Sabtu, 10 Mac 2012

Kek Pisang

Moist banana cake
KEK PISANG

Salam minggu semua!

Tak pernah jemu dgn kek pisang ya kita ni :D suke betul dgn kek pisang ehehe... kdg tu sampai dah tak tahu resepi mana yg sedap, tapi semuanyer sedap2! :)

Nak ikutkan hari minggu kita sibuk sikit, tapi hari ni terasa sunyi sikit sbb ank yg sulung pergi kem, ninja pulak dah mula sibuk sbb production dah mula on balik lepas banjir dulu2 tuu, jdnyer kita ler yg kena menguruskan kerja2 shopping2 brg2 dapo, nasib baik budak2 dah cuti, senang sikit. Utk semua org selamat beristirehat bersama keluarga n semoga semuanyer berada dlm kedaan yg baik2 hendaknya insyaAllah!

Esok ada graduation day kat tadika, berlangsung kat hotel mcm tahun lepas, hotel yg sama, tp lepas abis event tu ninja kena g kerja :( rasa sunyi lerrr sbb dia dah lama tak g kerja on weken, kita pun mula lah ngada2 ehehe...

Ok, untuk resepi ni, kita terbekenan sejak CIK CEK tyg n3nya tak lama dulu, resepi asal kalau tak silap kita kak NADZ kot, mintak ampun kalau ada salah silap ya :D Resepi kita cnp malam2 sikit sbb nak prepare diner :D, jumpa lagi insyaAllah!

KEK PISANG
Resepi Asal : KAK NADZ
Copy n Paste : CIK CEK

BAHAN-BAHAN..

  • 125 gm butter
  • 2 biji telur gred A @ B
  • 3/4 cawan gula perang/ gula kastor
  • 3/4 cawan pisang yang dilecek halus
  • 2/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)*
  • 3/4 cawan tepung gandum*
  • 1 tsp soda bikarbonat* (* ayak bersama)
  • 1 tsp ovallate
  • 1 tsp asen vanilla


_DSC0667
Soft but moisttttt sgt2! sukeeee :D

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

  • Cairkan butter dan ketepikan.
  • Masukkan gula, ovallate dan telur ke dalam mangkuk pengadun. Putar pada kelajuan tinggi hingga adunan likat dan berkrim selama lebih kurang 3-5 minit.
  • Masukkan asen vanilla dan pisang lenyek. Putar lagi hingga rata.
  • Masukkan bahan ayak berselang seli dengan butter cair. Gaul rata dan sebati.
  • Panaskan oven pada suhu 175C menggunakan api atas dan bawah. Lapik loyang dengan kertas kalis minyak.
  • Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit - 1 jam atau sehingga kek masak.
  • Setelah masak, keluarkan loyang kek dari oven dan terus terbalikkan kek bersama loyangnya ke atas redai. Ini untuk mengelakkan permukaan kek menjadi mendap. Biarkan loyang kek kekal pada kek.
  • Setelah 10 minit, keluarkan kek dari loyangnya dan biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dihias atau dimakan.

8 ulasan:

quinnie berkata...

ika..ni esok hujung2 minggu rindu kat ninja ada yg duk gantung baju ninja lagi nih nanti...kekeke...

kita ada pisang kat rumah ni..tapi pisang abu ni cam tak best sgt nak buat kek...huhuhu

Mas berkata...

rajinnya ika ngekek...
nampak pun gebuuu sangat kek pisang tu....
nakkk

Anna Qawina berkata...

pisang bnyk lak ni, esok dahnak balik kg..rasanya kena jadikan ia kek kot..kan..ke ada idea bernas? hehe

Sheila Shafeareen berkata...

As'salam hemmm ada kek pisang ...fv ank bujang ni...akk pun suka....dlm npk gebus geban...leh try lah cuti2 ni

Azian Elias berkata...

sedapnyaaa..macam nak mintak sikit..

ady berkata...

as-salam Ika
npk sedap dan gebu kek pisang tu..kalau kek pisang mmg my father favourite..

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Hem...akak pun baru buat....senang kek macam ni..bila-bila rasa hendak buat selinsing lengan masuk dapur. Kek yang tak banyak kerenahnya

Amie berkata...

Alahai Ikaaa.... kalau dah namanya kek pisang, siapa pun tak tolak... tolak ke tekak aje laa... ha hahahh