Khamis, 11 Oktober 2012

Kaeng Som Pla (Thai Sour Curry)

 KAENG SOM PLA
 
 
Assalamualaikum wbt sume :-)),
 
Bertemu kembaliiii!! Suke tak? suke tak? ehehe.... Kita beberapa hari ni agak kebizian dgn kerja rumah dan kerja luar rumah ehehe... Blogwalking pun curik2 masa yg ada kdg tu terus blogwalking kekadang tu tgh hari kekadang petang atau tgh2 malam, ikut pd masa kita nakkkkk online :-))

Semalam kat komen bwh dr kak marsita, tanya pasal resepi kaeng som, dan minta maaf jugak kita ni jarang makan luar utk makan makanan thai jdnyaaaa, kita try n error, mlm tadi duk kaji2 resepi ni dan boleh bygkan dia ni mcm asam rebus, nak kata asam pedas jauh sekali sbb asam pedas ni di tumis, kalau yg ni main lebur sume dan penggunaan paste dia ada kelainan sikit sbb ada campur dgn daging ikan yg dah di masak, tak tahu lerr resepi asal mcm mana rasanya, tak cuba tak tahu kan kan ehehe... ni kita tengok kat satu website yg agak detail jugak cara2 nak masak dia ni, bhn2 dia tak ssh nak  buat paste dia ni dan rasanya kalau nak keaslian rasa tuu kenalah gigih menumbuk ya ehehe.. Since kita duk rumah tingkat2 ni kan, kita tak leh nak menumbuk sampai ler halus tumbuk setakat yg termampu sbb dulu dah kena komplen sbb bising, haish! org kat bwh ler nii ehehehe.. 

Buat kak marsita, akak cuba buat guna resepi ni ya n kita dah tambah sikit bhn2nya dan kita tak makan ikan darat jadinya kita gantikan dengan ikan laut :D Seriously, dis is so so so good than asam rebus! Kalau pestaim buat cuba jgn letak apa2 maksudnya jgn tambah daun kesum atau apa2 daun cuba ikut resepi tp kita tak ikut sbb ikut pd pemakanan kita ehehehe.. nak kena sekeh agaknya ni ehehe... Pla tu ikan ya :-))

Buat semua pengunjung arah terima kasih yg tak terhingga dengan setiap kunjungan :-)) InsyaAllah kita buat kunjung balas juga bila free, salam bertemu kembali insyaAllah :-)) 

KAENG SOM
Recipe : SHESIMMERS Thai Home Cooking

Author: 

Serves: Makes about 6 cups
 

A recipe for the base of kaeng som. Add desired vegetables and meat to this base to create Thai sour curry.
 
Ingredients
  • 10 grams dried red chilies (I use arbol), soaked whole in hot water until soft then drained well>>yg ni kita gunakan cili kering dr mesia :-))
  • 60 grams of peeled shallots, sliced thinly
  • 20 grams Thai shrimp paste>>Belacan
  • 1 teaspoon of salt
  • 250 grams skinless, boneless meat of poached trout or catfish>>yg ni kita guna fillet ikan merah
  • 6 cups of plain fish stock (made of nothing else but fish bones and water)>>kita guna air dr rebusan ikan merah tadi
  • 134 grams (1/2 cup) prepared tamarind pulp
  • 4 tablespoons fish sauce
  • 30 grams palm sugar
  • Tambahan>>yg ni kita tambah sedikit halia dan bwg putih dlm 1 atau 2 ulas sahaja
 

Sedaaappp sgt2! Kita letak zucchini n guna ikan tongkol :-)) 

Instructions
  1. In a granite mortar, pound the chilies and salt together until you have a smooth paste with no visible pepper seeds.
  2. Add the shrimp paste and continue to pound until smooth.
  3. Add the sliced shallots, a couple of tablespoons at a time, and pound until smooth.
  4. Add the fish meat and pound until you have a smooth paste.
  5. Put the fish stock in a pot and bring it to a gentle boil.
  6. Stir in the prepared paste, followed by tamarind pulp, fish sauce, and palm sugar.
  7. Once the palm sugar completely dissolves, taste and correct the seasoning as necessary. The flavor should be predominantly sour, then salty, and a little sweet.
  8. Your kaeng som curry base is now ready to be used right away or frozen.
  9. To assemble a 2-serving portion of kaeng som, bring 2 cups of the curry base to a boil in a medium pot, add desired vegetables. Once the vegetables are almost ready, add cubes of fish fillets or peeled and deveined shrimp and gently cook until the fish or shrimp is done.


33 ulasan:

ady berkata...

as-salam siti
wow!!! this is so awesome!looks so delicious..

~~zana@pb~~ berkata...

balik Malaysia boleh buka restoran thai...sawadikap!!

Tina Othman berkata...

ala bencinya bw time lunch hour mcm ni lah, mesti perut akan menangis tgk menu2 sedap ni

nampak menarik sangat lah ika, tapi nak buat belacan takde lah pulak kat umah, kena carik belacan lah ni nak try hihi

yan's cottage berkata...

salam ika......
sedaplah ika....yan pernah makan masa pergi rumah mak cik yan kat yala dia orang masak sama macam ika masak nie...

JaSSNaNi berkata...

waalaikumsalam..
suke ler.. sapa kata tak suke...
wahhhhh hari ni bawa periuk berisi kaeng som pla lagi... nyum nyum...

sury_masury berkata...

Waduh2...mengacam...sib baik dh mkn...pssssst kite mkn roti je...:-P
Tema oren ari ni....terang gituuuu....mata pun segar tgok entry ika ni...hihi...meh mbak sini sikit utk ratah2....heee

Bicara Kak Noor berkata...

sedap ni Ika, masam2 gitu kan tapi akak pernah jugak nampak ada jugak orang buat guna kangkung entah lah dari mana kaeng som tu ori ke tak ori wallahuaklam,tapi U punya ni bestttt nampak

Qasey Honey berkata...

Ika ni boleh melaparkan balik perut ku ini...sedapnya..pasti dcuba nti...

Marsita yahya berkata...

Salam dik....baik hatinya adik ni explain panjang lebar siap buat research lagi....terharun akak. Maaf lah akak lambat singgah hari ni. Tak berapa sihat ni...demam,batuk,selsema dah hinggap dah...tido aje keje nye...Okay dik, nanti akak cuba buat bila dah sihat okay....

Sofea berkata...

ika sayang..jom tukar dgn masak lemak cili api pucuk paku nak tak..hehe

Liza berkata...

sawadikaaapppp...hihihihi
akk dah bawak nasi kosong ni, nk tumpang mkn kat sini...

rahel berkata...

Saya suke kalau yg main rebus2 je...sedap..menyelerakan...nak sebut nama resepi ni pun susah banget..duh!

zila norazila berkata...

salam adik tomeiii
akk klu mskn thai mmg fav..tp yg nie rasanya x pernah mkn kot..main rebus2 mmg best..akk suka x yah lap dapur..sbb minyak x terpercik h ehhehe sedapppnya:)

ibh_sue berkata...

Asslmkum Ika..
Wuuu..lesung batu tu yg mahal tu. baik punya inteprem...Ekekekekee...
Menu siam tu..nih!..akak bawa apple cake..Tuko dgn menu ika Ngeee

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

assalam ika..

wah wah... banyak sodap wooo... terliur tgk gulai ikan tu.. masam2 pasti menyelerakan..

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Ija :D
Kak Lin suka masakan Thai...berselera Kak Lin tgk masakan Ija...sedap!

Rohah berkata...

kelihatan begitu menyelarakan..

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum..
hai org jauh.. wat per tu? lama tak apdet.. hmmmm.. sejuk2 melengkor je ke? hehehehe.. saje ngaco.. :P ok lah... sambung wat keje plak.. :D

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum orang jauh..
lama tak ke udara.. tak sihat ke? harap2 semua nya baik2 ye.. :) see you..

Mama Aimi Najla berkata...

assalamualaikum
salam perkenalan...
jom singgah blog saya

mama sara nur berkata...

assalam adik manis..
lamanya sepi ni, mesti nanti byk n3 best2 kan
miss la..he he

mama sara nur berkata...

assalam adik manis..
lamanya sepi ni, mesti nanti byk n3 best2 kan
miss la..he he

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Ika..

Belajar banyak2 seni masakan Thai. Nanti balik malaysia, boleh la buka restoran makanan thai.Akak pergi nanti..hehheee...

rodzita berkata...

Assalamualaikum...
mmm... menu yang menarik untuk dicuba...

siti sabri berkata...

salam akak...salam ziarah dan salam perkenalan..... mintak halal copy resepi drp akak yer


sitiazahar.blogspot.com

Ayu berkata...

Assalam mantu tak official,
senyap aje tu..sibuk ya..or tengah berdiet sekarang ni ke...tak ingat kat pak we ke?..hehe

nurul berkata...

wow!nmpk sgt sedapp!
www.the-simpleme.blogspot.com

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..Emmmmm dapat pekena ngan nasi panas bestttt ni.

Marsita yahya berkata...

salam dik...lamanya sepi tanpa berita...dimana gerangan agaknya...semoga sihat aje ya...misss UUUU...muahh!!!

ZIEANA ARIFF berkata...

salam..suka jln2 kat blog ni..jemput singgah ke blog saya http://balqieschocolate.blogspot.com/ dan http://duniaresepizieana.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

This site truly has all of the information I wanted about
this subject and didn't know who to ask.

Feel free to surf to my weblog :: Travelling To Pattaya

Jerry Gene berkata...

Nice post with awesome points! Can’t wait for the next one.

Toshiba - Satellite 14" Touch-Screen Laptop - 6GB Memory - 750GB Hard Drive - Mercury Silver

Toshiba - Satellite Ultrabook 14" Touch-Screen Laptop - 6GB Memory - 500GB Hard Drive - Smart Silver

Mai Has berkata...

saya memang mencari resipi ala2 thai yang asli begini sbb suami suka.terima kasih kerana sharing kak ika