Khamis, 4 Oktober 2012

Macaron au Chocolat et Caramel

 MACARON AU CHOCOLAT ET CARAMEL


Assalamualaikum wbt sumeeee :-)),

Cakkkkk! Apa khabar sume org? Moga2 diberi kesihatan yg baik insyaAllah! :-)) Hari ni bz sikit kena g tadika ada perbualan antara ibu n cikgu pasal ank2, ni baru nak free tp jap lagi ada kerja menantiiii tak lain tak bukannnnn bajuuuu2 lerrr yg dah rindu kat kita suh gosok ehehe...
Wait wait wait!!!! Kita makan 1 pcs ajerr mac kat atas nii, melepas gian nak buat macaron sbb sana sini org buat macaron huh! Sejak diet terus lupakan makanan2 yg manis2 lemak2 jdnya lama jugak ler tak asal skill nak buat kaki2 macaron ni kan ehehe... kek2 pulak? kek tunggu bbsitter dtg lerr baru projek minggu ni sbb hari sabtu kena g sekolah tak leh baking, kita pun tgh on diet skrg ni ececece...  td pun alhamdulillah mkn salad ajerr lagi tapi ingat jgn letak dressing sbb kalau letak dressing pun dah jadik tak sihat semakin bertambah kalori kecuali dressing yg di perbuat dr olive oil jgn lupa workout jugak ya :-)), petang2 nanti baru mkn beskut, dah rasa bdn ni mcm sedap sikit :D

Tak leh menaip berjela jela bukan ada org nak baca pun kan masing2 main scroll jerr tgk gmbr kan kan kan hihihi... Dah buat resepi ni dulu2 nanti g jer lah kat link yg kita letak kat bwh nanti ni ya, macaron ni ada 2 jenis, satu guna italian meringue iaitu masak gulanya sampai suhu yg ditetapkan n beat dgn putih telur sampai sejuk dan lagi satu guna diffrent method di mana mcm nak buat meringue biasa tuuu, kalau sapa2 yg ada alat suhu, rasanya italian meringue ni senang sikit, insyaAllah menjadik, tp tu lerr lain tgn lain kejadiannya kan kan, tak leh salahkan resepi :-)) Akhir kataaaaaa, selamat bertemu kembali insyaAllah! dan buat semua pengunjung arah, terima kasih setiap kunjungan :-))


Adaptation from: Macaron by Pierre Hermé

Macaron au chocolat et caramel
Source: DAILYDELICIOUS by Pook

Boleh g SINI jugak :-))

Makes 30 

For The Macaron Base

  • 68g Almond Powder
  • 68g Caster Sugar
  • 25g Egg Whites
  • 27g Chocolate 78% Cocoa Mass

For Italian Meringue

  • 75g Caster Sugar
  • 17g Water
  • 25g Egg Whites

Caramel Filling

  • 70g Sugar
  • 30g Whipping Cream
  • 50g Salted butter

Method :


Preheat the oven to 170c.


Mix the macaron base: 

Melt the chocolate.
Sift together almond powder and icing sugar into a bowl, put the color, melted chocolate and egg white into the bowl. Use a pastry scrap or spatula to bring everything together. Set aside.

Make the Italian meringue:


In a sauce pan, put the sugar and water and bring to boil over medium low heat.
When the syrup reaches 114°C, start whisking the egg whites.

The syrup is ready when it reaches 120°C; pour it over the egg whites and continue whisking until cold.

Make the macaron:

Mix together the base and Italian meringue.

The mixture should be softer and very glossy, a little stiffer then cake batter..


Spoon mixture into a piping bag fitted with a 5mm nozzle. Pipe or spoon mixture into 2.5cm rounds onto baking paper-lined (or Silpat) oven trays. When you’ve pipe out all the macarons lift each baking sheet with both hands and then bang it down on the counter (you need to get the air out of the batter). >>boleh tunggu bhgn atas kering dulu baru bakar :-))


Bake for 10 minutes (can be longer, depend on your oven). Remove from oven and cool on trays. Slide a knife under each macaron to release.

Make the caramel filling:

Put the sugar in a heavy saucepan, place the pan on medium heat and cook undisturbed until the sugar begins to melt and caramelize-you’ll see a few wisps of smoke coming out of the sugar. Reduce the heat to low and stir occasionally so that the sugar melts and caramelizes evenly. While the caramel is still very pale add cream to the caramel at arm’s length, averting your face—the caramel will boil up and may splatter out of the pan.
Add the butter, and stir slowly until smooth.
Spoon the filling into a piping bag fitted with a 5mm nozzle. Pipe the filling into the macoronsSandwich macarons together.Refrigerate for at least 1 hour for filling to firm.



20 ulasan:

Yani berkata...

alamak ijah.. akak pantang tgk macaron.. mulalah tgn ni gatal nak membuatnya... emm sabor2x.

Marsita yahya berkata...

adik...macaroon...akak rasa akak takkan buat macaroon ni....macam susah jer....

mama sara nur berkata...

assalam adik
meh ajar akak wat ni hu hu sbnya dah 3 kali try tak jg jadi2 gak...jadi pun sikit je part last he he tak lawa mcm macaron

HALAMANKU berkata...

Salam Ika... wah rajinnyer.. yang paling tak tahan wat time diet.. kalau erma lama diet tu kelaut namapak menu best depat mata he he he cobaan... cantik n kemas jek Macaron tu.. erma pernah mkn tapi beli he he he join sini bab tuan tanah diet meh pas kat org tak diet ha ha ha

Fuat Gencal berkata...

Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.

Saygılar..

sabar dubai berkata...

fingsan tgk...kite da berbulan2 menahan nafsu nk buat macs nih..tp apekan daya kt sini almond powder mahai nk mati...100gm 8 hengget huhuhuh uwaaa

faa.rosli berkata...

sedapnyerr...kita pon tgh diet ni...hihi

JaSSNaNi berkata...

sapa kata tak baca? kita baca lah.. wahhhhh sibok dok berdiet skrg ni no... mesti dah selim melim skrg ni... nani pun penah nak wat mac ni.. tapi kan.. cam tak percaya diri sendiri plak.. tak confiden gitu.. hua hua hua.. so sampai skrg tak buat2... lawa la mac ni.. licin elok je.... pandai wat kan.. :) tahniah.. :)

makcikmanggis berkata...

ooo siap ada kaki cantik lag makaron dia ni..cantik..makcik 4-5 kali gagal buat jadi now dah give up..susah sgt nak jadi berkaki cantik tau..nanti nak berguru dgn ika..bleh hehe...bleh la...ok?

Kak Nita berkata...

Salam Ika ,
nampak cantik kejadiannya...berkaki ,licin dan tak berjerawat langsung!
Akak pon teringin gak nak try tapi takuuttt tak menjadi...bagi rasa seketul dulu boleh...

Qasey Honey berkata...

slm Ika...

sukanya tgk macaron ni...dh thp pro dah ni...cantik pmukaan macaron yg licin tu..kakinya pon elok tbentuk...jeles la pulak..meh htr 5 ketui kt QH..

yan's cottage berkata...

ika...cantik sangat macaron tu....yan belum pernah buat lagi.....mungkin lepas ni...kot...

zila norazila berkata...

salam ika tomeeiii,
akk baca dr A~z tau..h ehhee gambar pun akk belek2..akk suka tgk gambo2..wahh sana sini ada macaron..jeles akk ..nk buat malas ..tgk org buat cantikk jew..siap brsket bagai..chumil2x lg..bila akk nk dpt wt camtukan:)

Chik Mimi berkata...

jeles tahap gaban dah ni mek ijah ni ,
bak mai sikit vit R tu

Tina Othman berkata...

fuyoo ika

bestnya, kita penah try buat aritu, tapi tak menjadi cik mac ni

terus surrender nak buat, tapi tgk ika punya ni terliur lah pulak

sury_masury berkata...

Ika...cantik cik mac itu...tpi syg kite x minat mac ni..heee...tpi nk komen jgk ler sbb suka tgok pic2 ika yg mantap ni...:-D

Ayu berkata...

Assalam anak antu..
wah itu dia macaron lagi ya..yang coklat ni akak teringin pulak nak rasa,..nantilah mesti nak buat juga ..hari tu ada belajar buat macaron kat totts..tapi warna putih..yg coklat ni nampak lagi sedapp..

Rohah berkata...

ala tomei2nya macaron dia...sooooofttt je warnanya..

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Ikaaaaaa...

wahhh..lama pula akak rasa tak datang sini.. Haipppp... akak baca tau awak membebel2 kat atas tu exp tang 'diet' tu..hehehehee.. Kagum dgn semangat dan kesungguhan awak berdiet.. Keep up the good work kay! Akak pun tak nak mkn nasilah ari ni..heheheee.. Mental..mental..mental mesti kuat uihhhh... Setakat tinggi semangat tapi mental tak kuat, tak jalan gak kan..

Anyway, cantik mac awak.. Akak ni tak pernah cuba lagi buat mac ni tau tak..

dZana berkata...

org yg dah slim2 pulak berdiet... akk ni rasa cam tak masalah berat bdn.. yg jadi masalahnya tang perut jer..semakin nak maju ke depan.. tabiat lepas mkn msti nk baring tu jer yg jadi masalah.. makcik mac ni mmg taubat akk nk buat.. buat sekali dulu mmg mjadi.. lepas tu terus gagal.. fobia terus ..