Jumaat, 16 Mac 2012

Puree n Kari Ikan

_DSC0889
PUREE

Salam pagi jumaat yg indah buat semua :-),

Alhamdulillah, masih diberi kesihatan yang baik. Harap2 semua org pun mcm tu jugak ya insyaAllah! Buat Puree ni beberapa hari lepas selepas TERnampak kak zana post n3 pasal puree ni, resepinyer senang takde yis, takut2 jugak nak buat takut tak jadi :D tp alhamdulillah! gorengan pertama n sampai abis sumenyer gelembung ehehehe.. suke sgt2! pantang buat puree ni satu jer jgn gelek terlalu nipissssss sgt2 klu tak dia tak nak menggelembung kan? So far dah byk buat jenis puree mcm ni menggelembung ajerr, ada yg tak gelembung mungkin dlm 1 jerr. Kita buat stgh adunan jer utk resepi kat bwh ni, cukup utk ank2 mkn :D Rasanyer KAKAK Izah pun dah buat tunggu masa nak post jerr n3 tu :D

Resepi asal kat umah ummizzkitchen, kita copy kat umah kak zana, mekaseh sume! Minta izin n halal kembali respeinyer utk buat rujukan yg akn dtg :-) Buat semua pengunjung terima kasih n selamat berhujung minggu!

PUREE
Resepi Asal : UMMIZZKITCHEN
Sumber : KAK ZANA

Bahan2
  • 1/2 kg tepung gandum
  • 200 ml susu segar
  • 3-4 sdb majerin
  • garam

Cara-cara
  • Masukkan tepung dalam bekas untuk uli.tambah susu dan garam.Uli perlahan sambil tambah majerin.Uli hingga doh lembut (macam buat kulit karipap tu).
  • Bahagikan kepada bebola2 kecil (dapat lebih kurang 20 biji)
  • Simpan dalam bekas.
  • Bila nk makan...ambil sebiji bebola tadi dan digelek nipis .
  • Goreng dalam minyak yang panas.
  • * Mula-mula mungkin puree x menggelembung, bila dah 4-5 kali goreng baru dapat puree yang menggelembung cantik.
  • *Seeloknya kalau nk makan pagi,bole le buat malam sebelumnya dan simpan dalam peti ais. Bila nk goreng keluarkan dr peti ais dan biar lembut.
_DSC0883

17 ulasan:

ibh berkata...

Aslmkm Ika..
Morning n Salam Jumaat..Terbaik la ika..kembungggg..kui..kui..

Ooo..akk buat hari tu tak ada letak fresh milk pun. Lain resepi rupanya..Heee..

anie,Nagoya berkata...

sekom pg jumaat dr nakamura clinic.hoho..mnta izin copy resepi.skrg tekak anak2 kkanie mcm burung.asik nak kene sumbt.n pening pala nak layan dia org mggu depn.tgh fkr nak keje ke?cuti?

KakAsma berkata...

oooo ini yg ada tayangan amal kat fb tu yer..boleh buat nih..senang ajer..akak listkan nih..buat tatau lg..oh iye umar kim salam kat auntie jah...

Sheila Shafeareen berkata...

salam di pg jumaat...sihat hehh sdp nya sesuai buat utk sarapan kan kenyang nak pulak cicah sama kuah kari...

Sheila Shafeareen berkata...

salam di pg jumaat...sihat hehh sdp nya sesuai buat utk sarapan kan kenyang nak pulak cicah sama kuah kari...

KG berkata...

salam! dulu waktu i belajar di seberang laut, member india buat puree, to me itulah the closest to roti canai...i will make the kari ayam....buat terliurq saja, belum bfast lagi! huhu

F.A.R.A.H. deeb berkata...

Wahh roti itu menawan! :) Jemput singgah my latest entry: Lelong! Lelong!

kakna berkata...

kakna selalu buat.tapi resepinya tak sama.

faa.rosli berkata...

sedapnyerr...

izahdaut berkata...

Aa elok je roti ni kembung.. Cantikwarne tu ika.. Akk cam bnyk tone warne je..hihi..

Amie berkata...

Tak rugi terbang ke sini, dapat makan roti yang comel montel siap dengan kuah pencicahnya sekali!

tun_telani berkata...

kak ika.. mmg hebat aa puree ni nyer kembung.. x pernah tun buat jd kembung cam gini.

Nieza berkata...

wah dah mcm belon dah kembungnya puree ika ni..cantikla.akak lum pernah buat sendiri lagi.nanti nk tryla:)

ady berkata...

as-salam Ika
wahhh kembungnye puree tu..mmg npk sedap..

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..cantiknya pureee tu mengelembung....

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Ika...
elok mengelembong jer puree Ika nie..suka3x :P mintak 1 maceh hehehe

Yatie berkata...

uwaaaa bnyk menu akak terlepas ni..sorrylah Ika, akak busy memanjang bila cuti sklh ni..kejap2 kat dapur je..lepas update je terus tinggal balik...sekali tngk dah berderet menu Ika yg sedap2...nasi daging berempah tu pun buat akak terliur jek..leh cuba bila free nanti...