Rabu, 21 Mac 2012

Roti Sosej Berkeju

_DSC0052
ROTI SOSEJ BERKEJU
Assalamu`alaikum wbt, salam pagi rabu semua! :-) Sekejap ajerr dah nak abis seminggu, dah sampai pertengahan minggu dah pun, skrg ni masa berlalu terlalu cepat, satu hari rasa mcm pendek jerr, hmmmm.... ok! Mood kurang sikit lerr sbb penyakit yg satu niii :( asyik nak marah2 tanpa sebab, jerawat seketul kuar kat pipi uuuwaaaaaaaa...... Minggu ni kita masak menu ringan2 sikit sbb hari isnin lepas g sepital menyibuk sekali timbang berat badan, ugghhhh... mcm nak nanges lagiii :( nak hilangkan yg ada point2 tuuu buat sakit mata kalau tgk, sigh** Ni menu tertunda jugak ya :D Roti sosej resepi minami san kat MyR, org sana sini dgn blossomnyer tp tgn kita ni keras sikit bab2 nak membentuk jadik bunga takut jadik benda lain ehehe... kita buat yg old fashion jer lah eak :D Dah pernah buat resepi ni dulu, sedap! Kepada minami san, arigatou utk resepinyer, minta izin n halal kembali resepinyer utk rujukan yg akn dtg m(_ _)m, untuk semua pengunjung terima kasih n semoga sentiasa dilindungi n diberkatiNya selalu insyaAllah aminnn...

ROTI SOSEJ BERKEJU

Resepi Asal : MINAMI san MYR

Bahan-bahan ( 12 biji )

  • 190 ml air
  • 400 gm tepung roti
  • 5 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 biji telur ayam
  • 2 sudu kecil yis
  • 60 gm butter
  • **bahan2 lain**
  • 12 batang sosej
  • sos cili
  • cheese
  • 1/4 sudu kecil pelembut roti (*optional)>>yg ni tak letak pun dah cukup lembut :-)

_DSC0051
hasil dr kudrat jerr :D masih merindui BM ehehe...
Cara2:
  1. masukkan bahan2 utk roti ke dalam breadmaker. tekan button on dan tunggu sehingga siap.
  2. bahagikan doh kepada 12 bahagian. bulat2 kan doh tersebut dan biarkan selama 20 minit.
  3. ambil sebiji doh. canaikan
  4. ambil sebatang sosej dan gulung
  5. hiris sosej yg digulung. jgn sampai putus..
  6. tolak kiri dan kanan selang seli.
  7. ulang langkah 3 hingga 6 hingga habis
  8. biarkan doh selama 40 minit.
  9. setelah itu, sapu sos cili dan tabur kan cheese. bakar pada suhu 180 darjah selama 12 minit.
  10. roti siap dibakar..

Uli menggunakan tgn:

>>Satukan bhn2 kering gaul sebati dgn whisk, tuangkan bhn cecair sedikit demi sedikit kecuali butter, kuarkan adunan, uli doh kat atas papan pencanai yg besar atau meja, kemudian campurkan dgn butter tadi dan sambung menguli sehingga adunan tak melekat di tgn dan doh menjadi elastik.

Letakkan doh di dalam mangkuk besar yg telah disapukan butter, balut dgn cling wrap dan tunggu sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 45 minit (utk proses ni kita letak dekat tempat panas atau dekat luar supaya doh cepat naik ehehehe...)

Keluarkan angin dgn menekan doh yg telah naik tadi, dan tutup kembali selama 5minit. Kemudian boleh lah di bahagikan beberapa bahagian. Utk step n cara nak buat boleh g kat link yg kita dah bg tu ya. Step seterusnyer dr no 3 di atas tadi buat sehingga habis.

22 ulasan:

cikmanggis berkata...

salam ika..selamat pagi.ooo ni kira sarapan ya..3 ketui jadi lah ya..hehe ceria ceria selalu:)

Gee® berkata...

Ika, salah eja roti tu...mesti kes nk cepat nih... heeee... nak roti sosej seketoi!

Yat Maria berkata...

Salam Ika

memang akak kena buat pun this roti sosej this saturday..nanti akak nak buat bentuk bunga ,kasi kembang2 & bubuh cili & cheese bebanyak..pastu mkn smp pengsan

CT Delima berkata...

As'salam Ika cayanggg

rindu banget sama kamu Ika oii..hehehe. Semoga sentiasa sihat2 selalu ya. Ni salah eja roto ke roti Ika cayang..hehehe. Tak apalah mungkin mengantuklah ni ya. K.ct pun lama tak buat roti Ika. Tengoklah kalau rajin merotilah nanti.

anak k.ct 2 tahun lagi amik SPM, tahun ni baru nak amik PMR lah Ika..hehehe

Sheila Shafeareen berkata...

Salam ni pun kira dah sdp ni annk2 mmg suka...2 keping kenyang....mkn roti x ambik nasi pun x apakan.....

next leh try resepi yg ni tq :-D

Kamalia berkata...

ika...typo la sayang:p
sangat suka roti bersosej pastu ada cheese pulakkan..anythg yg bercheesy memang tersangat suka..

kakna berkata...

salam ika...
cantik rotinya..keras tangan pun tak pa jadi juga..

Sari Yusa Ibrahim berkata...

TIGA perkataan yg saya suka!! ROTI, SOSEJ, KEJU... sangat2 suka!! :-)))

maz berkata...

rjin snguh la ika buat rti...kmaz dh brminggu mama bgi tpung rti..duk peram lam kbinet je lagi..bila nk start ni ikaaa...tiup la smngat utk kmaz jgkk...huhuuu..

Liza berkata...

xpe la ika...kita buat apa yg terdaya kan..hiihii, kata2 dr org yg keras tgn jugak....

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Salam Ija...looks sedap..macam piza pun ada...ok boleh masuk list untuk try

Nuridah berkata...

dik Ika sayang,

napa tk ajak akak minum ptg sambil gigit roti sosej tu...hahaha...nanti bentang tikar eehh!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

suka2x gak
if letak cheese mmg ai suka giler
sebab mmg hantu cheese
nmpk mcm kt kedai dah
curlastt uols...lepaih ni buka kedai la kat siam tue ngeee

IeRA berkata...

Salam Ika...

Kalau bagi kat kitakejap je lesap ni

Amie berkata...

Langkah kanan ni... kita suka makan roti gini, ada keju! tukar warna mata kejap...

sabar dubai berkata...

kak ikaaaaaaaaaaaaaaa mtk 2ketul....alahaiii terliur plak tgkk

Nieza berkata...

amboi rajinnya meroti lagi ni...nanti berketul tgn tu dok uli roti jer..hehe
sedapx2..akak suka. Ika, mana nasi kerabu? ingat nk tumpang lunch sini...lum tayang lagi yer..blk dulula...hehe

Ummi berkata...

Assalam dinda....amboiii lajunya update...akak x beron9 3 4 hari..mmg x merasa la ayam rosemary tu nampaknyaaa, ni roti sosej ada lg ke x? Ingat dtg nak kutip Maltesers kot ada tercicir molat2 dlm pinggan...hehe, belum entry eks...xpa, sabar menunggu ni..hehe

quinnie berkata...

rajinnya duk nguli...hehhehe...tapi kan kita pun kalau dah nak makan rajin je nak uli..bukannya uli lama sgt pun..kekekek...dah lama tak buat roti..duk beli ja...hahahhaha

zila berkata...

salam kenal dan ziarah disini..masakan yg hebat2 ..sy follow yer.:)

dZana berkata...

wah best ni ijah..ada sosej.. ada cheese..makan jer dulu no2 kt timbang tu masih kecik lagi..

Watierman berkata...

Assalam Ikaaaaaa.....tergoda nak meroti...menguli...tapi Akak ni...baru nak cuba tahan nafsu...Ya Allah kuat kan lah Iman ku!!!Minta sepotong Ikaaaa.....!