Isnin, 30 Julai 2012

Homemade Cendol Resepi II

_DSC0465-1
HOMEMADE CENDOL II

Salam kembali :-)

Yg ni cuba resepi terbaru dr wendy, aishh! seronok tgk kejadiannya kalau tak sebelum ni rupa ala2 yg tu tuuuu ehehe... kali ni panjang2, thanks to wendy sbb bg idea guna plastik, sblm ni terpkir nak buat gitu jugak tp takut tak nak keluar adunannya :D belum cuba belum tahu kan?

Resepinya kita letak sini jugak ya, thanks for sharing wendy! Minta izin untuk di kongsikan di sini juga resepinya :-) Untuk semua, selamat berbuka bila sampai waktunya dan terima kasih juga setiap kunjungannya m(_ _)m

HOMEMADE CENDOL II
Original Recipe : WENDY table for 2

Ingredients :
  • 50g Mung Bean Strach
  • 50g Cornstarch
  • 600ml Pandan Juice + 1 drop alkaline water>>kita tak masukkan alkaline water
OR
  • 100g Cornstarch
  • 500ml Pandan Juice + 1 drop alkaline water

Method

  • Prepare a basin of ice water, keep it in the fridge. Or, prepare a basin of water and another container of ice cube ready (keep in Freezer). Prepare oven Mittens and food grade plastic bag (like ZIPLOCK or HDPE bags) and scissors, ready at your working spot.
  • Combine everything and cook on medium low heat until it turns thick, tranculent and glossy.
  • Bring out you basin of ice water.
  • Immedietly transfer the hot starch mixture into the plastic bag (Wear Mittens on your working hand.
  • Snip one corner of the bag (about 3mm) and squeeze the content into ice water.
  • Leave the cendol `noddles` in the ice water for 15 minutes. Strain and it ready to use.


_DSC0456-1
eeeee...sukeeeeeee dgn kejadiannya n kaler dia :D

15 ulasan:

Kamalia berkata...

salam ika...jelesnya tengok cendol tu..siyes,memang cantik dan panjang2..selalu kalau guna resipi yg tu dia mcm jd pendek kontotkan..ok,nnt bila rajin nak cuba yg ni pulak..tq ika
pssstt..sihat ke semua?raya balik kg ek?

Chik Mimi berkata...

cantiknya cendol ijah,ghajen pulak tu

Qasey Honey berkata...

aduyaiii cukup rajin la...cantik pulak tu cendolnye...QH beli aje yg siap tu...hehe

ibh_sue berkata...

Cendol satu!..ekekekekee..Rajin ko mencendol ya ika...

Sari Yusa Ibrahim berkata...

cantiknya Jahhh, kalau dapat lagi cantekkkkkkkkk!!

Asmara berkata...

guna cornstarch? wah boleh cuba. biasa guna tepung beras kan. lain tak rasa dia ika?

ummiakid-lily berkata...

suka cendol selalu beli jer. nanti boleh cuba buat sendiri...TQ share resepi.

Hanis MY berkata...

salam ika...wahh i like jugak... tapi kalau cuba ni agak2 jadi ke tak huhu... ramadhan kareemm

mokwo® berkata...

salam ramadhan jah...amboi cendol dia...liuk melentok chomei jek!!hihi
jah tepung mung bean tuh ape yek???tepung kacang ijau ka??

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam ija..Semlm k.atie pon minum cendol gak..HB beli kat pasar Ramadhan jer :D

Yg homemade lagiiii sedapkn....

faa.rosli berkata...

bila laa nak sampai seru buat cendol sendiri..heheh

Cheq Sue berkata...

caman ghupenye bende plastik tu ika... macam nak cuba je jugak ni

zila norazila berkata...

salam syg ika..
waalllaaa napa cantik sgt cendol tue..try tunjuk camner watnye..teruja akk nengoknya..:)color pun cantik sangat..dh boleh wat jual nie..

Amie berkata...

Cantiknya hasil cendol tu Ika... sungguh! Dengan warnanya yang menarik... teringat kak mamak jual cendul kat Sungai Buluh masa kecik2 dulu...punyalah banyak pelanggan, dulu satu mangkuk 15 sen je, lepas tu aisnya diparut dengan tangan, tak ada mesin macam sekarang ni... cendol mamak tu tak ada tandingan, enak banget! Tapi agakanya mamak tu dah lama kembali ke alam sana sebab dah tak pernah nampak lagi sejak beberapa puluh tahun kebelekangan ini... he he he cerita pasal mamak pulakn ye Ika...

sury_masury berkata...

Salam ika...rajin nyer kamu....cantek cendol tu...save resepi ye...nnti nk try jgk...:-)selamt bersahur..:-)