Isnin, 30 Julai 2012

Ikan Pais

_DSC0269
IKAN PAIS

Assalamu`alaikum wbt, salam ramadhan ke 11 :-),

Menu berbuka semalam ikan pais n kuih :D Resepi ikan pais ni dah buat dulu dan terus jatuh cinta, resepi dr che`iza mmg tak pernah mengecewakan sedap2 belaka.. Macam biasa hari ni bz sikit, kita pergi tgk resepinya lagi sekali ya, Terima kasih buat che`iza penyumbang resepinya minta izin n halal kembali resepinya.

Dan terima kasih juga setiap kunjungannya :-)

IKAN PAIS
Resepi Asal : CHE`IZA MYR
Boleh ke SINI utk n3 sebelumnya :-)

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1/2 kg ikan kembung
  • * 4 biji bawang merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • 5 sb lada boh
  • 3 sb air asam jawa
  • 2 sb santan pekat
  • sedikit garam, gula n perasa
  • daun pisang n lidi utk bungkus>>kita guna daun kunyit, lepas tu balut dgn daun pisang n last sekali dgn alumunium foil, bakar sampai masak.


_DSC0270

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan, toskan airnya dan ketepikan. Tumbuk bahan bertanda *
  2. Satukan bahan tumbuk dan semua bahan lain, gaul sebati.
  3. Ambil daun pisang selebar 30 cm, letak pes lada diatas daun. Letak ikan atas pes lada tadi. Kemudian lapiskan lg dgn pes lada. Balutkan ikan dgn daun pisang .
  4. Lipatkan sedikit dihujng daun kiri n kanan dan cucuk dgn lidi supaya pes lada tak terkeluar masa bakar nanti. Siap utuk dibakar.
  5. Bakar lebih kurang 25-35 min bergantung pada saiz ikan yg digunakan. Sedap mkn panas2 ngan nasi putih.

12 ulasan:

Mas Sani berkata...

Assalamualaikum dan selamat pagi ija...

nampak seksi plak ikan tu bila terselek daun pisang nye hihihi. ntah kenapa tekak akk kurang terima kalau ikan di masak cm gitu, kalau akk nak buat ikan cencaru sumbat pun akk tak sumbat smblnye tp sambal tu masak asing then masa nak mkn baru colekkan walaupun nama menu cencaru sumbat hehehe

ibh_sue berkata...

Assalamualaikum ika.
Akk suka mkn ikan. Lg2 klu mak yg msk mcm tu. Heeee

Rima berkata...

salam Ija
eh eh bila pulak dak ijah ni muncul.. ahhh kannn memang bulan puasa ni orang lama start engine pun kita tak ferasan.. i no blgwalking .. lepas isyak ajer mata dah kabur.. sungguh lah penat.. time pagi gini kira segar bugar cos lepas sahur usually ku bgn terus... tu pun nak siap kan si dak sonia school.. today i free cos tak yah antar her to school.. how hv u been??

tun_telani berkata...

morning kak ika cayanggg!! tun suka makan ikan goreng je.. tp kalau ikan bakar cam gini kene wat gak sbb encik laling tun suka beno mkn. kalau dia lajuuu je makan n bertambah2 sedap la maknanya. yg ni x pernah wat lagi, nnti masuk list.

quinnie berkata...

ika...kita semalam pun masak ikan bakar jugak..hehehe...tapi kan guna paste dah siapnye..hahahha....senang keje kita..rasa pun sedap juga..heehhe

~~zana@pb~~ berkata...

Pagi Ikaaaa....akak pun teringin ikan pais mcm ni. Guna ikan caru boleh tak ye? Daun pisang belakang rumah ada.

Mas berkata...

salam ika...
wahhhh..ada pais ikan pepagi nie...
kak mas tak pernah buat lagi pais ikan...
bila nak try nie..
sedapnya tengok pais ikan ika tu..

Asyifa Mustaffa berkata...

As salam kak...
lamanya x makan pais ikan nie...arwah abah sy mmg suka mkn mcm nie time bulan pose...makan pulak time nak buka tu dgn nasi panas...masyallah....mmg sedap lah...!

Nuridah berkata...

Assalamualaikum Ika,

waduh2 tijah...pagi2 dh tengok pais tu...kak nur suke...dulu ada kakak kat sekolah tadika anak kak nur dia ajar buat resipi pais letak telur...hmmm sedap sekali tapi hubby akak tk suka pulak....hehe...hari ini nk msk apa Ika?

Ummi berkata...

Assalam Ika cayangg...amboii2 resepi dia keluar semuanya buat akak terliur taauu..kuih lopez d squera tu pun x buat2 lgk..anak2 dah sebut jgk, selalu pose mesti buat, tp tu laa wiken baru sempat nak buat kuih2 ni...x sampai turn lopez lg kot... Pais ni betul2 menyentap selera laaa...adeei x tahan tgk pagi2...balik dulu la ya Ika...muaahh!

Kak Nita berkata...

Salam Ika ...

sedapnya...wangi daun pisang dan ikan bakar tu sampai kesini...hehehe..

zila norazila berkata...

sedapnya..nnt akk nk try jgk la..:) keep resepi nie