Selasa, 2 Oktober 2012

Pepper and Onion Meatloaf

 PEPPER AND ONION MEATLOAF

Assalamualaikum wbt sume :-)),

Entri utk minggu ni semua adalah minggu lepas punyer menu :D Minggu ni kita dah sibuk sikit dan nak jogging2 balik kat bwh niii dan biasanya kalau dah mulakan senaman balik kita cuma makan salad aja mcm tak stabil pulak, berat segitu jugak tp bila tak bersenam rasa bdn mcm berat sgt2 aishhh!

Meatloaf ni sesuai di buat sandwich atau hamberger, ikut lah kesukaan hati, tp kalau dah namanya meatloaf haruslah size besor mcm tuuu pastu bakar :D Yg pasti sedappppp! mkn pulak bertemankan bawang2 n pepper, suke sgt! Kalau rajin boleh buat blackpepper sauce tp biasanya meatloaf mmg glaze dia mcm nii :-))

Tak leh lama2 minta undur diri, insyaAllah kalau berkesempatan kita blogwalking tgh hari nanti :-)) Buat semua pengunjung, terima kasih dengan kunjungannya :-)) Untuk resepi boleh klik ajer link yg kita dah masukkan tu ya, utk glaze kita ambik kat website lain nanti kalau sempat kita masukkan link utk glaze dia pulak :-))

PEPPER AND ONION MEATLOAF
Recipe : CURRY AND COMFORT

Ingredients:

  • 2 onions sliced (2 biji bawang besar, di hiris sederhana besar)
  • 2-3 bell peppers or sweet peppers sliced (2-3 biji Lada benggala merah atau kuning dan hijau)
  • 1 tsp dried basil (1sk basil kering)
  • 1 tsp dried oregano (1sk oregano kering)
  • Salt and black pepper (Garam dan serbuk lada hitam, boleh gunakan ajishio juga)

Meatloaf ingredients: (utk sukatan meatloaf kita dah kurangkan dan ikut keperluan)

  • 1lb ground chicken (200g daging ayam kisar)
  • 1lb ground pork (200g daging lembu kisar) di gantikan dgn daging lembu
  • 1Tbs grated garlic (1/2 sb bawang putih di cincang)
  • 2 tsp fennel seed (1/2 sb jintan kasar, ditumbuk sederhana halus)
  • 2 tsp seasoning salt (or to taste) (1sk garam atau sesedap rasa)
  • 2 tsp oregano (1 sk oregano kering)
  • 2 tsp poultry seasoning (Kita gantikan 1 sk serbuk pati lembu atau ayam atau vege, dihancurkan)
  • 2 tsp paprika  (1 sb serbuk paprika atau lebih ikut kepedasan)                                                                                              
  • 2eggs ( 1 biji telur di pukul sedikit)                                                                                               
  • red chili flakes to taste (Sedikit serbuk lada ikut kepedasan)                                                                         
  • black pepper to taste (Serbuk lada hitam sedikit)
  • 4-5 slices of bread mixed with 1/4 of milk and crumbled (Yg ni kita letak 1 1/2 sb serbuk roti dicampurkan dgn susu segar, tunggu sehingga lembut)
  • 1 sk sos tomato >>yg ni kita tambah
  • 1/2 biji bawang besar di cincang>>yg ni pun kita tambah


Glaze
  • 1/2 cwn sos tomato
  • 1 sk serbuk jintan halus
  • Sedikit bbq sauce
  • 1 sb madu
  • Sedikit sos tiram


Sesekali mkn mcm ni best :-))

Directions: 
  • Mix all meatloaf ingredients and form a loaf on a baking sheet. (Tip: line baking sheet with foil for easy clean up.)
  • Bake in a 375 oven for 20 minutes then apply sauce over the top of meatloaf and bake for another 20-25 minutes until loaf is cooked through.
  • In a pan saute the onions, peppers, salt, pepper, dried basil and oregano.
  • Serve meatloaf with peppers and onions.  You can accompany it with mash potatoes or any of your favorite meatloaf sides.  You can also make it into meatloaf sandwiches.  Enjoy.

13 ulasan:

Marsita yahya berkata...

Adik,
nak sikit, cedap tu...

JaSSNaNi berkata...

wahhh.. gigih mendiet ye skrg ni.. meatloaf tu mmg nampak sangat sedap.. rajin benor ye.. semoga tercapai yg di citakan ye.. :) mendiet, berjogging semua kena seimbang ye.. jangan sampai jatuh sakit plak nanti ye.. Kesihatan mesti di utamakan.. :) okeyyy..

cikmanggis berkata...

Caiyok caiyok..laju laju..lari laju laju..biar pecah segala lemak yang ada..kat punggung..kat perut..kat paha..hehe..selamat berjogging:)

Lepas jogging elok la tu..makan roti dengan meatloaf tu..tabur bawang banyak banyak...pastu jangan lupa mandi ya hehe...

Teringin la meat loaf tu tp Cm tak boleh makan daging:(

ady berkata...

as-salam siti
This sounds like a great recipe...ABSOLUTELY DELICIOUS..

zawani yusoff berkata...

Salam kenal Kak...just call me wani...hope Sudi dtg ke blog saye:)

zila norazila berkata...

salam ika tomeiii..
amboii minggu nie bz erk..nengok kt pic aritu kurus jew x yah la nk diet..dh tomeii la tue..akk nie yg nk kena diet,..rasa badan nie dh nk muk2..he hhee..tgk tue msk best2 wt akk kecur jew..:) sabooo saboo

sury_masury berkata...

Sedap nyerrrr!

Mas berkata...

masukkkk list...
kak mas nak try...
tergiur betoi nengoknya....

mama sara nur berkata...

assalam adik manis
rajinnya dia jogging2
menyelerakan menu ni tp entah bila akak nak cuba ni he he

Kak Nita berkata...

mesti sedap ni ika...

Rohah berkata...

ini sudah sedap nampaknya...akak pernah buat chicken loaf tapi tak banyak ingrediant penyumbang bau-bauan bagai n sos nya..yg ni meriah je nampaknya..mesti syokk menyental loaf ni kan..hehe

Marya Yusof berkata...

As salam Ika,

Rajinnye berjogging! Kita ni bilalah nak rajin... jogging pun malas...manataknye tau nak tdo je...hahaha ;D

Sedapnye nampak....tak pernah makan nnt lehlah try..tq share resipi ya :)

yan's cottage berkata...

sedap...!!!!boleh cuba nie....yan pun tengah diet juga nie he heeee.....