Rabu, 10 Oktober 2012

Salted Caramel Macaron

 SALTED CARAMEL MACARON
 
 
Assalamualaikum wbt sume, :-))
 
 
Bertemu kembaliiii :-)) Nak menghabiskan baki putih telur buat kek lapis prune minggu lepas, tak tahu nak buat apa jadinya buat macaron sbb kwn jepun kita yg sorang ni suke macaron ehehe... nasib baik ler menjadik ye tak? kalau tak menjadik mesti tong yg kenyang ehehe..
 
Untuk resepi ni insyaAllah kita akn masukkan balik nanti sbb ada tugasan yg menanti :D Dan buat semua pengunjung arah insyaAllah kita akn buat balas kunjungan bila semuanya selesai nanti :-)) Terima kasih sekali lagi minta undur diri dan akn berjumpa kembali nanti utk update kembali resepinya insyaAllah!

SALTED CARAMEL MACARON
Source : NOT QUITE NIGELLA
Recipe from Baroque Patisserie
Ingredients
  • 250g Fresh Cream
  • 350g Granulated (castor) Sugar
  • 10g Fleur de Sel
  • 350g Butter
CARAMEL MACARON SHELL
 
Ingredients
  • 600g sifted TPT (300g Almond meal with 300g icing sugar)
  • 120g egg whites
  • Ingredients 2.
  • 300g Caster sugar
  • 75g water
  • 120g egg whites
  • food colouring
 

 tak berapa nak licin sbb tak jumpa ler pulak ayak kita yg halus tuu tsk tsk jumpanya ayak yg jaringnya besar2 jadnya permukaan dia tak mcm org yg kena suntikan ehehe...

Step 1. MAKING YOUR FILLING:
  • Chop your butter into small cubes
  • Weigh your sugar into a medium saucepan
  • Weigh your cream into a small saucepan and bring to boil, remove from heat as soon as it starts to boil.
  • Commence cooking your sugar stirring occasionally to ensure that it caramelises evenly
  • When the sugar reaches a dark brown consistency remove from the heat and slowly pour in the hot cream whilst continuing to mix with a spatula
  • Let the caramel cool to around 45°C and then add the butter a few pieces at a time whilst mixing the caramel.
  • Pour the caramel into a shallow container and allow to cool in the fridge.
  • Beat the caramel mixture until light, shiny and smooth.
Step 2. MAKING YOUR MERINGUE SHELLS:
  • Add the colouring to the first batch of egg whites (1) above.
  • Mix the TPT with the egg whites, mixing vigorously until you have a smooth paste.
  • Mix the caster sugar, water and colour, commence cooking.
  • Place the old egg whites in a Kitchenaid mixer with the whisk attachment.
  • Once the sugar has reached 115°C commence whipping your egg whites until they reach ‘soft peak’ consistency.
  • When the sugar reaches 118°C remove from the stove and pour slowly on the still mixing egg whites.
  • Turn the speed to maximum for around 1min and return to medium for another 2min and then let the meringue cool to around 50°C whilst mixing slowly.
  • Using a spatula commence incorporating the meringue into the TPT and egg white batter. Work the mix gently from the sides to the middle until you reach a homogenous, shiny texture.
Step 3. PIPING AND COOKING YOUR MERINGUE SHELLS:
  • Using a plastic piping bag with no. 11 tip, pipe the shells onto a baking sheet according to the size template.
  • You should stop piping before the mix reaches the outside edge of the template.
  • Tap the tray gently on the side of the bench until the macaron reaches the size of the template.
  • Remove the template from beneath you baking sheet.
  • Leave the macarons outside at room temperature for 15 min or until they have formed a skin and are dry to touch.
  • Cook the macarons according to the cooking guide for your type of oven
  • Once cooked, slide the paper off the tray and let the shells cool (preferably on a wire rack)
Jom jadik jiran kita ehehe... kita suke nak membuat tp mmg skrg ni manis2 tak lalu ler kat tekak huhu..

22 ulasan:

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum.........
tok tok tok.. >> bikin pecah pintu dapur << bawa lari mac ni sekotak.. hehehehe..
bila la ada org nak buatkan akak mac ni.. huhuhu syian kita kan.. :( heheeheh

☆♥L@dy @yU♥☆ berkata...

owh NOOOOOOOOO
tutup mater lagik
another 2 days left nak buat yearly medical checkup...x blh mkn benda manaih2 skrng ekkk...
babe ai gi nagano last weekend...wootz wootz

Sofea berkata...

Assalamualaikum..ika sayanggg, akak datang mak jadi jiran, boleh lah ye terima akak yg pemalas niii..hehe

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Cayang akak, cepatlah resepinya, nanti tag ya kalau dah update...

yan's cottage berkata...

salam ika.....
lepas nie yan nak kena merajinkan diri buat macaron sebab kepingin tau....nampak sedap je.....

Marsita yahya berkata...

Sayang,
akak sedang mencari resepi ikan masak pindang/singgang ala Thai...yang kow2 punyer ada tak?

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

pandainya adik akak ni buat macaroon... comel! akak je yg masih tak berani nak mencuba..

mama sara nur berkata...

jadi je kalu adik manis buat he he akak je entah dah putus asa hu hu

Marsita yahya berkata...

alah hilang ke komen tadi...takpe lah taip balik..nama dia asam pedas Khemsom @ Kengsom, asam pedas warna kuning macam singgang tu. Akak biasa makan kat reseoren thai kat sini..tapi mahal sebab dia standard sikit...cuma restoren ni je yang ada menu ni kat Ipoh ni. Cuba cari ya dik...

sury_masury berkata...

Tumpang lalu kat sini..tgok mac ika yg cantek itu...ok lh tu wpun x licin...mcm berseni je kan...ade rumah kosong ke sebelah rumah ika tu...nk pindah sana lh...hihi...:-P

ady berkata...

as-salam
wahhh!!cantik macaron tu siti..comel2..

Qasey Honey berkata...

wah ika..macaron lg yer..tntu seronok la tu bile buat mjadikan...lagi dan lagi..hehe..bak la skotak utk QH ehhh..

Kak Nita berkata...

Assalamualaikummmmmm....
Adoooiiii Ika! menge"MAC" lagiiii...Rajin sungguh!

Mas berkata...

yang dalam kotak tu kasi kat akak yerk ika...
cantikkkk

Marya Yusof berkata...

As salam Ika,

Awat hang ni terror sgt ye... jeles3X tau! Mesti hubby awak sgt awak sgt2 kan sebab ade wife yg sweet & terror masak/ baking lak tu... :))

~~zana@pb~~ berkata...

Slm ika...bab macaroon ni akk mmg tak pernah rasa, manis ye?
Cantik2 ika buat, boleh la jual utk kwn2..

rahel berkata...

Salam....cantek sangat macaron tu...nak ambik tapi jauh la pulak...

Naz / Nadz COSK berkata...

Waaaa...akak masih belum ada keyakinan nak try buat mac ni.. Ajar ika...hehehee..

Ika, kak Naz ni bukanya penggemar tegar kek2 ni, maksud akak utk makanlah. Tapi akak suka membaking dan mendeco. So kalau buat utk makan2 pun selalunya mesti bagi jiran sikit sbb tak terhabis. Jadinya bila ada org tempah tu, cam dapat lepas gian nak membaking dan mendecolah. Cuma akak tak iklankan utk tempahan tu. Kawan2 jer yg tempah biasanya. Sbb takut tak menang tangan dengan scedule menguruskan anak2 di rumah ni. Maybe bila dia org dah besar2 sikit, baru boleh serius bisnes kot..heheheee..

Rohah berkata...

salam Ika,
rajin teramat ko ye..hehe..poslah yang kat kotak tu, akak tak pernah makan lagi tauuu!! (jakunlah ni..)

zila norazila berkata...

ika tomeiiii,
smalam dh kesini tp resepi x bubuh lg..hari nie dtg lagi skodeng resepi..h ehhehe meyalin resepi nie..resepi nie yg versi thai ada tak?..hikkk3x..ampunnn

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Ija :D
Kak Lin dh lama berangan nk buat macaron ni tapi takkkkk buat2 gak...ermmmm...

Suzana Ibrahim berkata...

As salam Arah..saya mengikuti blog Arah.cantik gambar dan masakan pun best2.sudi kiranya Arah menjadi kawan dapur maya saya .thanks.