Rabu, 25 Julai 2012

Karipap Inti Sedap

_DSC0112
KARIPAP INTI SEDAP

Salam Ramadhan yg ke 6 sume :-),

Karipap inti sedap dr KAK HANA, tenkiu! Nak menghabiskan n32 tertunggak dlm draf. Terima kasih kembali setiap kunjungannya.

Kulit Karipap/Epok
Resepi Asal : KAK HANA

Bahan-bahan :
  • 250g tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
  • 2 sudu besar minyak masak - panaskan
  • garam
  • air
Cara-cara
  1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.

_DSC0109_DSC0116
Tak berapa mahir nk kelim tp dlm masa yg sama tak suke guna cetak :D

INTI SEDAP
Resepi Asal : KAK HANA MyR


Bahan-bahan :
  • 5 biji kentang@keledek - bleh juga dicampur
  • 200g daging@ayam cincang@ peha ayam boneless potong kecik2@ bleh nk masukkan tulang2 ayam skali, tp masa nk isi inti asingkan la tulang2 tuh. cara yg nih lg sedap!
  • setangkai daun kari dan daun sup cincang halus
  • 2 biji telur rebus - di belah 6/lebih setiap biji @ potong dadu
  • 2 1/2 sudu besar kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • garam
  • gula - jika perlu
  • air
Cara-Cara :
  1. Kentang@keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  2. Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang@keledek, ayam@daging, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan ayam@daging masak dan air kering. tutup api.taburkan daun sup.
  3. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. Asingkan daun kari dan juga tulang2 ayam jika ada.
  4. Masukkan inti kentang dahulu dan buh satu hirisan telur tadi dan tutup serta kelim@cetak mcm biasa. *telur rebus bleh juga dipotong dadu dan dcampurkan ngan inti kentang@keledek tadi.Boleh digunakan untuk inti karipap atau epok2.

23 ulasan:

Asyifa Mustaffa berkata...

cantiknya pembentukan karipap akak nie....

Ummi berkata...

Assalamualaikum Ikaaa cayaaang...muaahh muaahh, rindunyaaa... Salam Ramadhan dan Selamat Berpuasa buat Ika seisi keluarga...moga sihat2 la yea... Smlm dah nampak kuih kaswi, tp xdan nak tinggal jejak, hari ni masuk dah kuar karipap sedap pulak... Ika, jgn tenggelam timbul taauu...rajin2 update...biar akak sorang je yg rehat panjang sikit...hehehe... Muaaahh, Lebiiuuu...

Mas berkata...

Assalamualaikum Ikaaa..
kak mas cadang2 gak nak buat karipap..
tengok karipap ika tu..
jadi berkobar2 lagi nak membuatnya...
resepi kak hana ni memang best..
akak dah try banyak kali dah...

KG berkata...

assalamualaikum! posa posa mai sini mmg dok telan ayaq liurq!

Gee® berkata...

Wah! siap ada telur lagi... kalau di Kuantan ada kuih yg iras2 karipap intinya smbal ikan dan ada telur rebus di dalamnya dipanggil temosa raja... ini kira2 karipap raja lah kan... hehehe... Salam Ramadhan Ikaaa... cantik karipapnya...

rahel berkata...

Mesti sedap sangat karipap ni..tengok pundah tau..kan..kan.

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Ija.Apa kabar?Slmt berpuasa & menyambut Ramadhan Al-Mubarak kpd Ija sekluarga.

Mmg nampak sedap karipap tu!..nama pon karipap inti sedap kan?hikhik

Dlm bulan puasa ni k.atie jarang buat kuih..biasa beli jer kat pasar ramadhan.Mkn berdua...malas nk buat :D

zila norazila berkata...

ika cygg..amboii sapa ckp akk x ingat kt dia..selalu jengah sini jgk tau wlu tuan umah x der ..he heee round2 tgk menu best2..tgk tue skali kluar karipap sedap lg..akk plan nk buat karipap pusing..yolah tu kan entah bila he hee

FnF Simple Life berkata...

Saalam windu Ika...cantiknye kejadian karipap ni Ika...nasib baik hari kedua iftar hari tu akak berbuka ngan karipap...kalo tak sure meleleh liuq tengok karipap yang Ika buat ni...

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Salam Rindu-Rinduan dariku...

Ini kuih wajib family akak tiap kali buka puasa.. hehe.

Ijah sama ngan akak, tak suka guna cetak, boleh kelim sambil berangan sebenarnya, hehehe

Bicara Kak Noor berkata...

salam Ika..
lama nya akak tak terbang kesini dan Ika pun dah lama jugak tak ke udara ni kan mungkin akak ketinggalan sikit welcome home dik hee apa pun cantik karipap tu rasanya dah tentu lah kan kalau dpt makan lagi bestttttttt

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam ika...
baru semalam akak jln2 cari resepi tup2 dah keluar 2 n3 baru... hee... slmt berpuasa ye ika... karipap mmg forever punya feberet... cuma nak membuatnya aje yg mlas...

TopsyTurvyMum berkata...

Salam Ika..
Hihihi...tenggelama timbul dia yerrr. Akak buat karipap guna acuan jer haha...sampai sudah tak reti kelim.

Cheq Sue berkata...

selamat berpuasa ika... amboi, kita baru amek resepi awak dah buat ya karipap ni...

ummiaisyah berkata...

salam ika..rindu tawww..tak dapat tgk orgnya..tengok gambo kuih dia pon jadi la.....ok..slmt memasak utk berbuka nnti!

Ayu berkata...

Assalam ika,
welcome back dear..miss you..
karipap inti sedap ni memnag sedap..akak suka...salam ramadan buat ika & family ya..ni kena type cepat2 macam lipas kodong..adeh..belum masak lagi ni dah petang..

cikmanggis berkata...

selamat berpuasa Ika..hai sekali ada sekali tak ada biskut Chipsmoore ni hehe.Semoga ika dan keluarga sihat sihat selalu.

tun_telani berkata...

kak ikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! eh, assalamualaikummmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! welkam back!!!!!!!!!!! ^^ :D
selamat berpuasa kak.

Nieza berkata...

salam ramadhan dan salam rindu Ika,karipap memang sedap..fav akak ni..:)

hana berkata...

ijahhhhhhhhh.. kangen lorrrrr.. jgn lupa syawal nantiii.... hehehehe

Nuwairani Ismail berkata...

dah cukup cantik kak ika kelim tu. kalau kite kelim, konfem senget benget dah.

Asmara berkata...

mek jah! kalau komen harus la pepanjang kan. tu yg aii suka nak baca. hikhik.. bulan pose ni harus ku datang kesini selongkar resepi. TQ dear! :D

Marya Yusof berkata...

As salam Ika,

Lama tak dgr khabar... Sihat ke? Buka2 harini tgk ade juadah karipap! Mabeles ;))