Sabtu, 24 Mac 2012

Roti Coklat Berkismis

_DSC0177
ROTI COKLAT BERKISMIS

Assalamu`alaikum wbt, salam pagi sabtu :D,

Semua org sihat? harap2 semuanyer diberikan kesihatan yg baik insyaAllah! Nmpknyer kat rumah ni dah jadi bakery ehehe... hari2 kita menguli buat roti, penat tp seronok sbb menjadik ajer walau uli guna tangan ececece..ayat bukan main lagi hihihi...

Coklat? kita kurang dgn coklat2 skrg nii, kalau makan sikit ajerr tak leh makan byk sbb muak, mana2 menu coklat ni khas utk budak2 :D tekak dah tua ni kan dah kurang makan cekelat, org lain kita tak tahu ehehe... Kita variasikan resepi roti ya :-) Dah di post beberapa hari lepas dekat blog kak hana, n the next day kita pulak buat, maknanyer ni menu 2 hari lepas, semalam kita buat butter roll, itu kita akn masukkan utk nxt n3 insyaAllah. Resepi Asal dr Puan Roshayati Johari, n sumber2 dr rumah mamafami n rumah kak hana, minta izin kembali resepinyer utk rujukan yg akn dtg, terima kasih! Dan buat pengunjung ARAH terima kasih setiap kunjungan, sgt2 hargainya :-) selamat beristirehat sume!

ROTI COKLAT BERKISMIS
Resepi Asal : PUAN ROSHAYATI JOHARI
Sumber2 Lain : mamafami@blogspot.com n hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan

Basic Dough
  • 500g tepung gandum@tepung roti
  • 100g gula
  • 30g susu tepung - abaikan jika menggunakan susu segar
  • 11g yis mauripan@sebungkus
  • 1sk garam
  • 1sk bread improver - optional>>tak masukkan
  • 1sk bread softener - optional>>kita gantikan dgn shortening :D
  • 80g butter@marjerin>>sukatan butter ni kita kurangkan cuma guna 60g sahaja
  • 250ml air@susu segar
  • 1 biji telur - kacau sedikit
Bahan Tambahan (mengikut citarasa)
  • setengah cawan kismis hitam atau kuning - cincang>>yg ni kita gantikan coklat chip sbb budak2 tak mkn kismis
  • 1sb serbuk koko
  • 1/2sk coklat emulco - optional

_DSC0183_DSC0176
jgn tanyer kita lembut ke tak bila dibiarkan kat luar sbb habis di makan masa tgh hangat2 tu ya ehehe... ank2 kita ler tuu :D


Cara-cara (Kaedah Breadmaker)
  • Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker mengikut urutan bahan basah kemudian bahan kering.
  • Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1.30jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin.
  • Bahagikan bulat2 kecil kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi.
  • Sebelum bakar spray permukaan roti dgn air biasa dan bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.
  • Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.
Nota : Terpulang kepada anda utk masukkan kismis kemudian atau masukkan sekali ketika menguli. Hana masukkan awal supaya kismis hancur.Untuk kaedah uli tangan sila rujuk resepi asal.

Cara2 uli dgn tangan boleh rujuk resepi lain, sama sahaja, cuma butter tu masukkan last sekali.

_DSC0159_DSC0161

15 ulasan:

Amie berkata...

Morning Ika,
memang tangan Ika itu anugerah yang sangat berharga... ulilah tepung apa pun, tetap jadi gebu, jadi montel... he he he macam roti cokelat kismis tu...sedap tu makan celup milo panas!

izahdaut berkata...

ADIK IKAAA... rajin nyer uli tangan. akak kalau buat donut memang uli kut tangan sebab senang nak ejas air. tapi kalau roti memang masuk bm. tapikan mmg shanteekkk kejadian roti2 mu itu.. sama la kite ika, akak pun dah kurang coklat2 ni.. time anak2 la pulak kan.. ;-)

Chik Mimi berkata...

ijahhhh cantiknya ghoti tu

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Salam Ika...Sawadee...akak pun ingat nak exercise balikla...best nampak resipi rasanya boleh buat kut untuk minum petang ari ni....

Sheila Shafeareen berkata...

As'salam harap tuan rmh sihat2 belaka...hem mmg cun roti ni...cokelat lg....roti cam ni mmg sesuai cicah sama air aje kan..tak pun kalau rajin masukan inti...nnt akk pun nk rty juga...

quinnie berkata...

ika kita makan roti coklat jugak..tapi beli je..hahahhaha..tah bila la nak dtg rajin meroti nih...kekkeke

kakna berkata...

salam ika..
dah lama tak makan roti ni..
dulu di sekolah inilah roti kegemaran kakna ditambah inti butter coklat lagi.

ibh berkata...

Aslmkum Ika.
Aduhhh!!!..lambat datang ni, kompem dah habis. Meroti lg ko ika..Rajin..rajin...akk rehat dulu..Tak menahan..sadis tgk jarum penimbang kalo asyik masuk dapo ja..

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika cayang...
Wah hari2 meroti yer ika? Uli lg ngan tgn... Mmg kagum ler ngan adik akak sorg nie... Rajiiin sungguh.. Tp mmg best kan ika jika semua yg kita buat tu menjadi hasilnya... Rasa puas n seronok sgt kan... Akak tgk roti tu mmg gebu n lembut.... Geram plak akak tgk roti tu tau... Nak amil tp tgk x tercapai... Hhehhee

Diana @ Melley Mey berkata...

Opss!! Tgk plak.. ** tgn

ummiaisyah berkata...

hebatnya Arah uli roti ngan tangan..kalo akak takde BM tu alamat xde le buat roti sendiri..ko dengo tak bunyi tulang akak ni..krek..krok,,krek..krokk

Hanis MY berkata...

salam ika ya ampunnn gebusnya loti tu... sunggh menyelerakan...

Hanis MY berkata...

salam ika ya ampunnn gebusnya loti tu... sunggh menyelerakan...

Rafidah A. Nasir berkata...

Sy try resepi ni td. Jap lg bru nk bkr
Tq ika

Rafidah A. Nasir berkata...

Sy try resepi ni td. Jap lg bru nk bkr
Tq ika