Selasa, 13 Mac 2012

Tiramisu Biscotti

_DSC0539
TIRAMISU BISCOTTI

Salam pagi selasa :-),

Malam tadi jadik burung hantu :D siapa yg tahu maksud burung hantu dia akn phm ehehe... Jadinya nak segarkan mata burung hantu pagi2 ni, seawal 6.30pg dah kuar g jogging, tp kalau pagi2 gini makin ramai org lerrr, malas kalau ramai2 org nii sbb kita jadi berdebar debar gitu, kalau dah jadi berdebar debar mcm tuuu, jantung pun berdegup kencang, jogging pun tak leh byk round huh! hari ni surrender cuma 5 round dlm masa 20minit uuuwaaaaaa...... esok kena g pukul 7pg baru ok.

Dah lama mengidam nak makan tiramisu sejak diet2 sblm ni, buat ni dah lama da, dlm 3 minggu lepas kot ehehe.... Resepi dr KAK UMIE E dr MyR tp kita copy dr umah KAK HANA, mintak izin kembali resepinya utk rujukan supaya tak sesat :D Dah pernah buat byk kali tiramisu nii, mmg suke dgn resepi yg ni, sbb simple ehehe...

TIRAMISU BISCOTTI
Resepi Asal : KAK E
Sumber : KAK HANA,

Bahan-bahan
  • 1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
  • 250g cream cheese
  • 200ml whipping cream>>yg ni kita gantikan dgn mascarpone cheese
  • 1/2 cawan gula halus>>yg ni kita guna 1/3 cwn jer
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan

_DSC0546
kali ni cuba layerkan dgn fresh strawberry n biscotti selang seli dgn Strawbery :D

Cara-cara
  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream.
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
  4. Celup biskut ke dalam air nescaffe sehingga basah@lembut.>>Untuk proses ni kita cdgkan spray mcm kak hana buat utk elakkan biskut td lembik.
  5. Susun biskut tadi ke dalam mangkuk@bekas.
  6. Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.
  7. Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
  8. Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
  9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya

20 ulasan:

chikadakbiru berkata...

umakaih..sedapnyerrr..dh lama tak pekena tiramisu...

ANR berkata...

sdapnya kak, nk satu boleh? :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

ya ampun pepagi buta dah nmpk desert yng super yummy ni

uols kijammmmmmm uwaaaa hentak kaki nangesss

quinnie berkata...

wahhh ada strawberry kat dalam dia....nak ngap2 jugak...hehehe..kita tak pernah buat ni sebenarnya...hahahhaha...sebab kalau buat kita sorang je yg makan...depa ni tekak kg skit..tu yg susah..hehehe..sat gi kita yg jadik belon..kekeke..duk dekat ngan ika best nih..bleh tumpang makan jew...hehehe

Gee® berkata...

Aduhhh...tiramisu lah pulak... tumpang semangkok bulih...

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

OK siap...masuk list nak try

Amie berkata...

Waduh Ika... enak banget nih... tempah sedozen yeaaa...

kakna berkata...

wa..duh pagi2 dah ada yg sedap mata dan tekak ni memandang.tapi kena sabar,tenggah nak mula kurangkan lemak.

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Slmt pagi Ika cayang!!!
wah enjin berderak laju seh!!! ehehe
CCSB dh buat..ni ada lagi tiramisu + buah strawberry lagi...hisssh!!!

Wattie berkata...

Fuhhhh, ada tiramisu, semangkuk tak terasa ni...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Sedap hingga menjilat jari tu...

sabar dubai berkata...

waaaa kak ikaa cayangg kite kembar menu...smlm kite pon buat tiramisu tp green tea punyeee haaaaaa jom tukar jom..

izahdaut berkata...

apahal yang berdebar2 tu cik adikk.. takut terserempak dengan pakwe korea ek? ikikiki...

eh semalam akak dah buat sup makaroni tu. memang layan laaa.. anak2 pun suke. tapi nak snap gambar mood tak mari.. jadi tak de bukti kukuh la hidangan kami semalam ialah sup makaroni. ikiki

ooo balik jogging 2 gelas cik adik tibai yeee.. ishh ishh.. anak sapaa la ni

tun_telani berkata...

haish... ni yg nk terliur nih... last time buat mmg biskut tu lembik habis bila celup. kui kui...

Ayu berkata...

assalam anak mantu..
ada tiramisu kat sini ya..
yang versi biskut ni belum pernah cuba lagi yang versi guna kek span tu dah le..itu buat time ada guest..kalau buat makan senderi rasa2nya tahun depan baru habis..hehe

Mamamya berkata...

waduh2..sedapnya ika...akak ni dah lama b'angan nak buat tiramisu tp x penah kesampaian... nak kene try jugak lah nnti.. :)

Asmara berkata...

lor awat x pernah buat yg ni. isk2 rugi tak cuba ni. sonang nmpknya. hehe..tq my lop. hihi..

dZana berkata...

intai sikit jer.. takut brjangkit..

Watierman berkata...

Asssalam Dik Ikaaaaaaa....dah macam tarzan jer menjerit ni....I missss you Dik....mak aiii ada tiramisu...tak sanggup yang ooi..lemak dah tepu kat badan Akak ni ha....bab nak jogging tu ...nak ikut!!!!Muaaah....!

Pink Lavender berkata...

alahaii...sedapnyer..
minta izin amek resepi nih yer..

makneng follow sini..jemput follow makneng