam, Ija sayang... nanti balik Johor buatkan untuk akak ya, akak peminat Yong TauFu no 1 tau..

Ilhamkreatif berkata...

Salam ika....Iza peminat yong tau foo...selalu makan...tapi x pernah buat....makan kat kedai je....rajin Ika membuatnyee...

izahdaut berkata...

ikaaaaa
menjejes tau tengok yong tau fu nih. tak pernah buat. nak makan slslu kat luor jek. klu ada telur puyuh tu lagii sedap kan. kangkung krup krap. haishhh.. dont like dontlike.. sebab ai dah tirrgudaaaa.. huhuu

rostina76 berkata...

salam ika....terliurnye tgk YTF ika...kros pernah buat&msk gak N3 ni last year tapi since dah jmp port rojak ala2 YTF @Brunei ni jadi malas dah nak buat.hehe!!!lgpun yg mkn mommy&daddy je.

Chik Mimi berkata...

akak tak pernah buat dr dulu femes benda ni kat forum kan.
hari tu makan kat taiping budak-budak pekik fish ball makan dengan sos rojak kata depa hehehe

Asyifa Mustaffa berkata...

Salam kak,
rajinnya la akak sorang nie....
sy klau teringin nak mkn nie...slalunya beli kat psar mlm je...klau buat x tau la ada yg nak mkan ke tdk...

Anna Qawina berkata...

Aslmkm Ika..nak beli 14 ringgit malaysia yer..pos laju buleh...rajin betol la budak neh..

Yatie berkata...

waduh2...terliur di buatnya..tak lama lagi Ika pulak masuk majalah ni, gambar2 semua menarik dan memikat selera...sentuhan dari Bangkok pulak...kita tunggu eehhhh...

rahel berkata...

Sedapnyerr..suke la..nak yong tau fu satu pinggan..hehe..

tun_telani berkata...

oiishiiiiii.... dh lama lama x makan yong tau fu. last sekali buat bulan puasa last year. ehh.. tipu! tipu!! bln 3 masa balik kg aritu makan kat food court tesco. hihi

::Azura Rahman:: berkata...

mmg x pernah boring makan YTF nie.. akak pon suka.. tiap kali pergi pasar malam mesti beli skit utk akak.. suami x suka plak..

nk semangkuk.. sup lebih ye.. hihihi..

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Alahai Ika....kau selalu menggoda ku dengan sajian kegemaran ku I LIKE

~~zana@pb~~ berkata...

Baru teringat, dah lama akak tak makan yong toufu ni. Balik dulu tak sempat mencarinya. Akk nak buat la nanti...hehe..kalau rajin.

TopsyTurvyMum berkata...

Ikaaaa..
mendera akak betul lerr..
Dah la hujann..sejuk..pastu dengar lagu keroncong kat blog ika siap tayangan yong tau fu lagik. Meh la pindah melben lakkk..

ummiaisyah berkata...

my peberet ever.....nk mkn yong tau pu siam!

ummiaisyah berkata...

my peberet ever.....nk mkn yong tau pu siam!

Amie berkata...

YTF....yah yaaaa...yaa! Memang tak puas makan YTF, sepinggan dua pinggan, perut dah penuh pun rasa nak makan lagi dan lagi! Itulah godaan hebat YTF!

Ros berkata...

Assalamualaikum,

Kegemaran Kak Ros nihhhh...he.he.he....terima kasih kongsi resepi....