Selasa, 20 Mac 2012

Slow Roasted Rosemary Lemon Chicken

_DSC0039
SLOW ROASTED ROSEMARY LEMON CHICKEN

Asslamu`alaikum wbt, salam pagi selasa sume :-),

Semua org sihat? Moga diberi kesihatan yg berpanjangan buat semua org insyaAllah! Ni pun menu dah LEPAS hihihi... buat hari sabtu kalau tak silap, kalau nak tahu menu2 yg kita dah buat kita akn update dulu dekat FB so, sapa2 yg ada acc FB tahu lah dia menu hari apa ya ehehe... mood kita kurang sikit dlm minggu ni sbb kena penyakit bulan :D

Sejak Kamalia kuar n3 pasal ayam sedap ayam sedap tertunggu tunggu jugak resepinyer, bila dah di post, terus terasa nk buat tp masa tu byk bhn tak cukup sbnrnyer, tp tak cukup tak cukup bila diubah suai dgn gabungan 2 resepi ni jd byk pulak bhnnyer kikiki.... satu hal lagi sbb guna serbuk paprika n cili, ank2 kita ni bukan boleh mkn pedas sikit nanti mesti tarik muka tak nak makan, jdnyer kita letak serbuk paprika tu sikit kasi rasa jerr, n kita suke dgn rosemary sebenrnyer sbb tu kita tambah2, dgn gabungan 2 resepi kat bwh tu ya :-) Klik jer link kat bwh tu ya. Mcm biasa mintak maaf dgn pengubahsuaian resepi tu ya, n minta izin kembali utk resepi asalnyer utk rujukan akn dtg terima kasih! dan buat pengunjung2 arah terima kasih setiap kunjungan ;-)

SLOW ROASTED ROSEMARY LEMON CHICKEN
Gabungan Resepi : KAMALIA /KAK TTM & SHARM1969@MyR
Ubahsuai : ARAH

Bahan2 (Seekor ayam sederhana besar)

  • 1 Ekor Ayam (basuh bersihkan dan belah bhgn dada atau ikut kesukaan)
  • 4 biji bawang putih *
  • 4 Batang Daun Rosemary segar buang btg ambil daun*
  • 1 inci halia*
  • 1 ketul kiub ayam knorr*
  • 1 sk lada hitam di tumbuk
  • 1/2 sb paprika> nak pedas boleh lebihkan
  • 1 sk sos tiram
  • 1 sk kicap pekat
  • 1/4 cwn jus lemon
  • 2 sb minyak zaitun
  • 1/2 sb madu
  • Garam secukup rasa
  • 4 dadu butter**tambahan, tak letak pun takpe

_DSC0032
sedapppp! biasa buat ayam gini mmg kena sekor2 sbb lebihan ayam tu nk buat sandwich :-)

Cara2

  • Bersihkan dan basuh ayam tadi, potong memanjang di bhgn dada atau ikut potongan yg sesuwai untuk di bakar.
  • Tumbuk bhn2 yg bertanda * sehingga lumat atau separuh lumat.
  • Satukan semua bhn2 tadi termasuk sos dan gaul sehingga rata.
  • Lumurkan pada ayam tadi atas dan bwh, seelok eloknyer menggunakan tgn dan ratakan paste tadi keseluruhan ayam. Tutup dgn cling wrap dan perap selama 1 jam atau lebih (yg ni kita perap 2 jam)
  • Panaskan oven 160c dan bakar ayam tadi selama 1 jam stgh atau lebih bergantung dgn suhu panas oven masing2, utk setengah jam selepas mula membakar, sapukan kembali bhn perapan tadi, kalau rajin leh ulang lagi selama stgh jam lagi sehingga ayam masak. Boleh di hidangkan dgn sos lada hitam atau sos kegemaran masing2, selamat mencuba!


_DSC0034_DSC0037
Mkn dgn sos lada hitam :-)

SOS LADA HITAM
Sumber : KAK HANA

Bahan-bahan
  • 1 labu bawang besar - potong dadu
  • 4 - 5 sudu besar lada hitam - kisar halus (*kita letak 2 sb. jek)
  • 2 sb. sos tomato(*1sb jer)
  • 2 sb. kicap pekat(*kita letak 1sb)
  • 1 cawan air rebusan ayam/daging/serbuk pati (*kita guna serbuk pati lembu)
  • 1 sb. tepung jagung ) dibancuh
  • 1/2 cawan air ) bersama
  • 2 sb. susu cair (*kita guna fresh milk je dlm 1/4cup)
  • 1 sb. butter untuk tumis
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara
  1. Panaskan butter dan tumis bawang besar sampai layu.
  2. Masukkan air rebusan/serbuk pati yang dibancuh dengan 1 cawan air.
  3. Masak hingga kuah agak pekat, masukkan sos tomato, lada hitam, kicap dan tepung jagung. Kacau dan masak hingga agak pekat sikit.
  4. Masukkan susu cair, kacau rata.
  5. Perasakan dengan garam dan gula.

25 ulasan:

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam pagi Selasa Ika cayang!!!

terggoda mama tgk ayam rosemary ika berposing nie!!! seksi seh hehehe
Biasalah mama pun g2 kdg2 tak sempat nk buat N3 terpaksa tunggu..
takpe it alright gmbr tak basi kan3x :)

Sheila Shafeareen berkata...

Assalamualaikum...mmg minat ayam gaya gini..suka ratah cicah sama sos mmg sdp...baik buat sendiri puas hati....menyelerakan lah pulak negok pepagi ni..:-)

izahdaut berkata...

ni bukan yang kak nor buat ritu ek? lain ek? mmm ntah ler bila nak masak lauk gini ek.. ya Allah cepat lah dikurniakanku tubuh kurus keding. senang nak ngap ape aje yang didepan mata. hahahhaa.. tak senonoh punyer niat

dah dah.. jgn tyang gambo makan sedap2 sangat. ini blog mmg musuh ku..huh

KakAsma berkata...

Ayam nie ker yang ko bawak bagi pakwe ritu..aduyai...kena buat nih..Umar mmg suka makan ayam gini..ada sekali akak buat,dia dulu duduk bersila..kelako tul..siap pakai garpu lagi.
boleh cuba gak kan..selalu beli ayam anik mengong nak buat aper..asyik masak merah,kari..dah bercop mohor dah tu..hihihihi

::Azura Rahman:: berkata...

nakkkkkkkkkkkk.. sedapnyer lah.. huhuhu..

Liza berkata...

akak pun suka ayam panggang cmni, bestnya...nnt nk buat jugak laa...tp kan kat mana nk beli rosemary segar tu yer...biasa akk jumpa yg kering jer...

Mamamya berkata...

sedapnya ika...! dah lama x buat ayam panggang..selalu akak buat ikut resepi kak nor (ayam panggang ala kenny's roger) len kali blh try yg ni plak lah...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

ya ampun menu melatop sangat uols
kasi org terlioq lebey ni
nak try gak nnt
kena cari daun rosemary dulu la ada ker x kat sini tataw la

Mamamya berkata...

sedapnya ika...! dah lama x buat ayam panggang..selalu akak buat ikut resepi kak nor (ayam panggang ala kenny's roger) len kali blh try yg ni plak lah...

Mamamya berkata...

alahai sedapnya ika...apasal menu2 semua mengancam perasaan nih....uhuks... :)

ady berkata...

as-salam IKA
I am drooling, and wanting a taste right now...delicious!!!

HALAMANKU berkata...

Ika.. wah.. meriahnyer.. memang sedap n meyelerakan tau.. Ika ni kalau tak masak menu power memang bukan Ika lah tu he he he meh sebelah ayam tu sedapnyer tgk hu hu hu terliur banget neh hi hi hi hi

cikmanggis berkata...

lazatnya ika!!!tak acila..kita dapat kaki je..ika dapan badan..mintak sikit..meh kita cakar cakar dgn kaki ayam ni hehe.Selamat menjamu selera :)

ibh berkata...

Ehemm.ehemm..makan sedap selalu lupa akak ya. :P heeee

Ayu berkata...

assam anak mantu.
ada lagi tak ayam slow ni?..hahha
makan pun kena slow2 ya...barulah boleh eejoy kan.heheh ni pak wwsuka ni.boleh masuk list lah.

Asmara berkata...

iyer2 kita pun dah buat terus bila kamalia post resepi. haha.. tp xde paprika ganti serbuk cili sikit tmbh2 kari2 sikit. eceh pepandai jugak ubahsuai resepi. tp mmg sodap dan senang!

Nuridah berkata...

Assalamualaikum Ika cayang!!

wah nampak sedap betul ayam tu...ish kat rumah nie mmg berantu ngan ayam..boleh cuba la nanti...hehe...

kakna berkata...

assalamualaikum...
wah bestnya semua resepi ika. makin mengoda la....

quinnie berkata...

huhuhu sedapnya...makan lak ngan sos lada hitam kak hana memang terbaik lah...hehhehe...

ikan ara tu ikan sungai ika..kita dulu pun jakun jugak...hehhehe...dia kadang2 kalau gi pasar malam pun kalau jumpa ikan ni belum tentu kenal...hhahahha...dia baru2 ni ingat la lagi rupanya..esok2 dah lama tak makan mula la lupa...kekekek

ummiaisyah berkata...

resepi ni mmg 'a keeper' la Arah...mmg puas hati..betui2 ho liau!

sitiezahim berkata...

sama la ngan ayu..kene belek dulu kat supermarket sini ada daun rosemary tak..kalau takde kang ade kububuh bunge ros ekekek

Amie berkata...

Hai Ika,
kami sihat.... cuma selera kena tahanlah sebab kena pantang makan, tergoda tengok menu Ika kali ini...memang meleleh-leleh liur ni, macamana ni Ika... he he heheh

Rima berkata...

Dah malam baru boleh rounding.. ahhh ayam cam ni memang lah fav penghuni rumah ni.. lagi lagi si kuda putih.. nak buat but kan ayam ku sudah dipotong 12.. can also right?? by the end of the day.. ayam tetap ayam hahaha

Eh u pandai buat roti prata eh.. i think if i tibar sure si dough tu macam siglet koyak hehehe

MaryaYusof berkata...

As salam Ika,

Tgk pun tahu ayam tu sodap :)

Salam perkenalan, tinggal di Siam ke? Bekerja? Sorry byk tanya ;)

Salam ukhuwah fillah~

Tanpa Nama berkata...

Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you
using for this website? I'm getting sick and tired of Wordpress because I've had problems with
hackers and I'm looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

Feel free to visit my page; what Is a registered dietitian