Isnin, 26 Mac 2012

Hokkaido Chiffon Cupcakes wif Cream Cheese Frosting

_DSC0082
HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES

Asslamu`alaikum wbt, salam pagi isnin buat sume! :-)

Hari yang baru, resepi yang baru ehehe... apa lagi yg baru? Moga hari ini adalah hari yg terbaik n seterusnyer insyaAllah! Sbnrnyer yg jadi kenal dgn Hokkaido Chiffon Cake ni ada satu kakak kat FB tanya kita resepi kek ni lerrr, pastu gugel2 jumpa resepi kat blog sonia, bila tgk dia punyer gmbr n komen2 kata rupanyer mcm kat kedai, dah bookmarked resepi dr sana DAN kebetulan pulak masa bual2 kat FB Kak Anna Qawina pun bincang pasal kek ni lerr, femes rupanyer kek ni? ehehehe...

Jdnyer bila dah tengok n tanyer kak anna pasal kek ni, hari sabtu itu hari buat, kek chiffon dlm cup lebih kurang gitu lerrr, rasanyer pun lebih kurang jugak cuma ada cream utk filling dia. Kalau ikut resepi asal guna custard cream tp kita kurang sikit dgn custard, jdnyer tukar dgn cream cheese frosting, hasilnya??? Tersgtttttt sedappppppp n senang! Terima kasih buat kak anna ya atas tunjuk ajar n semua yg terlibat :-). Resepi ambik dr blog sonia, n resepi asal dr ai wei, minta izin n halal resepinya kembali, thank you!!! Utk setiap kunjungan terima kasih n kunjung balas insyaAllah kita buat bila free juga, mekaseh!

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES
Resepi Asal : AI WEI recipe adapted from 周老师的美食教室
Sumber : SONIA

Ingredients:
  • 50g egg yolks (3 eggs)
  • 1/8 tsp of salt
  • 20g corn oil
  • 20g milk
  • 25g self-raising flour
  • 105g egg whites (3 eggs)
  • 1/8 tsp cream of tartar>>yg ni tak masukkan
  • 45g castor sugar

Custard cream filling:>>yg ni kita guna cream cheese frosting
  • 30g non-dairy whipped fresh cream
  • 1tsp custard powder
  • *just mix these together

_DSC0075
ringan sgt2! mkn dgn CCF super yummy!!

Method
1. Whisk egg yolk with salt. Add in oil and milk and mix well.
2. Sift flour and baking powder into the egg yolk mixture.
3. Beat egg whites with cream of tartar until foamy and then add in sugar and beat till soft peak.
4. Fold in half of the egg whites into the mixture and mix well. Then add in the other half and mix them evenly.
5. Fill the mixture into the cups
6. Bake at pre-heated oven at 160c for 20mins. Leave cool.
7. Make a small hole at the middle, pump the custard cream into the chiffon.
8. You can either chill before serving or have it straight after filling in the cream.

_DSC0060_DSC0062_DSC0079
tgh2 dia tu cucuk dgn chopstick ajer, pastu guna nozzle muncung panjang tu utk letak filling dia, yg atas tu guna nozzle bintang :D

27 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

As'salam dtg dulu nak ambik 3 ketul heheh tahu dah habis pun..tp rasa dlm alam maya ni aje....hemmm Anna pun ada bg perangsang suruh buat..siap dtg rumah lg paksa buat ..insyaAllah kalau rajin..mmg nak rasa jugak kek ni cam ne...masing2 kata sdp2.....

K.Nor berkata...

uikkk sheila dah sampai dulu.. sheila dah amik 3 ketul akak amik 2 jer cukup la utk akak sorang2 wat bekpes .. maceh jah :)

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Sawadee....nampak lembut Ika....akak takut sikit bab pakai putih telur ni tapi memang dah tergoda ni...kena try juga

Anna Qawina berkata...

Wah..kak Sheila..pandai2 je kata kita dtg paksa buat ya..dia yg paksa kita datang makan padahal..kekekeke

sedap kan Ika..dah 2 kali akka buat ni, takde masuk blog lagi..lemau je nak boh dlm blog..boh dlm mulut laju lak...hehe

CT Delima berkata...

As'alam Ika

Dah berderet2 yang makan, sampai turn k.ct kompom dah elek lah ya...hahaha

nampak kelembutannya Ika, kena cuba juga tapi masa bakar dia tak keluarkan atau membuak kan ..hehehe. takut kang bakor2 dia membuak ke kena letak 1/2 aje dalam tu..hehehe. kepoh pagi2 erk :)

Terima kasih Ika cayang ..muahh!

izahdaut berkata...

ADIK IKAAAAA... makan kek ni kena jogging brapa round ek? hehehe.. ika, rasakan kek ni sama dak ngan osaka kek. ritu kawan akak ada tanya osaka kek, cara dia sifatkan kek tu, mcm kek hokaido ni la.. katanya tengah2 tu cam ada cheese cream cam inti gitu.nampak cam lebih kurang jela kan.. osaka ngan hokaido jauh dak? ikikiki

kakna berkata...

salam ika...
lembutnya..nampak.ringgan ke kek ni.jauhnya datang kek ni.ika rajin joging tapi kakna ni malas la.. macam mana badan ni nak turun,tambah je..

Mamamya berkata...

aduiii....smlm kak yus tayana...arini ika plak...mmg x leh nak tunggu2 dah ni..kene buat arini jugak.... :)

Mas berkata...

kak mas pun nak gakkkk..he3
cantikkkk cupcake ikan tu...
nmpk gebusssssss...

mrs plain-june berkata...

dah lama resepi ni dalam simpanan.. skali tgk ika buat rasa nak lari balik rumah buat skrg jugak2! daku tergodaaaaa............!

nuwairani ismail berkata...

masa gi hokkaido 2 minggu lepas takde la pulak nk beli kek ni...tapi nampak macam sedap...kene try jugak ni...

F.A.R.A.H. deeb berkata...

Adeiii rasa nak fengsan boleyy?? Waa nak cubalah. Guna remekins pun cantik ni kan?
My latest Entry :)
Review: Papa Johns Pizza Festival City

zila 4ever berkata...

salam ika..
nampak gebu betul kek tue..blum tgok secara live lg kan..nie baru pic..mesti lembut jew..menari2 kt mulut bila di kunyah perlahan2..he he heee..ika nie rajin la..:)

KakAsma berkata...

cantik kejadian hokaido loaf tu..mesti sedap nih..baru balik dari rumah hana tengok dia buat roti,tapi tak kasi rasa pun..kat sni boleh amek dua tiga ketui kan!!!

dapurmerahibu berkata...

kak ika,kalau tgk blog akak ni rasa cam nk mkn je...syok abis meleleh air liur.teringin nk buat tp nk dpt cream cheese yg halal kt sini mmg payah.

dilla.

quinnie berkata...

geramnya tengok...huhuhu.bila la agaknya kita nak buat...huhuhu

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Salam, Ijayuji... Kamu Arah, kamu Ijayuji, Kamu Siti Khadijah.. orang yg samakah??? Hiks.. confuse..

Akak makan jimat2, sedap.. pasti ada siaran ulangan, betul tak??

:-)))

Hanis MY berkata...

uwaaaa pingsan nengoknya... nampak sgt sedap dan kompem sedap!

ADEEYA berkata...

Umppp nampak cam sedap jerrr terliur tengok :) tp nak buat tak reti. huhu

Yatie berkata...

Assalamualaikum Ika,
uwaaaa buat akak tak sabar nak buat bila tngk Ika dah buat ni...tapi ntah bilalah nak rajinnya ni...meh bagi akak rasa seketoi dulu...leh kan..he3..

ummiaisyah berkata...

waaaaaa...dh lama nk buat tp x terbuat2 lagi..kunun nk tgu bli papercup 4 segi..tgk arah buat pakai yg bulat pon comel gak!

ibh_sue berkata...

Ikaaaa..lambat masuk..Kompem dah habis ni...

Nuridah berkata...

Kak Nur dtg dh tinggal pinggan kosong nie...cantik sekali...telan air liur nie!!

Tanpa Nama berkata...

salam ... sukatan baking powder tu nak letak berapa?

ijayuji berkata...

To Tanpa Nama : Kalau guna self raising flour tak yah masukkan baking powder sbb dlm sukatan tepung tu dah termasuk sekali dgn agen penaik jadinyer kalau guna tepung serbaguna atau gandum boleh masukkan sukatan bking powder dlm 1/2sk/ kurang baking Powder, harap membantu :-)

Nieza berkata...

Assalam Ika, akak tertinggal ceter ni...pernah tgk juga resepi ni dekat fb sape share dah lupa.nampak mcm sedap nanti boleh cuba ni:)

intank berkata...

salam..mintak izin nk amik resepi yer...anak2 saya pernah makan SIL buat..so dorang nmpk resepi awak punya, nmpk senang...tq yer...nk tnya bleh x, susu yg digunakan tu susu apa yer?blh tak digantikan dgn dgn susu cair?tq