Jumaat, 30 Mac 2012

Ikan Pais

_DSC0056
IKAN PAIS

Assalamu`alaikum wbt, salam pagi jumaat buat semua :-),

Alhamdulillah dgn rezeki yg diberikan olehNya. Semua org sihat? Kita alhamdulillah sihat, tanya n jawab sendirik hihihi... Menu ikan semalam, ingat nak post n3 mee rebus tp belum edit lagi, tgh dtg malas kita niii haaaa kan kan :D

Dulu2 mak kita masakkan ikan pais ni kita jual mahal jugak>> ayat yg sama sbb dulu2 mmg kita cerewet sikit, itu tak nak ini tak nak, yg kampung tak nak, maksudnyer ayam ya :D yg sungai2 pun tak nak, tp udang sungai kita makan :D baru skrg terasa nak makan n menyesal ehehehe... sbnrnyer kita nak mengerjakan daun pisang kita yg byk dlm esbok tu tp tak habis2 lagi dah masuk 2 minggu, nasib baik elok lagi, lepas ni pun tgk lerr sume menu2 ada balut2 dgn daun pisang hihihi...

Ok, resepi tengok kat MyR, tgk bhn2 dah tahu mmg sedap walau simple tp bolehimejin kan bau dia, mmg tersgt harum masa bakar dia tuuu>>kita bakar atas pan ajerr sbb tu balut dgn alumunium foil kikiki... Gunakan daun kunyit n daun pisang, tp aroma daun kunyit yg kuat, punyerlahhh harumm bau diaa, mmg pendek kata perfecto! sedap sgt2! Terima kasih ya cheiza, minta izin n halal resepinyer kembali :-) Dan buat semua, terima kasih setiap kunjungan, insyaAllah kita buat kunjung balas juga <3<3 Happy weekend sume!

IKAN PAIS
Resepi Asal : CHE`IZA MYR

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1/2 kg ikan kembung
  • * 4 biji bawang merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • 5 sb lada boh
  • 3 sb air asam jawa
  • 2 sb santan pekat
  • sedikit garam, gula n perasa
  • daun pisang n lidi utk bungkus>>kita guna daun kunyit, lepas tu balut dgn daun pisang n last sekali dgn alumunium foil, bakar sampai masak.

_DSC0054
alhamdulillah, sedapp sgt2!

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan, toskan airnya dan ketepikan. Tumbuk bahan bertanda *
  2. Satukan bahan tumbuk dan semua bahan lain, gaul sebati.
  3. Ambil daun pisang selebar 30 cm, letak pes lada diatas daun. Letak ikan atas pes lada tadi. Kemudian lapiskan lg dgn pes lada. Balutkan ikan dgn daun pisang .
  4. Lipatkan sedikit dihujng daun kiri n kanan dan cucuk dgn lidi supaya pes lada tak terkeluar masa bakar nanti. Siap utuk dibakar.
  5. Bakar lebih kurang 25-35 min bergantung pada saiz ikan yg digunakan. Sedap mkn panas2 ngan nasi putih.

23 ulasan:

kakna berkata...

salam ika...
ari ni kakna joging awal ,tu la sampai awal ke siam ni.dengan termenggah lari ni ternampak pais ikan ni.wa.. terasa lapar la.. nanti balik makan nasi lemak bayangkan lah pais ikan ni.

Mommy Alma berkata...

jelesnye tgk org bakaq2 ikan ngan daun pisang nihhh!!!!
kt sini susah nk dpt daun pisang la weeiiii.....

cikmanggis berkata...

dulu dulu org buat pais guna ikan sungai yg kecik kecik tu atau pun ikan bilis yang segar.Sedap terutama bila musim bah..

makan nasi dengan lauk camni..berebut rebut makan dgn adik beradik yang ramai..semuanya sedap belaka....Ceria ceria selaluIka:)

ibh_sue berkata...

Aslmkum ika.
Klu kat kg dulu sllu mkn ikan mcm ni. Dah kawen ni x pernah pun nak buat. Heeeee. . Mkn ja tau. :))

Amie berkata...

Selamat pagi Ika,
pais ikan kembung ye... sedapnya! Masa kecik2 dulu selalu makan sebab bonda rajin buat tapi belum lagi tanya apa bahan yang digunakannya. Yang menariknya kalau tak ada daun pisang, bonda gunakan daun lengkuas untuk membungkus ikan paisnya.

Mas berkata...

banyak lagi daun pisang kau ika...
meh kat kak mas sikit...
pais ikan nie kak mas tak pernah try buat lagi...
nanti2 ada daun pisang..
nak try gak la...
menitik lak air liur ni pepagi nengok pais ikan ika....
sedapppp tu....

quinnie berkata...

huhuhu..kita tak dek daun pisang...ada dlm peti ais tapi rasanya dah kuning kot...hahahha...

sedapnya...resepi iza ni memang tak rugi di cuba sebabnya gerenti sedap...kekekek

ika..masalodeh tu kita dah buat minggu lepas..kebetulan pulak awak duk sembang hal lentil tu semalam...hahhaha..sian dia....:P

Sheila Shafeareen berkata...

Salam ika ,heheh KL dari subuh hujan sejuk ni...yep mcm CM ckp juga dulu2 pais ikan guna ikan yg kecik2 tu nenek akk selalu buat pastu letak kelapasambal kalau tak silap daum kunyit racik....pesen dulu2 lah....tp akk pun lama x buat ni...selera negok lauk pepagi time hujan2.........

CT Delima berkata...

As'salam Ika cayangggg!

tergoda habis dengan pais ni Ika, kalau k.ct makan lauk macam ni dengan lauk asam rebus. mahu pengsan juga makan sebab tak nak begerak dari tempat dukuk..hahaha.

kiranya ni lauk orang dolo2lah Ika, zaman susah2 memang macam ni jer yang ada kan. Lama juga k.ct tak buat ni, last masa IBU mertua ada dirumah tu ler yang last..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam pagi Jumaat Ika!!!
mmg best mkn ikan pais nie..mama pun suka tak kisah lah apa jenis ikan yg pasti dibungkus & dibakar!! yum3x

nuwairani ismail berkata...

ini kalau tak silap, makanan jawa kan? tak tahulah dah pernah makan ke tak...tapi selalu je kawan buat ikan panggang dalam daun pisang macam ni.. kalau guna ikan lain pun boleh kan?

Nuridah berkata...

Ika cayanggg!

Dh lama kak Nur tk mkn ikan pais....dulu ada 1 kakak ajar kak Nur buat pais letak telut....hmmm sedap tapi skrg kak Nur dh lupa resipi tu....haha.

Ni akak dh duk bersila nk tunggu ika suapkan....hehehe.

Liza berkata...

sodapnya mkn ngn nasi panas2 ni...tapi kan kenape nama dia pais kan...cuba lah letak nama tu paris ke, kn ke sedap lg....hihiihi

~~zana@pb~~ berkata...

Ika, kalau tak abis jugak daun pisang tu, esok buat lepat, buat tepong pelita, nasi lemak, tak abis jugak...Ika buat pinggan mkn mcm kat kedai mamak tau (eh, mamak ke mkn pakai daun pisang?)heheh...

Ala Ika, akak teringat kat emak la...mak je yg terror masak mcm ni lebih2 lg org Johor.

ummiaisyah berkata...

akak bwk nasi sepinggan!..meh le pais tu sekor!

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Salam, Yang.. eh, samalah kita dulu suka jual mahal bila mak masak ikan pais, hehehe. Nasib baik skrg Ijah pandai masak macam2 kan, senang kalau rasa teringin tu blehlah masak sndiri...

indahhouse berkata...

Salam ika,
Haih, ruginya.. ikan kembung semalam tak buat pais. Memang suka bakar-bakar ni dgn rempahnya tu.. mesti harum!
terima kasih ika, atas doamu. Moga ika sekeluarga pun sihat selalu di mana berada.

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

yumyum... lama tak bakor ikan.. ikan pais pun dah lama tak buat.. sedappp.. akak suka ikan.. tp kat rumah tu budak2 lebih suka ayam.. tu pasal kalau ofis hour lunch time mesti akak tapau lauk ikan.. boleh kata hari2 ikan.. hehe..

CitarasaKu berkata...

Salam...sedap terbuka selera nak makan nyum nyum hihi nanti nak kena follow lah.

Nieza berkata...

ting tong!akak mai nk mkn karipap ni tapi tak nampak pulak kat dapur ni nampak ikan pais jer..hehe sedap tgk ikan pais ika ni lama tak mkn kalau kat kg dulu mak akak selalu buat maunya mkn bertambah nasi kalau dapat ni:)

zila 4ever berkata...

salam ika
alahaiii sedapnya..dh malam2 baru leh dtg sini siang tadi net slow melow btul..nk BW pn terbantut..biasanya akk msk pais2 nie kt kg jew..sbb family ada kedai runcit..klu nk ikan apa2 jew tinggal amik jew..lgpun yg tukang makan tu ramai..klu kt sini ber dua jer la...

MaryaYusof berkata...

As salam k.Ika,

Mula2 nak jwb soalan akak dulu (akak??? Tulah sy pun dah konfius gak ni...hikhikhik) Hb sy kerja dgn embassy kat sini, sy amik unpaid leave insya'Allah 3 - 5 thn lg kami di sini...huhuu... Thanks sb sudi kwn dgn saya :)

Ikan pais tu mmg my fav! nyum..nyum... tp kat sini xde ikan kembung... yg ade ikan yg sy jumpa ikan kerapu, tilapia, bonito... n ntah ape2 ikan pun sy tak tahu...huhuhuuu kami belasah je mkn... Nnt nak trylah buat ikan pais ni, hentam je guna ikan ape pun ;)

Diana @ Melley Mey berkata...

Akak dah lama berangan nak buat ikanpais nie.. Tp smpi skg x terbuat2 lg pun... Nie tgk ikan pais yg ika buat nie bertambah ler teringinnya akak nak buat... Nampak menyelerakan ikan pais tu... Nampak sgt sedap