Khamis, 8 Mac 2012

Cheddar Cheese Buns : Sweet n Salty Soft Buns

_DSC0690
CHEDDAR CHEESE BUNS, SWEET N SALTY SOFT BUNS

Bismillah, Salam khamis buat semua ;-),

Bertemu kembali buat semua ^___^ tuan umah ni mmg mcm ni kejap ilang kejap timbul, sudah sedia maklum kan sblm ni, kita akn update sesekali ajer, tp takpelah, bukan ada org rindu kat kita pun, kita jer syok sendirik ehehe... Mana yg boleh dikongsi kita kongsi, mana yg sempat n sesempatnya insyaAllah. Harapan buat semua pengunjung n blogger2 terutamanya semoga berada dalam keadaan yg baik dan sihat hendaknya insyaAllah aminnn..

Super like, super soft! Lembuttttttt sgt2! ni kes menguli dekat satu jam! kikiki.. ada tragedi sikit, sbnrnyer kita nak buat stgh adunan tp yg bhgn air tu lupa nk divide kan jdnyer phm2 ajer lah ya, alhamdulillah hasilnyerrr SUPER SOFT! tak yah guna WR pun :) Resepi dr rumah POOK (Dailydelicious) suke tgk blog dia skrg ni, resepi sume best2 cuma kita jer yg malas :D, Macam biasa copy n paste ajerr, thanks buat pook atas resepi yg sedap sgt2 ni! Terima kasih setiap kunjungan, kalau kita free n terajin kita BW insyaAllah!

CHEDDAR CHEESE BUNS
Original Recipe : POOK san Dailydelicious

Ingredients:

Dough
  • 270 g Bread flour
  • 30g Cake flour
  • 5g Salt
  • 2tsp Instant yeast
  • 50g Sugar
  • 30g Unsalted butter
  • 100g Milk
  • 1 Egg
  • 80g Water
Filling
  • 100g Cheddar cheese (grated)
  • 90g Salad cream or mayonnaise
Topping
  • Cheddar cheese (grated)
  • Salad cream or mayonnaise
_DSC0693
So yummy n soft! Tabur caster sugar :D

Method:

  • Mix together egg, water and milk.
  • Put the flour, the sugar and yeast in a bowl, whisk to combine, add and salt whisk again. Pour the egg and milk mixture into the bowl.
  • Use large spoon (or pastry scraper) to mix everything together, and knead briefly to bring all the ingredients together.
  • Take the dough out of the bowl and knead, you will see the dough will be elastic after about 2 minutes.
  • Add the butter and knead by using the heel of your hands to compress and push the dough away from you, then fold it back over itself. Give the dough a little turn and repeat. Put the weight of your body into the motion and get into a rhythm. Keep folding over and compressing the dough. Knead for 10-15 minutes or until the dough is soft, pliable, smooth and slightly shiny, almost satiny. But this dough is a bit sticky, use a bit of flour will help (1-2 tbsp)
  • See how to knead bread, here.
  • Put the dough into a light buttered bowl. Let the dough rise in a warm place until double in size (can be 1 hour or 1 hour and a half check often depend on the temperature).
  • Mix Salad cream or mayonnaise with cheddar cheese.
  • Preheat the oven to 180°C.
  • Line 2 baking sheets with baking paper.
  • Take the dough out of the bowl, deflate by touch it lightly.
  • Cut the dough into 10 pieces roll into a ball and let them rest for 10 minutes.
  • Flatten each ball with the palm of your hand into a circle. Place a filling mixture in center of each dough round, and gather up edges to enclose filling, twisting edges together and pressing to seal and place it seam side down Repeat with remaining dough and filling.
  • Let the dough rise until almost double in size, about 30minuts.
  • Sprinkle with Cheddar cheese and drizzle salad cream or mayonnaise with before baking.
  • Bake for 15-20 minutes or until golden brown.


_DSC0674_DSC0681
Hasil menggunakan tgn lebih elok kejadiannyer menggunakan BM>>ayat org tak puas hati sbb BM dah kojol ekeke...

_DSC0668
Doh yg dah naik, eeeeeee... geram tgk! penuh mangkuk :D

14 ulasan:

sabar dubai berkata...

kak ikaaaaaaaaaaaaaaaaa ....waaa cptnyeeee....da lame xmeroti ni yg rs gatai tangan nk menguli jgk nii..

K.Nor berkata...

sapa kata tak ada org rindu.. hish.. mesti lah rindu dgn mek jah siam hehe..

sedap jah ek.. mmg dah berkenan masa dia post tu.. save jer dulu resipi.. tunggu anak2 balik, insyaallah ptg ni semua ada kecuali nun sorang jauh di mata :(

cikmanggis berkata...

sape kata tadak orang rindu?..makcik rinduuuu sangat.Wah terus meroti ya...rasa cam nak buat jugak...ceria ceria selalu ika:)

Sheila Shafeareen berkata...

wala... mmg lama x meroti..bezaman zaman wakakakak ada lg or dah habis....sdp tu letak kejuuu..

sitiezahim berkata...

hahahah ayat orang takde BM tuh yg tak tahan ekekek..:P

Kerull berkata...

Salam Ika..rindulah..dah lama tak jenguk sini..sebab ika takda..

Mas berkata...

ika ...
miss u....
rajinnya meroti...
gebusssssssssss

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

penat comment x lekat plak...nangessss...nanak buns gak siler sua sket kat ai

Gee® berkata...

kik3x...ingatkn k.gee jer selalu tersilap adun bila nk buat 1/2 adunan... last2 terlembek dan kena adjust2... heee

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam rindu Ika cayang!!

Aduh geram tgk roti cheddar cheese yg gebu betul... byk jgk resipi2x yg mama miss esp the nasi ayam n the gang lama tak buat yum3x

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

aWESOME BOLEH MASUK LIST TO TRY

Yatie berkata...

walaweyyyyy geramnya tngk roti Ika yg gebu tu...akak suka betul tngk roti yg Ika buat ni...

ibh berkata...

Ikaaaa. . Rindu sama kamu (^_^). Gebus roti tu ika. . Terbaik lah. . :-)

Diana @ Melley Mey berkata...

Rindu ler kat ika.... Sentiasa d rindui tau.. Ermm... Cantik n gebunya kejadian roti tu ika... Rajin sungguh ika meroti... Akak jer yg x reti buat roti nie.. Tp x per nnt nak tempah dr ika jer ler yer... Hehe..